Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храбрият оловен войник – приказка за самия живот в Ямболския куклен театър

И престижна награда от Баня Лука

С още една премиера на Андерсеновата приказка "Храбрият оловен войник" ще зарадва тази събота почитателите на кукленото изкуство Държавен куклен театър "Георги Митев - Жоро" Ямбол. Постановката се игра преди да затворят театрите през пролетта и сега се връща на 5 декември от 11ч. С нея Ямболският куклен театър попълва поредицата си от приказки на Андерсен претворени на сцена, каза за Радио Стара Загора директорката Елена Дойчева.  Драматизация е на Теодора Георгиева, режисьор е Любомир Колаксъзов, сценография и кукли – Цецка Ивайлова, композитор – Христо Намлиев, хореографията е на Мария Димитрова, участват Анна-Валерия Гостанян, Христо Петев.

„Храбрият оловен войник“ е просто приказка за самия живот и всеки ще види в нея това, което иска да види, допълва Елена Дойчева.

В края на октомври пък културната институция получи престижна награда от Международния детски театрален фестивал Баня Лука.

Сред дванадесет представления от осем държави бе отличена постановката „Снежанка и седемте джуджета“ – режисьор Бисерка Колевска, сценография и кукли  Свила Величкова, музика Нелко Коларов. С участието на актьорите Любомир Желев и Анна-Валерия Гостанян.

Актьорска награда бе присъдена на младия и талантлив актьор Любомир Желев, за неговите роли – Снежанка, Огледало, Кралица, Принц, Ловец, Джуджета, Кактус, Маргаритка, Вещица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13