Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 143 години от Шипченската епопея

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея. Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на президента Румен Радев, патрон на тържествата, ще продължи на историческия връх.

След панихидата в Соколския манастир за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход. Програмата ще продължи с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка. Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.
Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", който призова:

"Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице."

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година. Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, посветени на 143 години от епичните боеве за отбраната на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа на магистрала "Тракия" при 181 км в посока София

Временно движението при км 181 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ПТП, информират от Агенция "Пътна инфраструктура" . Ограничено е движението в активната и аварийната лента. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 05.07.24 в 11:00

Задържаха бус с мигранти край Чирпан

Бус с мигранти задържаха рано тази сутрин от полицията на 172-километър на АМ „Тракия“ край Чирпан. Това потвърдиха за Радио Стара Загора от полицията.  Те са пътували в посока София и около 6:30 часа са били спрени за проверка.  По информация на..

публикувано на 05.07.24 в 09:41

Жегите отново настъпват – как да си помогнем

Юни месец тази година ни изненада с високите температури, юли започна със същата заявка, въпреки кратковременното разхлаждане в последните 2-3 дни. А жегите могат да поставят в риск здравето и живота на всеки и с напредването на лятото ще стават все..

публикувано на 05.07.24 в 09:40

От ДПС Хасково с декларация за единство

Декларация за запазване на единството на ДПС са приели на заседание в четвъртък вечерта от областния съвет на партията в Хасково, предаде кореспондентът на Радио Стара Загора Христо Христов. На него са присъствали и двамата депутати от региона..

публикувано на 05.07.24 в 09:29
Хасково

Общинските съветници на Хасково избират председател

Тържественото заседание на новоизбраните общински съветници на Хасково ще се проведе от 10,00 ч. На 24 юни там бяха проведени частични местни избори, след като 6 партии и коалиции оспорваха резултатите от вота през октомври миналата година. Днешното..

публикувано на 05.07.24 в 09:00
Хасково

71 полицаи от Хасково са с награди

Трима от наградените служители на полицията в Хасково са отличени със заповед на главния секретар на МВР, съобщи директорът Иван Расоков. Това са заместник-директорът Ангел Марков и двама служители от сектор „Криминална полиция“. Останалите 68..

публикувано на 05.07.24 в 08:15

Назначиха нови заместник областни управители

Петко Карагитлиев и Левент Палов са новите заместник областни управители, става ясно от сайта на Областната администрация на Стара Загора. Назначението им идва след като вчера Министерският съвет освободи Ива Радева /ПП-ДБ/ като областен управител и постави..

публикувано на 04.07.24 в 18:17

Министър Галин Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в Стара Загора

Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат в следващите 5 години в Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийския университет. Това стана ясно по време на откриването му от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков...

публикувано на 04.07.24 в 17:19

Община Стара Загора награди първенците от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г.

Учениците, завърнали се с първи места от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г., бяха наградени на официална церемония днес в общинската зала „П. Р. Славейков“. „Наистина съм с огромно вълнение тук, за да ви наградя, за това, че..

публикувано на 04.07.24 в 16:26

Над 10 нови автомобила очаква да получи полицията в Ямбол

 Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за „Пътната полиция", информира кореспондентът ни Даниела Костова. Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна,..

публикувано на 04.07.24 в 15:50