Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта и нейните форми. Разликата между "влюбен съм" и "обичам"

Снимка: pixabay.com

Откакто съществува светът, та и до днес, все още никой не може да даде точно обяснение за това какво е любовта. През 80-те години на миналия век американският психолог Робърт Стърнберг разработва трикомпонентна теория за любовта, която включва емоционална близост, страст и ангажираност. На по-късен етап определя и 7 вида любов. Това каза в интервю за Радио Стара Загора магистър психологът, когнитивно-поведенчески и хипно терапевтът Иванка Драгнева.

Първият вид, това е страстта. Тя се изразява в силно привличане и непреодолима страст. 

За съжаление това не продължава дълго“, коментира магистър психологът.

Вторият вид любов е харесването. При нея имаме общи интереси и взаимно допълване. „Тя по-скоро се основава на едно добро приятелство и не може да се определи като истинска любов“.

Трета е празната любов. При нея водеща е ангажираността, липсват страстта и интимността.

Четвъртата е безумната любов. Тя е импулсивната и е позната на много двойки. „Тя се появява, когато двама души наистина са привлечени един от друг и са готови да се обвържат в живота. При нея обаче липсва истинската, дълбока интимност“.

Пета е романтичната любов. При нея има страст, интимност. В тази ситуацията двойките се чувстват удобно един до друг, но не са готови да поемат сериозни ангажименти. Връзки от този тип рядко стигат до взаимно съжителство.

Компанъони е шестият вид. Тази любов се състои в ангажираност и близост. „Такива връзки са по-силни от обикновено приятелство и има истинска привързаност, но липсва любов и страст. Според психолозите тя може да възникне след дълги години на познанство или това е т.нар платоническа любов“.

И седмият вид е абсолютно съвършената любов. Тя включва всичките 3 компонента - емоционална близост, страст и ангажираност. Рядко се среща в живота.

Няма как да дадем един отговор за това, колко трае всъщност любовта, коментира още Иванка Драгнева. 

Тя коментира още, че е от голямо значение да можем да разграничаваме любовта от влюбването. „Да си влюбен и да обичаш са две коренно различни неща. Влюбването е чиста химия. То е коктейл от хормони. Когато влюбването отмине ние махаме розовите очила и се изправяме пред реалността“.

По темата за неуспешните връзки магистър психологът коментира, че нараства броят на хората, които се осмеляват да си тръгнат навреме.

„Най-важното нещо е да се научим навреме да приключваме, както неуспешните връзки, така и всичко, което ни дърпа назад в живота.“

В деня на любовта експертът подчерта, че: „Най важният двигател е любовта, така че никога не се страхувайте да го правите“.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нощта на изкуствата в Стара Загора събра стотици посетители

Стотици жители и гости на Стара Загора се включиха снощи в 19-ото издание на Нощта на изкуствата . В рамките на едно обединяващо мащабно културно събитие музеите, галериите и други културни центрове в Стара Загора отвориха вратите си за..

публикувано на 28.09.24 в 11:01

Надя Тончева с концерт, посветен на великата Сара Воон

Известната джаз певица Надя Тончева ще представи, тази вечер от 20 часа в Старозагорската художествена галерия, своя музикален проект „С почит към Сара Воон“. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната джаз изпълнителка...

публикувано на 27.09.24 в 14:40

Празниците на поезията в Нова Загора ще наградят победителите в националния поетичен конкурс на 1-ви октомври

  в  Националния поетичен конкурс „Нова Загора“ участваха 63-ма автори от цялата страна. Конкурсът, който се провежда за  20-ти път, е анонимен и на свободна тема. Участниците трябва да са над 18 годишна възраст и имат  право на участие с 3..

публикувано на 27.09.24 в 14:35

Писателката Кармен Мишу представя новия си роман „Дъжд“ в Стара Загора

В Нощта на изкуствата (27.09.) Кармен Мишу ще представи своя последен роман „Дъжд“. Покана за среща със старозагорската публика отправя библиотека „Родина“, от 19:30 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“. В новата си книга авторката описва събития..

публикувано на 27.09.24 в 11:07

Старозагорската опера гостува в София с „Евгений Онегин”

На 28 октомври от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов” Държавна опера Стара Загора ще представи за първи път в София своята забележителна постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски. Гостуването е част от богатата..

публикувано на 26.09.24 в 13:39

Нова изложба на Музейко дава среща на старозагорските деца със зелената енергия

Детски научен център "Музейко" ще гостува в Стара Загора, за да вдъхнови малките старозагорци за нови знания, свързани с природосъобразния начин на живот. Гостуването е част от проекта "Наука за децата: зелена енергия и устойчива среда".  В рамките..

публикувано на 26.09.24 в 13:37

Среща разговор с поетесата Светлана Николова в рамките на Есенни литературни дни ще се проведе в Стара Загора

Поетесата Светлана Николова се среща с гости на разговор в Изложбена зала „Лубор Байер“ на 2 октомври 2024 г.(сряда) от 17.30 ч. Събитието се провежда с подкрепата на Община Стара Загора и издателство „Изида“. То е част от традиционните Есенни..

публикувано на 26.09.24 в 09:13

Светът е изтъкан повече от малките добри истории, отколкото от големи злини

Стара Загора е финалната спирка от турнето на Емине Садкъ и представяне на нейния дебютен роман "Керван за гарвани".  Събитието се организира от "Книжарница в куфар"  и ще се състои тази вечер (24.09.), от 18:00 ч. в Къщата на архитекта. Модератор на..

публикувано на 24.09.24 в 14:16
снимка: скрийншот от сайта inktraces.com

Литературен онлайн музей представя старозагорските поети и писатели

„Следи от мастило“ e нов сайт, посветен на поетите и писателите от миналия век, свързани със Стара Загора и региона. Виртуалната платформа съдържа н ад 100 аудио и видео материала – произведения на авторите, изпълнени от артисти или от самите..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Карнавал на сетивата с пътуващия фестивал за улични изкуства 6Fest

Първият фестивал за улични изкуства в България, 6Fest (6Фест), за първи път гостува в Стара Загора и  ще представи двудневна програма. Мястото е парк „Артилерийски“, а събитията започват в петък, 20.09., от 19:15 ч., с „Илюзии с Маг Русев“...

публикувано на 20.09.24 в 13:11