Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасен вредител в боровите гори над Казанлък

Над 2000 декара борови гори в казанлъшко са нападнати от борова процесионка. За явлението първо сигнализира на отговорните институции екологът Ива Ангелкова. В ефира на Радио Стара Загора тя обясни, че процесионката е един от най-опасните вредители по черния и бял бор. Екологът се обръща с няколко въпроса към Югоизточно горско стопанство в Сливен, откъдето заявяват готовност да предприемат действия за ограничаване на вредителя

През 2016г. подобно третиране е било извършено в 7000 декара собственост на горското стопанство. В обхвата на пръскането обаче не са попаднали частните имоти, което е довело до повторно развитие на вредителя, обясни Ива Ангелкова. 

Повече за проблема с боровите гори и вредителите по тях от интервюто на Зорница Семерджиева с Ива Ангелкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сериозно увеличение на случаите на новодиагностицирани пациенти с туберкулоза

За сериозно увеличение на случаите на новодиагностицирани пациенти с туберкулоза алармира управителя на Спциализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора доктор Камелия Хгарачерова. По думите и случаите от..

публикувано на 25.06.24 в 10:15
воден режим

Старозагорското село Лозен е пред воден режим заради недостиг на вода

За проблем с водоподаването в старозагорското село Лозен от петък вечерта алармира кметския наместник Ваня Иванова. По думите и повече от половината село е останало без вода, а причината е авария на помпата в един от водоизточниците. Иванова съобщи,..

публикувано на 25.06.24 в 09:59

Старозагорските минерални бани предлагат пълноценен отдих и прохлада в летните горещини

Животът в Старозагорските минерални бани тече с пълна сила въпреки летните горещини, а курортното селище предлага възможност за пълноценен отдих и разходки в прохладните паркове и край езерото, съобщи кметът Станчо Станчев. Той допълни, че..

публикувано на 25.06.24 в 08:50

Остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец

В сила остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец заради пожарите. Продължава гасенето на пожара между селата Изворово, Черепово и Дрипчево, който вчера следобед се разгърна на площ от 10 000 декара.  Огнището е в трудно достъпна..

публикувано на 25.06.24 в 07:25

Горещото време продължава и днес

Времето ще бъде горещо, с възможни превалявания в следобедните часове. Жълт код за горещо време е обявен за седем области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Велико Търново и Русе. В следобедните часове ще се развива купеста и..

публикувано на 25.06.24 в 07:23

Изложба, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев представят в Художествената галерия

На 26 юни /сряда/, от 18:00 ч., в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Диалози”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954 – 2012). В експозицията са включени 40 творби –..

публикувано на 24.06.24 в 17:17

20 културни проекта са одобрени за финансиране от Община Хасково

За втори етап на финансиране по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в Община Хасково са постъпили 41 проекта на обща стойност 184 362 лв. Направленията, по които кандидатстват творците са: „Читалища“, „Културни инициативи“,..

публикувано на 24.06.24 в 16:44

Дни на водородната електромобилност се провеждат в Стара Загира

От днес до сряда Стара Загора е център на водородната електромобилност. Жителите на града имат възможност да се повозят безплатно на водороден автобус и да тестват първия в България водороден автомобил.  Събитието се организира от Българската..

публикувано на 24.06.24 в 16:40

За 1 работен ден: Директорът на социалната служба в Ямбол бе възстановен на работа и веднага уволнен

Само един работен ден е изкарал възстановеният на поста си от съда директор на Регионална служба „Социално подпомагане” – Ямбол Калоян Калиманов. Той бе върнат на заеманата от него длъжност, след като Върховният административен съд постанови, че..

публикувано на 24.06.24 в 16:40

Младежи от Стара Загора зарадваха децата от Центровете за настаняване от семеен тип

Активните млади старозагорци, членове на Съвета на младите омбудсмани и Младежки общински съвет, посветиха съботния ден – 22 юни,  на  децата от Центровете за настаняване от семеен тип и  реализираха  инициативата "С усмивка в Зоопарка". Събитието бе под..

публикувано на 24.06.24 в 16:34