Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС потвърди в полза на собственик едно от решенията срещу ПУП на „Бедечка“

Експертният съвет в Стара Загора обаче гарантира, че районът си остава парк

Снимка: Facebook/Запазете Бедечка

Първото от 30 дела срещу Подробния устройствен план, според който земите край река Бедечка в Стара Загора остават парк, беше решено в полза на един от собствениците на имоти там.

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Стара Загора, според което частично като незаконосъобразен беше отменен Подробния устройствен план на територията край реката, съобщи за Радио Стара Загора председателят на Административния съд Бойка Табакова.

Така окончателно и без право на обжалване приключи едно от общо 30-те дела на собственици на имоти, с които те оспорват промяната в Подробния устройствен план, която от квартал превърна територията отново в парк.  Оспореното решение на Общинския съвет за промяната бе взето на 27 юни 2019 г.

Едно от делата все още е „висящо“ в Административен съд – Стара Загора, а останалите 28 са решени от него в полза на собствениците на имоти. Общинският съвет ги обжалва пред ВАС, чиито решения се очакват в следващите месеци. Подробностите чуйте в интервюто с председателя на Административния съд Бойка Табакова.

В същото време от „Запазете Бедечка“ разпространиха информация, че според становище на Експертният съвет по устройство на територията в Стара Загора „Бедечка“ остане парк.

„Поредно потвърждение за Бедечка като парк. Ключовият Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора, заедно с проектантите на новия общ план на общината, потвърдиха още веднъж че Бедечка ще е парк. ЕСУТ е основно градоустройствено звено, което събира всички страни в процеса по устройство на територията“, се казва в съобщение на „Запазете Бедечка“.

Според съобщението им преди дни са излезли протоколите от онлайн заседанието на съвета, който е основен в приемането на подобни документи. В него са разгледани възраженията и предложенията по новия общ устройствен план на общината, който е в процедура по приемане. Възражения срещу парка са отхвърлени, отхвърлен е и поредният опит за прокарване на четирилентов булевард през зелената площ.

От „Запазете Бедечка“ припомнят, че наскоро Общият устройствен план на града беше частично променен и статутът на Бедечка като парк беше върнат. Сега се приема нов цялостен Общ устройствен план на общината и в общественото обсъждане проектантите вече веднъж заявиха, че подкрепят продължаването на статута на Бедечка като парк, допълват от там.

Сега, в протокола от експертния съвет, отново е записано (стр. 14): „Потвърждаваме изменението на ОУП за района на парк „Бедечка", което се приема за целесъобразно".

А непосредствено преди това отново е отхвърлена идеята за улица през парка: Продължението на ул. „Августа Траяна" на изток е отпаднало с изменението на Общия Устройствен план от 2017 г. за територията на кв./парк „Бедечка". Промяната е направена в интерес на запазване на целостта на парк „Бедечка". Проектантският колектив на ОУПО поддържа приетото изменение на ОУП, при което продължението на ул. „Августа Траяна" не преминава през въпросната територия и е предвидена корекция с алтернативен маршрут в Транспортната схема.

В голяма степен е уважено и становището на сдружението „Запазете Бедечка". Със становището защитниците на Бедечка постигнат нова запазена зелена територия в другия голям старозагорски парк „Бранителите на Стара Загора", както и запазването на още няколко територии в града като зелени пространства – след като в проекта бяха отбелязани като пространства за други дейности.

Не липсват и проблеми – като, например, окончателното допускане на постройки в други зелени площи, включително и по реката. „Запазете Бедечка" ще продължи да информира по темата.

Въпреки че текат съдебни оспорвания на подробния план на парка, те не променят предназначението за парк, категорични са от сдружението. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радио Стара Загора навършва 88 години

Радио Стара Загора става на 88 години.  На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно предаване от..

публикувано на 21.05.24 в 05:46

До 30 май движението от 157-ми до 162-ри км на АМ „Тракия“ става двупосочно

От днес до 30 май движението на АМ „Тракия" в участъка от 157-ми до 162-ри км ще се осъществява двупосочно в платното за София. Промяната в организацията на движение в отсечката на територията на област Стара Загора е за изпълнението на гаранционни..

публикувано на 20.05.24 в 18:34

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.   Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за..

публикувано на 20.05.24 в 17:40

В Ямбол продължава пролетното обновяване и полагане на пътна маркировка

С повишаване на температурите започна полагането на нова пътна маркировка по улиците в Ямбол. Това съобщават от пресцентъра на общината С приоритет се работи в районите около училищата и детските градини, както и на местата, по които има най-интензивен..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Църквата в сливенското село Самуилово има храмов празник днес

Днес, хубавият християнски празник – денят на свети Константин и Елена ще отбележат и жителите на голямото сливенско село Самуилово. Неговите над 2 300 жители се радват на красивата църква, чиито патрони са светите майка и син, построена почти изцяло с..

публикувано на 21.05.24 в 07:00

Община Стара Загора предоставя 2 специализирани буса за хора с увреждания

Община Стара Загора ще представи утре две нови транспортни средства, чрез които ще се обезпечава движението на хора с увреждания в рамките на общината. Това са два специализирани буса на обща стойност 211 088 лева - те са закупени със средства от..

публикувано на 20.05.24 в 15:16
Надежда Чакърова

С празнично шествие Стара Загора посреща 24 май

По традиция,  24 май  ще бъде отбелязан в Стара Загора с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който ще започне в 10:00 часа на площада пред Общината. Празничното  шествие  от деца, ученици, преподаватели,..

публикувано на 20.05.24 в 15:10
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн , потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна...

публикувано на 20.05.24 в 13:47

Музика и много изненади във второто издание на фестивала "На зелено" в Бедечка

Музика и много изненади очакват посетителите във второто издание на фестивала "На зелено", който се провежда в старозагорския парк "Бедечка", съобщават организаторите.  За втора година старозагорският Творчески колектив „На улицата" прави вдъхновяваща..

публикувано на 20.05.24 в 12:29

Прокуратурата повдигна обвинение срещу избягалия от местопроизшествието шофьор

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа шофьор, избягал от местопроизшествието след причиняване на катастрофа, при която е загинал 28-годишен мъж, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Шофьор премаза друг..

публикувано на 20.05.24 в 12:20