Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Генка Пейчева: Коронавирусът не трябва да се подценява. Той не изгражда стаден имунитет

Учителите и по-големите ученици задължително трябва да носят маски. Дори и хремата не трябва да се подценява

  Ковид– 19 не е грип, а е коронавирус, който е устойчив и е възможно да му се направи една трайна ваксина. Това каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора. Създаването на ваксина е един продължителен процес и употребата на такава в Русия в момента предизвиква съмнения за нейната безвредност. Коронавирусът има сравнително висока способност да се пренася от заразно болен на здрав индивид. Много е важно количеството вируси, който човек ще поеме и използването на маска е механичната преграда, която категорично предпазва, въпреки че не е решението на проблема- категорична е д-р Пейчева. Това е средството, което може да ни направи малко по-защитени в условията на пандемия. Тя е категорична, че вирусът  съществува  и в никакъв случай не трябва да се подценява. Много лекари загубиха живота си  и смъртността сред медицинските лица е 11%  при средно 3-5% в държавата. Ковид-19 прави антитела, но те са високи в първите 3 месеца и после спадат. Не е възможно да се направи стаден имунитет. Вирусът е коварен и има наблюдения за генетична предразположеност, което е причина да боледуват и млади хора. Безхаберието в случая е лош съветник в тази ситуация.  Тревога предизвиква и предстоящата зима, в която коронавирусът и грипът ще се срещнат. Механизмът на въздействие към белия дроб на двата вируса е различен и така той ще се окаже в двойна хватка. Възрастните хора, които са социално активни, трябва да си сложат противогрипна ваксина, за да ги предпази или протече заболяването по-леко- съветва д-р Пейчева. В област Стара Загора има достатъчно лекари, но има проблем в други части на страната. Работи се с кметовете и поне на две села да може да се осигури личен лекар. Коронавирусите са познати на българските инфекционисти- допълва още д-р Пейчева. Добрата прогноза е, че обикновено с времето намалява вирулентността им и не са толкова агресивни колкото в началото. Най-добрият вариант е през следващата година да има ваксина и да се приключи с тази криза. В момента се водят преговори със Здравната каса, личните лекари да могат да издават направление за тест - коментира проблема със заплащането на пробите председателят на Лекарската колегия в Стара Загора

В учебните заведения трябва да има ред, да се мият ръцете , да се дезинфекцира. Учителите и големите ученици задължително трябва да носят маски- препоръчва д-р Пейчева. Малките не могат да слагат маски, но при всяка хрема трябва да се потърси лекарска помощ. При тях вирусът протича леко ,но не може лесно да се разпознае. През зимата трябва да се ограничат контактите. Не трябва да се прекалява с имуномодулатори и хората да бъдат отговорни – съветва още д-р Пейчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изпитанията пред децата на разделени родители

Една от най-честите трудности при грижата за деца от различни бракове на родителите е, че детето отказва да бъде възпитавано от възрастния, който не му е роден баща или майка. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 22.06.24 в 12:05

Д-р Елена Стайкова е новият председател на РК на БЛС

Микробиологът д-р Елена Стайкова е новият председател на Районната колегия на Български лекарски съюз в Стара Загора. Тя получава подкрепата на огромната част от своите колеги. Отчетно-изборното събрание се проведе с много голям кворум като..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

8 % от болните с анорексия умират

Анорексията е сложно хранително разстройство, което се характеризира със силен страх от наддаване на тегло. Разбирането на причините и симптомите на анорексията е от съществено значение за ефективно справяне и лечение на това състояние. 8..

публикувано на 08.06.24 в 12:48

Започват профилактични прегледи за рак на гърдата

Ротари клуб София продължава своята кампания „С теб сме“, която е насочен към профилактика на рака на гърдата в малките населени места. Този път във фокуса на ротарианците са областите Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен и Бургас. Това съобщи в..

публикувано на 01.06.24 в 12:05

В казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители

На 31-ви май в казанлъшката Поликлиника ще се състои втората среща от новата инициатива на здравното заведение - Училище за родители. Темата ще бъде свързана с най-честите инфекции през пролетно-летния период. Занятията ще продължат два часа - от..

публикувано на 31.05.24 в 08:05

Ремонтът в АГ клиниката ще приключи до лятото

Ремонтът в АГ клиниката в УМБАЛ „Проф. Киркович“ ще приключи до лятото. Така гинекологичният сектор ще разполага със самостоятелен етаж, повече пространство и удобства за пациентите. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 25.05.24 в 12:05

Изкуственият интелект навлиза в образната диагностика

Изкуственият интелект е от изключителна полза в сферата на образната диагностика. Той е в помощ на лекарите при обработката на резултатите от изследванията като подобрява качеството на изображението при дишане и движение на пациентите...

публикувано на 18.05.24 в 13:00

Все по-млади хора страдат от високо кръвно

Все по-често млади хора имат оплаквания от високо кръвно налягане съобщикардиологът д-р Георги Маринов от клиниката по кардиология към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора по повод Световния ден за борба с хипертонията. Според него..

публикувано на 17.05.24 в 11:40

4500 с рак на дебелото черво годишно в България

Приблизително 4500 мъже и жени в България се разболяват от рак на дебелото черво всяка година. В Европа техният брой е 350 хиляди души. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по медицинска..

публикувано на 11.05.24 в 12:49

Кампания "Евромеланома 2024"

Безплатни прегледи за рак на кожата ще се състоят в цялата страна на 14май по време на 19тото издание на кампанията „Евромеланома“ в България. Забелязва се по-голям интерес от страна на хората към предпазването и грижата за кожата, коментира..

публикувано на 10.05.24 в 16:41