Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

112-та годишнина от обявяване Независимостта на България честват във Велико Търново

Празничната програма на община Велико Търново, посветена на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България започва на 22 септември в 7,30 часа с празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в църквата „св. 40 мъченици“, с участието на квартет „Ангелски гласове”. В 9 часа ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Нелина Църова, началник отдел „Култура“ в общинската администрация. Проявите в богатата празнична програма за Деня на Независимостта  продължават през целия ден при спазване на всички епидемични мерки, увери Нелина Църова.

В  10:30 ч. – Военен ритуал за издигане националното знаме на Република България. Официални слова. Празничен благослов.  В 11:00 ч. –  Поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта на Архитектурно-музеен резерват „Царевец”

11:30 ч. – Празнично шествие и полагане на гирлянди на паметник „Майка България” с участието на военния оркестър на НВУ „Васил Левски“ и оркестъра на Националната гвардейска част от  Архитектурно-музеен резерват „Царевец” до паметник „Майка България”

11:00-18:00 ч. – Анимация за деца „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“

Гостуват National Geographic Kids – Клуб „Малки откриватели“в  парк „Марно поле“

12:00  – 12:30 ч. –  Тържествена церемония-спектакъл „Искри” на Националната гвардейска част и изпълнения на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ„Васил Левски” на кръстовището пред Община Велико Търново и Пощата

12:30  – 13:30 ч. –  Концерт на Михаела Маринова и 4 MAGIC пред сградата на Община Велико Търново

13:30 – 16:30 ч. –  Празничен  калейдоскоп и Концерт на детски и младежки любителски формации от Велико Търново пред сградата на Община Велико Търново

17:00 – 18:00 ч. – Празничен концерт на ПФА „Искра“пред сградата на Община Велико Търново

19:00 ч. –  Изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ „Васил Левски” на  площад „Цар Асен І”

Кулминацията на честването на 112-та годишнина от обявяване Независимостта на България е тържествената проверка от 19, 30 часа, на площад „Цар Асен I“, на която ще присъства председателят на народното събрание Цвета Караянчева, представители на дипломатическия корпус, областни и общински ръководители и гражданите на Велико Търново. В 20, 45 минути ще бъде представен Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и Празнични илюминации. Повече за празничната програма на община Велико Търново в интервюто на Диана Абрашева с Нелина Църова в прикачения звуков файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светеца гражданин

Грузинският филм "Светеца гражданин" получи голямата награда на филмовия фестивал "Златната липа"

Актрисата Ели Скорчева бе удостоена с наградата за женска роля на Фестивала „Златната Липа“ в Стара Загора, който приключва днес. Тя изпълни главната роля във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ – лента, разказваща историята на учителка от..

публикувано на 05.06.24 в 14:50
снимка: Елена Балабанова

Арестуваха жена за палеж в Стара Загора

Жена на 41 години е задържана за палеж на апартамент в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в града. Както радио Стара Загора информира във вторник малко след 11:20 часа е получен сигнал за горящ апартамент в..

публикувано на 05.06.24 в 14:19

МБАЛ Свиленград с обновени и ремонтирани отделения

Приключиха ремонтните дейности в Отделението по анестезиология и интензивно лечение и Сектор Пулмология на Вътрешно отделение в МБАЛ Свиленград. ОАИЛ  е с трето ниво на компетентност и изпълнява клинични процедури за пациенти от цялата област...

публикувано на 05.06.24 в 13:29
Димитър Главчев

Премиерът ще се срещне с протестиращите на пътя Гълъбово-Мъдрец

Министър-председателят Димитър Главчев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, ще посети в 15.00 ч, третокласния път Мъдрец – Гълъбово.  Това съобщиха от правителствената пресслужба.  Втори ден жителите на..

публикувано на 05.06.24 в 12:14

Отложиха делото "Дебора" заради неявили се свидетели

Делото "Дебора" беше отложено заради неявяване на свидетели, съобщава Радио Пловдив. Днес трябваше да бъдат разпитани един от полицаите и още няколко свидетели, а след това и експертите, изготвили експертизите по делото.  Тъй като част от призованите..

публикувано на 05.06.24 в 11:08

Остава блокадата на три пътни артерии в Гълъбовско

Втори ден продължава блокадата на пътя Гълъбово-Мъдрец. Протестиращите жители на няколко гълъбовски села настояват отсечката да бъде ремонтирана. Въпреки уверението на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Йордан..

обновено на 05.06.24 в 08:38

Временна организация на движението в Стара Загора

Въвежда се временна организация на движението с оглед осигуряване на безопасното организиране на получаването на изборни книжа и материали, във връзка с провеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България и избори за Народно..

публикувано на 05.06.24 в 07:50

Служебният премиер ще посети ГКПП „Капитан Андреево“

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети утре, 5 юни, от 16 ч. ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от правителствения пресцентър. Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на..

публикувано на 04.06.24 в 18:55

Загасиха пожара до гробищния парк на Ямбол

Пожарът, който горя в близост до гробищния парк в Ямбол, е овладян. Три екипа огнеборци повече от два часа гасиха житен блок. По първоначални данни са изгорели над 200 декара с пшеница. Припомняме, че сигналът е получен на тел. 112 малко преди 14.00 часа...

публикувано на 04.06.24 в 17:40