Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП ГЕРБ с дарение за Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора

Апарат за извличане на реконвалесцентна плазма от преболедували от COVID-19, дарен от партия ГЕРБ, беше официално връчен на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора от заместник-председателя на 44-ото Народно събрание Емил Христов. 

„Тук съм, за да Ви кажа, че всички сме заедно. Да благодарим на хората, които дават всичко от себе си, за да се преборим не само с този вирус, а с всичко, което е предизвикателство за човешкото здраве! Благодаря Ви за всичко, което правите! Бъдете здрави!“ – пожела на медиците от екипа на Центъра Емил Христов.

Дарението бе прието от директора на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора д-р Петя Матеева.

„Днес е специален ден за нас, защото дългоочакваният апарат за плазмафереза вече е факт в нашия Районен център по трансфузионна хематология в Стара Загора, благодарение на партия ГЕРБ, която ни го предостави под формата на дарение. Човек е богат не с това, което е взел, а с това, което е дал. Уважаеми г-н Христов, уважаемо ръководство на партия ГЕРБ, да даряваш в името на живота е високохуманен жест. Да бъдеш дарител или кръводарител означава да спасяваш човешки животи и да раздаваш нови надежди за живот. Изказвам искренатаси благодарност от името на целия екип на Районния център за предоставената възможност да работим в името на нашата кауза! От сърце Ви пожелавам здраве и благоденствие! Поклон пред Вашата човечност и съпричастност!“ – каза директорът на Центъра д-р Петя Матеева.

Апаратът е от най-ново поколение и е изключително важен за дейността на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора. Започнахме записване на желаещи да дарят кръвна плазма, за да им бъде изследвана кръвната картина и общия белтък, както и титъра на антителата срещу COVID-19. В процеса на самата плазмафереза ще бъдат изследвани още кръвната група, антиеритроцитни антитела и трансмисивни инфекции“ – съобщи директорът на Центъра д-р Петя Матеева.

Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да имат положителен резултат от PCR тест, от който да са изминали 40 дни, както и да отговарят на общите условия за кръводаряване – да нямат хронични заболявания, да не приемат лекарства към момента на даряването и да се чувстват клинично здрави. С апарата ще работят двама млади лекари в екип с медицински сестри от отделение „Кръводаряване“. Извличането на рековалесцентна плазма чрез плазмафереза в Стара Загора започва от 9 декември 2020 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За опасност от пожари предупреждават от Областна администрация Стара Загора

Във връзка със зачестилите случаи на пожари по време на пожароопасния летен сезон и с цел предотвратяване на риска от пожари в земеделски площи, сухи треви и горски територии в Област Стара Загора, Областният управител Ива Радева и Регионална..

публикувано на 02.07.24 в 16:23

Предадоха детски послания на зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева

Посланията на децата, участници в заключителната сесия на проекта „ЗАЕДНО“, чиято цел беше да ги насърчи активно да изразяват позицията си по важни за тях теми, бяха предадени на зам.-кмета на Община Стара Загора Павлина Делчева. Своята благодарност към..

публикувано на 02.07.24 в 16:18

Два големи пожара гасят в Старозагорско

Два пожара гасят огнеборците в Старозагорско. Заради пламнали храсти и треви край жп спирка Ягода е спрян влака от Горна Оряховица и Стара Загора.  Сигнал за пожара между селата Ягода и Ръжена е подаден малко преди 12 часа. Запалили са се сухи..

публикувано на 02.07.24 в 14:41

Инцидент затруднява движението по магистрала "Тракия" край Чирпан

Временно движението при км 159 на АМ „Тракия“ в посока София е ограничено поради пътно произшествие, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Инцидентът е станал между два камиона, разсипан е част от превозвания товар по пътното платно. Няма..

публикувано на 02.07.24 в 13:56

Безплатен градски тур „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи" този уикенд в Стара Загора

На 6 юли /събота/, от 9.30 часа ще се проведе поредната вълнуваща обиколка от инициативата „Стара Загора – неразказани истории по правите улици". Темата на маршрута е „От Августа Траяна към Берое. Градът между две епохи". Това съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 02.07.24 в 13:50

До 15 юли се затваря централно кръстовище в Стара Загора

Предстои затваряне на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Отец Паисий“ в Стара Загора. Това ще се случи от утре, 3 юли 2024 г., и ще продължи до 15 юли, включително , съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Временната организация на..

публикувано на 02.07.24 в 13:48
Йордан Йорданов

156 разрешения за работа на непълнолетни в област Стара Загора

Непълнолетните могат да работят само след изричното разрешение на Инспекцията по труда, а о т началото на годината работодатели от област Стара Загора са потърсили 156 такива разрешения, съобщи Йордан Йорданов, началник отдел „Административно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:34

Искат създаването на изцяло морски резерват в България

За създаването на защитени морски зони в Черно море с цел ефективното опазване на живота в него призовават от Грийнпийс“ – България. Това сочи доклад на организацията, създаден заедно с учените от Института по океанология на БАН. Данните сочат,..

публикувано на 02.07.24 в 13:27

Пожар пламна в района на жп спирка Ягода

Гасят пожар между старозагорските села Ягода и Ръжена. Сигналът за пожара е подаден в 11:24 часа.  Огънят е пламнал в района на жп спирка Ягода. Горят сухи треви, храсти и широколистна гора.   На място са два екипа на пожарната в Казанлък и два екипа..

публикувано на 02.07.24 в 12:46

Пламна пожар край старозагорското село Яворово

Сухи треви в близост до гората гасят край старозагорското село Яворово. На място е изпратен екип на пожарната в Стара Загора. В гасенето участват и служители на горското стопанство. На този етап няма опасност огънят да влезе в горския масив...

публикувано на 02.07.24 в 11:55