Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици

За четвърта поредна година Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване от фини прахови частици. Това стана ясно по време на проведеното заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На заседанието беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2020 година на мерките за подобряване на качествата на атмосферния въздух (КАВ), включени в плана за действие на „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора с период на действие:2016-2020 г".

В резултат на изпълнение на мерките, заложени в Програмата са постигнати значителни резултати по намаляване на емисиите от фини прахови частици. „За четвърта поредна година автоматичната измервателна станция „Зеления клин" отчита нива на замърсителя ФПЧ10, които са значително по-ниски от нормите, както като средногодишна концентрация, така и като брой превишения на средноденонощната норма. Съгласно националното и европейско законодателство тези резултати са достатъчно основание да се приеме, че въздухът в Стара Загора е чист. Независимо от постигнатите добри резултати през последните четири години, за запазване и поддържане на постигнатото, Община Стара Загора предвижда разработване на нова програма, която да бъде с действие от 2021 до 2025 година", обясни ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той допълни, че регистрираната през 2020 година средногодишна стойност е 22,64 микрона на кубичен метър, което е близо два пъти по-ниско от допустимата средногодишна норма.

Николов припомни, че Община Стара Загора работи по изпълнение на проект по програма LIFE на ЕС „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива. Сключен е договор за реализация на проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора" по ОПОС. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции като вече има избран изпълнител.

По време на срещата стана ясно още, че се предвижда разширение на честотата на машинно миене на улиците през цялата година. Одобреният отчет от Програмния съвет за изпълнение през 2020 год. на  „Актуализирана програма за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане установените норми на територията на град Стара Загора" ще бъде внесен за приемане от Общински съвет – Стара Загора.

В заседанието на програмния съвет участие взеха още Росица Копривчина, - директор дирекция „Транспорт, чистота и екология" в Община Стара Загора, Пламен Йорданов - началник отдел „Екология и гори", както и представители на институции и НПО: РИОСВ – Стара Загора, РЗИ – Стара Загора, Тракийски университет, Търговско промишлена палата Стара Загора, Сектор ПП към ОД на МВР - Стара Загора, СНЦ „Зелени Балкани"  и СНЦ „Гражданско обединение - Стара Загора".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва „Хасково Джаз“

40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сешън– това очаква любителите на джаза в Хасково от днес до 28 септември. За 28 пореден път Община Хасково и Сдружение Джаз клуб Хасково организират джаз-фестът, който прави възможно..

публикувано на 23.09.24 в 15:45

Проектират нова връзка между Подбалканския път и павелбанското село Горно Сахране

Започва проектиране на пътно-транспортната връзка между Подбалканския път и второкласния път, преминаващ през село Горно Сахране на територията на община Павел баня, съобщи кметът на общината Иса Бесоолу. Целта е да се облекчи трафика на тежкотоварни..

публикувано на 23.09.24 в 11:35

За седми път избират Царица на Августиада

13 са претендентките в надпреварата за "Царица на Августиада 2024". Конкурсът  се провежда за седми път в рамките на Фестивала на  виното и културното наследство Августиада. Изборът на Царица на Августиада  е важна част от това събитие, защото..

публикувано на 23.09.24 в 09:50
програмата

ОУ "Кирил и Методий " в село Свобода е част от "Училища за пример"

ОУ "Кирил и Методий " в чирпанското село  Свобода е част от новия и най-голям пети випуск на “Училища за пример” от фондация "Заедно в час" за учебната 2024/2025 г. Училището ще разработи и реализира цялостен проект за подобрение, спрямо нуждите..

публикувано на 23.09.24 в 09:20
езерото

Времето днес: Предимно слънчево, затоплянето продължава

Днес времето ще бъде предимно слънчево, като над Източна България са възможни временни увеличения на облачността. Максималните температури ще са между 22 и 28 градуса, в София – около 23 градуса. Над планините ще бъде слънчево, с незначителна облачност,..

публикувано на 23.09.24 в 07:39

Сливен отбеляза Деня на независимостта на България

Сливен отбеляза 116 години от обявяване Независимостта на България с военен ритуал по издигане на националното знаме на централния площад „Хаджи Димитър“. Венци и цветя поднесоха представители на държавната и общинска власт, военно-патриотични съюзи,..

публикувано на 22.09.24 в 16:24

ГЕРБ, "ДПС-Ново начало" и ИТН регистрираха листите си в Старозагорско

Три от парламентарно представените партии и коалиции в 50-то НС регистрираха листите си за вота на 27 октомври в Старозагорско.  Кметът на Стара Загора поведе листата на ГЕРБ от 22-ма кандидати в регион а. Втори е Красимир Вълчев, който преди няколко..

публикувано на 22.09.24 в 16:18
Снимка: Павлина Дудева

Жители на старозагорския кв. „Колю Ганчев“ излязоха на протест с искане за обезопасяване на пешеходна пътека

Мирно протестно шествие организираха граждани на Стара Загора. Те се събраха се събраха на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в старозагорския кв. „Колю Ганчев“, за да настояват за обезопасяване на пешеходна пътека. В продължание на един час те пресичаха..

публикувано на 22.09.24 в 14:12
Живко Тодоров

Живко Тодоров: Приех да оглавя листата, но оставам кмет на Стара Загора

Часове след като стана ясно, че водач на листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ в Стара Загора е кметът на града Живко Тодоров той заяви, че няма намерение да става депутат или министър . Коментарът той направи по време на..

публикувано на 22.09.24 в 13:52

Започва есенната обработка на тревните площи против кърлежи в Стара Загора

На 24 септември 2024 г., вторник, ще стартира дезакаризацията на тревните площи против кърлежи в Община Стара Загора. Обработката ще се извърши с биоцид „Мастерцид микро“ и при спазване на следния график: Вторник - 24.09.2024 г.: АБ..

публикувано на 22.09.24 в 13:29