Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към народните будители в Ямбол

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански, неговите заместници Енчо Керязов, Михаил Керемидчиев, председателят на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков и общински съветници почетоха Деня на народните будители – 1 ноември. В 11:00 часа те поднесоха венци и цветя пред барелефа на Ради Иванов Колесов на сградата на Народно читалище „Съгласие – 1862“.

Припомняме, че церемонията по честване на Деня на народните будители с участието на представителни групи от ямболските детски градини, училища, читалища и връчването на наградите „Млади таланти“ бяха отменени поради усложнената епидемиологична обстановка и заповедта на министъра на здравеопазването.

Част от наградите вече бяха връчени от заместник-кмета Михаил Керемидчиев, останалите тепърва ще бъдат раздадени на отличените ученици и техните учители.

"Честит празник, скъпи съграждани!Днес, 1 ноември, почитаме паметта и делото на народните будители – хората, които будеха българската свяст през вековете, пазеха българщината със слово, вяра и оръжие, които превърнаха българските племена в народност, а народността – в нация!  От Светите Седмочисленици – Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – светците Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, та до днешните будители – учителите, читалищните деятели, хората на културата и изкуството, които се трудят неуморно, за да поддържат висок българския дух, за да съхраняват българската национална идентичност в свят на глобализация! Нека никога не забравяме, че българската азбука и култура са в основата на славянската цивилизация. Както пише Паисий Хилендарски за нашите славни предци: „От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език…“, каза в поздравлението си за 1 ноември кметът на Ямбол Валентин Ревански. 

"В днешния ден трябва да почетем и нашите ямболски будители: Ради Колесов, книжовник, поет, преводач и националреволюционер, радетел за създаването на първото читалище в Ямбол, Добри Чинтулов, поет и учител в Ямбол, войводите Желю войвода и Стефан Караджа, революционерите от Априлската епопея Георги Дражев, Жеко Андреев, Атанас Кратунов, Захари Величков, Киро Икономов, Никола Попиванов, Ставри Дражев, Панайот Гайдаров, Стилиян Ковачев, Тетинка Георгиева и Радка Белева, изработили отличителния боен знак на ямболските въстаници, опълченците и участници в Освободителната война Георги Иванов, Георги Янков, Стефан Любомски, Кирил Козловски, Филип Маслинков, Иван Карнобатлов, Димитър Съсълов, Иван Милков, Манол Георгиев, Васил Попов, първата учителка и медицинска сестра в Ямбол Анка Александрова, Димитър Хаджииванов, просветен деец и преводач, даскал Атанас Кожухаров, учител и общественик, участник в църковните и политическите борби на народа, Костаки Попович, създател и настоятел на Българското книжовно дружество (днешната Българска академия на науките) Васил Попович, писател и учител, Иван Параскевов, автор на проекта за българското знаме, Стилияна Параскевова, изработила националния ни трибагреник, първия професор по педагогика в България Петър Нойков и много други будни наши съграждани, хора с ямболски корен или българи, които ратуваха тук за българската свобода, просвета, култура и вяра! Поклон, будители народни! Вие сте ни нужни, за да ни възвисите в днешните трудни времена на изпитания и духовна криза! Вашите имена, пример и дела ще светят вечно в народната памет!", допълни градоначалникът. 

"На един от най-българските празници искам отново да благодаря на Вас, съвременни будители! Благодаря Ви, че Ви има! Вие, със своите качества, носите искра от духа на предците ни, работите за бъдещето на своите сънародници. За да я има България, за да ни има нас!Всеки един, отделил лично време, труд или средства, даващ пример как трябва да се работи за едно общество, носи в сърцето си спомена за будителите. Делата, те са важни! В името на Родината, града и всяко едно малко населено място. Нека всички вземаме пример от нашите будители, нека се грижим за родното си място, нека бъдем единомишленици и си помагаме. Така България ще стане по-хубаво място за живеене. Всичко зависи от нас – от всички малки и големи будители, които милеят за своя град.  Днес повече отвсякога трябва да възродим най-истинските качества – трудолюбие, състрадание, любов към хората, които са близо до нас!

Да събуждаме! Да вдъхновяваме с позитивния си личен пример!", завършва поздравителният адрес на кмета на Ямбол Валентин Ревански. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за..

публикувано на 01.10.24 в 07:56
Снимката е илюстративна

Тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София;..

обновено на 01.10.24 в 07:47

Освещават храма в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения  православен храм "Покров на Пресвета Богородица". Службата ще води сливенският митрополит „Арсений" Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния..

публикувано на 01.10.24 в 07:18

Какво време ни очаква днес

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца. През деня слабо ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното. Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде..

публикувано на 01.10.24 в 05:44

Гражданската инициатива "Рециклирай телефон, засади дърво" набира все по-широка популярност

Гражданската инициатива „Collect4Life“, чиято цел е да се рециклират телефони, а с получените средства да се засаждат дървета из цяла България, набира все по-широка популярност.  Причината е големия обществен интерес към нея, който продължава вече..

публикувано на 30.09.24 в 17:10

В Ямбол и село Бояджик отбелязват 121-годишнината от рождението на Джон Атанасов

В Ямбол и село Бояджик започват събитията, посветени на 121-вата година от рождението на Джон Атанасов. По повод годишнината е предвидена тридневна програма, подготвена от  териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Ямбол и община Тунджа...

публикувано на 30.09.24 в 16:03
Главен инспектор Димитър Димитров

Ръст на нарушенията на Закона за движение по пътищата в Старозагорско

Ръст на установените нарушения на Закона за движение по пътищата за седмица, отчитат от „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР - Стара Згора.  Над 1100 са установените нарушения, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ главен..

публикувано на 30.09.24 в 15:46

С празник за бездомни и домашни кучета завърши кампанията за безплатна кастрация в Нова Загора

В рамките на два дни - 27-ми и 28-ми септември, Община Нова Загора проведе кампания за напълно безплатна кастрация на бездомни и домашни кучета, имаща за цел намаляване на популацията на бездомни животни на територията на града и селата. Медицинските..

публикувано на 30.09.24 в 14:23

"Мисия криле" получава правна помощ от чужбина

„ Защо неправителствените организации са важни “, е темата на кръгла маса, която организират в края на тази седмица от „Мисия криле“. На форума са поканени и общинските съветници от Правната комисия към Общинския съвет в Стара Загора, които отказаха..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Полицията в Сливен затяга контрола над тротинетките

Двама са пострадали при инциденти с електрически тротинетки в Сливен вчера. За последната седмица са регистрирани седем катастрофи с трима ранени, обобщиха от КАТ-Сливен, като дадоха подробности за установените нарушения на пътя и наложените..

публикувано на 30.09.24 в 13:20