Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голям интерес в Нощта на изкуствата е имало към РИМ- Стара Загора

Милена Желева, заместник кмет на Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Регионалният исторически музей представи на стоите посетители за първи път своя проект, който реализира с подкрепата на Министерството на културата „ Виртуалното културно наследство на РИМ Стара Загора“ съобщи за Радио Стара Загора зам.-кметът Милена Желева.

„Това е една изключително голяма атракция за младите хора, защото около 50 много важни акцента от фонда на музея са достъпни за 3D визуализация. Всеки от телефона си може да види най-интересното. Да се любува на тях, а за младите хора това е изключително интересно и любопитно. “

Най-голям интерес от обектите включили се в Нощта на изкуствата е имало към РИМ Стара Загора, каза още Милена Желева.

„Те традиционно раздават и билите, с които отчитат статистиката. Над 2000 души са посетили в Нощта на изкуствата РИМ, което е рекорд за всички 15 години, в които се провежда нощта в Стара Загора. Директорът на музея беше изключително приятно изненадан. И аз включително. Дори малко преди 22 се наложи допълнителна организация, за да няма струпване на хора и аз благодаря на всички, които спазваха инструкциите. “

Художествената галерия също е един от обектите, които привлече много посещения, отбеляза Желева.

„Няма как да преброим всички, които преминаха, но са хиляди през различните обекти.“

Всички тези събития съвпаднаха и с Августиадата, но ние още през зимата говорихме с организаторите, че трябва да порасне.

„Той се вписа прекрасно на античната улица. Над 30 изложителя участваха, избрана бе и царицата на Августиада, но за нас беше изключително положително, че няколко събития, включително спортни – Писта Стара Загора. Това работи за туризма, а това е подкрепа, която е изключително нужна в момента. “

От началото на Юли до празника на Стара Загора включително ще организираме тематични уикенди и ще започнем работа по тях още от сега, обясни Желева. Надявам се догодина да успеем да върнем и Бирфеста, който да стане балкански.

„За празника на града програмата ще бъде обявена днес или утре като събитията ще бъдат предимно на открито. “

Цялото интервю на Нели Ангелова от предаването Репортер на Радио Стара Загора с Милена Желева, чуйте в прикачения файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четиридневна работна седмица: експеримент или тренд

Все повече западният свят възприема модела на четиридневна работна седмица. Смята се, че подобна промяна води до по-добър баланс между заетостта в офиса и личния живот. На този фон обаче се чуват и противоречиви мнения, доколкото експерименталната мярка..

обновено на 10.05.24 в 13:44

Жена е с опасност за живота след катастрофа край село Могила

54-годишна жена е с опасност за живота след вчерашната катастрофа край старозагорското село Могила.  По първоначална информация инцидентът е възникнал между 2 леки автомобила около 15:15 часа на 9 май, управлявани от 55-годишен мъж и 32-годишен мъж...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Сливен отбелязва 184 години от рождението на Хаджи Димитър

Сливен отбеляза 184 години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р..

публикувано на 10.05.24 в 11:53

Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”, казва професорът. Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май. Първата прожекция ще бъде в..

публикувано на 10.05.24 в 11:02

Промяна в програмата на "Китна Тракия пее и танцува" заради лошото време

Кулинарното музикално шоу на Иван Звездев и Ана Мария ще се проведе в неделя, 12 май 2024г., от 16,00 часа на поляната пред голямата сцена в парк Кенана. Промяната се налага заради неблагоприятните метеорологични условия днес. Веднага след..

публикувано на 10.05.24 в 11:00

Година затвор за мъж, заплашвал с убийство

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение и наложи наказание в размер на една година лишаване от свобода на 33-годишния  И. П, осъждан. Ефективното лишаване от свобода мъжът ще търпи при първоначален строг режим. Пред съда мъжът е признал..

публикувано на 10.05.24 в 10:54
мотоклуб The Riders

Рокерски събор откриват тази вечер в Ямбол

От днес до неделя в местността „Бакаджик" край Ямбол ще се проведе 24-то издание на националния рокерски събор, организиран от мотоклуб The Riders. Очакват се стотици рокери от клубовете в цялата страна, както и от съседни държави.  Съборът ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 09:35
Владимир Иванов

Владимир Иванов: Пазарът е спокоен, без промяна в устойчивостта

97лв. ни е струвала потребителската кошница тази седмица, заедно с празничните дни, при 101лв. миналата година, т.е. с 4% под нивата от 2023г. Главните вариации в цените са при захарта и пресните плодове и зеленчуци, които остават по-евтини, каза за..

публикувано на 10.05.24 в 09:15

Зелена светлина за монумента на Кирил и Методий в Стара Загора (СНИМКА)

В навечерието на 1 ноември догодина в Стара Загора да бъде изграден монумента „В основата е словото“ .  Тази надежда изрази заместник-кметът Милена Желева, която в ефира на Радио Стара Загора съобщи, че ВАС се е произнесъл в полза на Община Стара З..

публикувано на 10.05.24 в 09:04

"Да напуснем града" ни кани тази година Фестивалът на зелениката в Странджа

20-то издание на Фестивала на Странджанската зеленика ще се проведе тази година на 11 и 12 май, съобщиха организаторите от ПП "Странджа". Домакин ще бъде село Граматиково, община Малко Търново. Надсловът на тазгодишниия фестивал е "Да напуснем града"...

публикувано на 10.05.24 в 07:40