Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Петков: С победата в Сръбско-българската война България показва на света, че е наследник на велика държавност

Днес отбелязваме 135 години от началото /1885/на Сръбско-българската война. Обявена е от сръбския крал Милан срещу България, а причината е Съединението между Източна Румелия и Княжество България.-След обявяване на Съединението (06.09.1885 г.) България очаква съпротива от страна на Турция и съсредоточава войските си по южната граница. Подтикван от Австро-Унгария и с цел да заздрави позициите си, сръбският крал Милан неочаквано обявява война на България на 02.11.1885 г. Сръбските войски нахлуват през западната граница по две направления – София и Видин. Българското военно командване, в което най-високият чин е капитан и е ръководено от 24-годишния Рачо Петров, не е подготвено за нападение от запад, но след спешно заседание е решено най-важната битка да се проведе при Сливница. За няколко дни войската се придвижва до западната граница, предимно пеша, тъй като жп линията все още не е завършена. Въпреки численото си превъзходство сръбската армия е разбита и българите започват настъпление в Сърбия, стигайки до Ниш, когато след намесата на Австро-Унгария войната е прекратена. 

Историкът проф. Петко Петков от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий"заяви в интервю за радио Стара Загора, че за да разберем патриотизма и чувството за дълг на българския войник и младите български офицери, воювали срещу сръбската армия, за да защитят отечеството и Съединението, трябва да се опитаме да влезем във времето, за което говорим. Патриотизмът и чувството за дълг, тогава преди 135 години са категории с по-различно от днес звучене. Младата българска държава е изправена пред риск да загуби постигнатото и всеки мобилизиран българин е готов да воюва. Вероломното ръководство на сръбската държава принуждава българската армия да се брани. Това не са целите на обикновения сръбски граждани. И като резултат на неоправдано обявената война сърбите получават справедлив удар от българската войска, в която се включват доброволци, опълченци, завърналите се от чужбина студенти, за да защитят отечеството. Проф. Петков подчерта, че не се гордеем от това, че сме победили сърбите. Гордеем се от това, че младата ни държава е успяла да се защити в тази  „Война на капитаните“, която се оказва изпитание на националния ни дух. Добре обучени, с мъдрото си мислене, младите офицери вземат правилните стратегически решения за крайния успех срещу двойно превъзхождащия ни съперник. С победата в тази война България показва на Европа, че не се е появила случайно на европейската карта, а е наследник на една велика държавност и е готова да брани своите граници. Разговора на Диана Абрашева с проф. Петко Петков може да чуете в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последният си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53
Христо Панчугов

Под въпрос е легитимността на политическата система

Извън ниската активност в голяма степен резултатите от изборите са очаквани, коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Според него единствената изненада е влизането на партия „Величие“ в Парламента. Според него обаче, ниската..

публикувано на 10.06.24 в 15:45
Ивайло Илиев

Избирателите удариха двоен шамар на политическата система

"Свидетели сме на най-ниската избирателна активност от началото на демократичните промени у нас. Ако този сигнал не подейства отрезвяващо, не мисля, че ще има нещо, което да разтресе политическата ни система до степен в която да има нагласа, която да..

публикувано на 10.06.24 в 15:02

Политиката не е за всеки

Днес, датата е шеста от шестия месец на високосната 2024 година. Съвпадението на двете шестици беше провокация да се огледаме за още "отлични" цифри. Намерихме ги в статистиката за предстоящите избори в неделя. Те са шестите в рамките на три години...

публикувано на 06.06.24 в 17:20

"Ролята на киното е да вълнува!"

Ели Скорчева е тазгодишният носител на наградата "Златна липа" за цялостен принос в киното, която й бе връчена на официалното откриване на 11-то издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа". По традиция, актрисата..

публикувано на 03.06.24 в 11:44

Проф. Пенчо Пенчев: Бъдете критични читатели

Днес, от 17.30 часа, в Литературно-художествен музей "Чудомир" Пенчо Пенчев ще представи книгата си "Стопанска България 1879-2008 г."  Роденият в Казанлък преподавател по История на икономическите теории, Сравнителна политическа икономия и Стопанска..

публикувано на 30.05.24 в 13:30

Расте интересът на българите към пътуванията

В следващите 3 месеца се очаква много български туристи да пътуват у нас и в чужбина. Интересът се възвръща след пандемията, не само в Балканския регион и Средна Европа, но и към екзотични дестинации - Тайланд, Сингапур, Малайзия, Япония, САЩ, Австралия...

публикувано на 29.05.24 в 12:46

„Красива птичка с цвят зелен” е умело съчетание на две изкуства

Съвместната продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Старозагорската опера „Красива птичка с цвят зелен” ще бъде представена отново пред публика на 10 и 11 юли на Античния форум в Града на липите. Това обявиха директорът на операта Огнян..

публикувано на 27.05.24 в 17:01
Д-р Даниела Каршакова

Няма интерес към професията на спешните медици

На 27 май отбелязваме световния ден на спешната медицина. Няма интерес към професията на спешните медици и в момента във филиалите за спешна медицинска помощ в област Стара Загора се търсят трима лекари. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р..

публикувано на 27.05.24 в 10:04