Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент от Сърбия изследва редки височинни пеперуди на Пирин

Изидор Сарич: Пазете билките в планината, без билки няма и пеперуди

Снимка: Изидор Сарич, личен архив

Изидор Сарич е от Сърбия, студент във Факултета по вет.медицина на университета в Белград. Сега е в България, за да изследва, снима и проучва редки видове пеперуди на Балканите, които живеят на голяма надморска височина. Срещата е случайна,  на 2600 м височина., в подножието на първенеца на Пирин планина връх Вихрен / 2914 м надм. височина/. В разговора ни се похвали и с  двата говорещи папагали  жако - мъжкия Лепиша и женския Беба. Домашните му любомци са вече и доста известни след снимките  с Новак Джокович и Джони Деп. Смее се, че Джони Деп така и не успял да изтръгне обяснение, че е харесван от Беба. Иначе в плановете на Изидор е и морско приключение - у нас или в друга съседна страна. Не се страхува от пандемията и продължава да пътува. 

Повече за особеностите на папагалите жако, за особеностите на пеперудите по каменистите върхове на Пирин,  чуйте в прикачения файл от интервюто на Теодора Иванова с Изидор Сарич. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Киномания превзема и Стара Загора

Фестивалът „Киномания“ ще се проведе  за първи път в Стара Загора.  От 14 до 16 ноември ще бъдат показани 5 филма в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.Откриването е срадващия се на голям интерес италиански филм „Все още има утре“...

публикувано на 25.10.24 в 14:09

Филм „Светлини на будителството 2“ представя екипът на Девето основно училище

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, екип от IX-то ОУ „Веселин Ханчев“ в Стара Загора снима втора част на филм за значимите жени будителки. Лентата носи заглавието  „Светлини на будителството 2“. Мястото на снимките е Къщата на..

публикувано на 25.10.24 в 10:48

Кой е 41-ят носител на "Златното яйце" ще научим тази вечер

92 млади поети дръзнаха да представят своите творби в 41-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия  "Веселин Ханчев" . Името на победителя, който ще получи голямата награда - "Златното яйце" и правото да издаде първата си стихосбирка, ще стане..

публикувано на 25.10.24 в 08:05

Старозагорски ученици почитат будителите с Ден на светлината

Възпитаниците на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, членове на клуб „Горди наследници“ продължават и тази учебна година с интересни и родолюбиви инициативи да включват все повече от  връстниците си в училището и в града и да..

публикувано на 24.10.24 в 16:54
Ваньо Стоилов

"Ноти от мелодията на живота" събира разнолики хора и истории

"В тоновата стълбица нотите са осем. Буквите в българската азбука са 30. Композитори и музиканти, писатели и журналисти, ги използват, всеки по своему, за да пишат своята мелодия на живота. Тя е толкова разнолика, че може да звучи като музика, но може да..

публикувано на 24.10.24 в 16:35

Представят книга за легендарния летец Димитър Списаревски

Книга посветена на легендарният български летец Димитър Списаревски ще представят в Регионален исторически музей - Стара Загора днес от 17,30 часа. Автор е Орлин Георгиев, авиоинженер, председател на Асоциацията за история и бъдеще на българската..

публикувано на 24.10.24 в 16:25

Магията на японските барабани Тайко завладява сцената на Старозагорската опера

Концерт на японски барабани Тайко ще се проведе на 7 ноември (четвъртък) 2024 г. от 19.00 ч. на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Неповторимото изпълнение ще бъде представено от тайко група Wadaiko-Sai от Япония. Два дни по-рано ( 5 ноември)..

обновено на 24.10.24 в 09:54

"Косе Босе" кацна на мозаечно пано пред библиотеката в Стара Загора

Творците от Втората национална изложба „Мозайката днес“ завършиха своето второ мозаечно пано в Стара Загора. То отново е част от стената на подлеза до Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.  Паното е по мотиви на любими..

публикувано на 23.10.24 в 16:00

Държавна опера - Стара Загора е домакин на петото издание на Международен хореографски конкурс

Петото издание на международния хореографски конкурс LINKAGE ще се проведе на 3 и 4 ноември 2024 г. на сцената на Старозагорската опера. На него ще се представят едни от най-добрите хореографски миниатюри, създадени през последните 2 години, а..

публикувано на 23.10.24 в 14:39

Откриват изложба с ретро шевни машини в Сливен

Сливен отбелязва днес официално 190 години от началото на текстилната индустрия у нас, като бяха поднесени цветя на различни паметни места и плочи, свързани с живота и делото на Добри Желязков – Фабрикаджията. По повод годишнината днес от..

публикувано на 23.10.24 в 13:27