Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Киприан дирижира "Страсти по Матея"

На големия християнски празник Успение Богородично – 28 август по стар стил, в 21,00 часа на Античен форум „Августа Траяна“ Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион. Солисти са Емилия Иванова, Ивайло Джуров и Ивайло Йовчев, участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

„В творбата се съдържат текстове от Живота на Исус Христос от първия ден на Страстната седмица до Възкресение Христово.  В първата част на произведението се нарича „Свещен плач“ – тогава, когато Евангелието разказва как Исус Христос е влязъл вече и разпоредил на своите ученици да намерят място за Тайната вечеря. Следват Велики Вторник и Велика Сряда, Велики Четвъртък, когато Той измива нозете на своите ученици и Разпети Петък, когато е заловен и над него и над него вече е съда до Възкресението – Неделя, когато всички се радваме, че Животът надделя над Смъртта. Творбата е голяма, в 44 части които описват страданията на Господ Исус Христос. Музиката е много красива, барокова, наподобява музика на Бах.“ – разказва Старозагорски Митрополит Киприан.

Творбата ще бъде особено ярко представена и с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев.

Композиторът на творбата - Митрополит Иларион (светско име: Григорий Валериевич Алфеев) е сред най-известните съвременни руски богослови и църковни дипломати, патролог и композитор, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на Светосергиевския богословски инстутит в Париж.

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище - Москва. Постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но по собствено желание прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир. Впоследствие завършва московската Духовна академия. Ръкоположен за епископ през 2002 г., е определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации. През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник е в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква. Автор е на повече от 600 публикации, включително на монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история.

Митрополит Иларион е автор на няколко мащабни произведения, сред които "Страсти по Матея", "Рождественска оратория", "Божествена литургия", "Всенощно бдение", "Кончерто гроссо". За кратко време митрополит Иларион, който работи в различни жанрове - от камерна музика до оратории, става един от най-изпълняваните съвременни руски композитори.

Своеобразното му музикално творчество е дълбоко свързано с богатата руска интонационна песенност, често се базира на древните църковни разпеви – знаменен, киевски.

Ораторията „Страсти по Матея” (2006 г.) е написана върху каноничния текст на Евангелие от Матей и богослужебни текстове на Православната църква. Сложна по структура творба, състояща се от отделни музикални части, свързани помежду си от епизодите на четене на евангелските откъси. Музиката на ораторията се характеризира с вътрешна дълбочина и съсредоточеност, на моменти – с драматизъм, без излишни патетика и сантименталност, който драматизъм се редува с молитвено състояние на съзерцание. Ораторията „Страсти по Матея” представлява величествено духовно откровение.

Интервю на Уляна Кьосева с Н.В.П. митрополит Киприян в прикачения звуков файл: 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11

Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина

„Музикално-сценичният РЕКВИЕМ на Моцарт на Старозагорската опера гостува на 5 октомври в Сараево, Босна и Херцеговина РЕКВИЕМ В САРАЕВО - музикално-сценичен спектакъл за всички възрасти, събитие, което определено ще остави всички присъстващи без..

публикувано на 20.09.24 в 09:51

Андрей – старозагорският музикант, когото съдбата срещна и качи на една сцена със световната звезда Рони Ромеро

Разказваме ви днес една съвременна приказка, случила се съвсем наскоро на едни млад старозагорски музикант, а именно – да се качи на сцена и да свири с голяма световна рок звезда. Голямата звезда е Рони Ромеро, който участва в тазгодишния Бирфест с..

публикувано на 19.09.24 в 16:17

Изложба "Гео Милев и света" представят по повод 100 годишния юбилей на списание "Пламък"

Изложба „Гео Милев и света“ кани на музейна разходка изкушените от живота и творчеството на експресиониста. Официалното откриване е тази вечер (19.09.) от 18:00 ч. в едноименната къща музей. Експозицията е подредена в шест витрини, специално..

публикувано на 19.09.24 в 12:04

"Жива библиотека" предлага хора, вместо книги

„Жива библиотека“ ще събере младите хора на Стара Загора в днешния следобед. Иновативният формат се организира от местния Международен младежки център ( ММЦ) , в партньорство с Тракийски университет.  Това е първо издание за Стара Загора и ще се..

публикувано на 19.09.24 в 10:53