Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора ще отбележи деня на туриста с поход и велопоход

Снимка: Община Стара Загора

По повод Деня на туриста на 29 август (събота) от 9.00 часа от фонтана на „Жабките“ в парк „Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора, отново си дават среща любителите на туристическите пешеходни и велосипедни походи. Инициативата е на Туристическо дружество „Сърнена гора“, съвместно с отдел „Туризъм и младежки дейности“ към Община Стара Загора.

Маршрутът на пешеходното трасе е с приблизително времетраене от 3-3,5 часа и включва преход в посока север – към Алековия кът в парка, където ще бъде изнесена кратка беседа – за историята на организираното туристическо движение, за историята на Туристическо дружество “Сърнена гора”, за историята на Щастливеца – Алеко Константинов – първият човек в България повел организирано хора в планината. Лекцията ще продължи около 15-20 минути. След това участниците ще се отправят по прохладните пътечки в сенките на парк “Аязмото” към местността Магарешка поляна (Сухата чешма). 

Походът ще продължи по маркираната туристическа пътека за Старозагорски бани, местността Петте кьошета, Лъвската чешма над кв. Дъбрава, след което по южните склонове на рида Купеларица ще се достигне до Чешмата –„Генерал Делчев“. Там ще има подготвена изненада за преминалите прехода. Участниците ще бъдат съпровождани от квалифицирани водачи от ТД “Сърнена гора”.  Всички желаещи е необходимо да бъдат подходящо облечени. 

Продължителността на велопохода също ще бъде с времетраене от 3-3,5 часа и включва преход през Алековия кът в парк „Митрополит Методий Кусев“ през Втория баир, Обсерватория до село Борилово и от там по горски път към кв.Дъбрава. Последният етап на трасето е до Беседката до Генералската чешма. Организаторите информират, че желаещите да се включат във велопрехода трябва да бъдат оборудвани с подходящи велосипеди (планински байкове), да имат прилична физическа подготовка, за да може да преминат 21-километровото трасе по пътеките из Сърнена Средна гора около Стара Загора.

При дъждовно време походът няма да се проведе, уточняват от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задържаха мигранти край Казанлък

Група мигранти са задържани на източния вход на Казанлък тази сутрин, потвърдиха за Радио Стара Загора от полицията. Те са били в джип с пернишка регистрация. На място са екипи на полицията.   Чуждите граждани са били около 10 души. Все още не е ясно..

публикувано на 06.06.24 в 11:14

Правителството отпуска средства за храм-паметник "Св. Рождество Христово"

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма в страната. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са..

публикувано на 06.06.24 в 11:03

Еднодневни трудови договори: Област Стара Загора е първенец

Дирекция „Инспекция по труда“ в Стара Загора е първенец в страната по предоставени образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (т.нар. еднодневни договори). Дирекцията е предоставила 27 856 образци на 170 земеделски..

публикувано на 06.06.24 в 10:50

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на..

публикувано на 06.06.24 в 10:41

Летни STEM лагери в Стара Загора

Асоциация IT Стара Загора организира безплатни образователни STEM лагери за ученици от 9 до 12 години по време на лятната ваканция. Инициативата STEM Summer Camp е насочена към деца, които имат интерес към науката, технологиите, инженерството и..

публикувано на 06.06.24 в 09:25

Тракийският университет вече и в Червен бряг

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов и проф. Нели Грозева, зам.-ректор по учебната и информационна дейност на Тракийския университет, тържествено дадоха старт на кандидатстудентската кампания пред общинските съветници, техния председател Петьо..

публикувано на 06.06.24 в 09:05
Станционна градина, Стара Загора

Предимно слънчево ще бъде времето в четвъртък

През деня ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 27° и 32° ...

публикувано на 06.06.24 в 05:11

Разширяват граничен пункт "Капитан Андреево"

Има обявена обща поръчка за разширяването на ГКПП "Капитан Андреево". В бюджета са отделени 50 млн. лв., обяви при посещение там днес служебният премиер Димитър Главчев. Той допълни, че предстои да се изгради втори терминал на пункта и да се разшири с..

публикувано на 05.06.24 в 19:02

Буря нанесе големи щети в Хасково

Съборени дървета, смачкани коли и наводнени улици след силна буря в Хасково, разразила се в късния следобед в Хасково. Бедствието удари областния град, а по-късно и региона. Навсякъде падна градушка. На места в Хасково ледените късове са били с големина..

публикувано на 05.06.24 в 18:59

С кредити и изкупуване на тока от ТЕЦ 2 гарантират бъдещето на „Марица-изток“

Предприети са достатъчно мерки за гарантиране работата на „Мини Марица-изток“ и топлоцентралите в енергийния комплекс. Това коментира служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на среща в Раднево за бъдещето на комплекса „Марица-изток“...

публикувано на 05.06.24 в 18:53