Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтните дейности на "Източната могила" край Караново ще започнат, когато времето позволява

Археологът д-р Веселин Игнатов сигнализира за иманярски изкопи в района

Уникалните находки в Караново са заплашени от унищожение от иманярски набези и безстопанственост.
Снимка: БГНЕС

Иманярски изкопи са били забелязани около "Източната могила" край новозагорското село Караново. Това съобщи в интервю за Радио д-р Веселин Игнатов, археолог в РИМ-Сливен, който е ръководил екипа, извършил откритието на обекта през 2008 година. Той е бил изпратен на място от директора на културната институция след получени в края на миналата седмица сигнали за нарушения в района.

Самият обект "Източната могила" е в разруха и много лошо състояние, с паднали панели, като всеки може да влезе, допълни още д-р Веселин Игнатов. Той посочи, че от януари на обекта няма охрана и припомни, че по проект на Министерството на културата в края на миналата година трябваше да бъде изградено ново покритие на могилата.

Министерството на културата полага всички усилия за дългосрочното опазване на Надгробна „Източната могила“ край с. Караново, Община Нова Загора. Това съобщиха от институцията в официална позиция, публикувана днес на сайта й. През миналата седмица представител на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, отговарящ за региона, е посетил неколкократно обекта, заедно с представители на Община Нова Загора, кмета на село Караново, директора на Историческия музей в Нова Загора, на Районното управление-Нова Загора, охранители и археолози. След направените огледи и проведените разговори е изяснено, че не са установени иманярски набези, допълниха от Министерството на културата. 

Министерството вече има подписан договор с фирма за изпълнение на обществена поръчка за изграждане на ново защитно покритие на археологическия комплекс от 10 март. Поради неблагоприятните метеорологични условия изпълнението на строително-ремонтните дейности се очаква да започне в първите дни, позволяващи работа на обекта.
Проектът включва подмяна на вентилационната система и осветителната инсталация, подобряване експозиционните възможности на археологията и изграждане на нова стълба и пътека за осигуряване на достъп до обекта.
В изпълнение на цялостна дългосрочна програма за консервация, реставрация и експониране на обекта и ценностите е предвиден и договор за охрана и видеонаблюдение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е с илюстративна цел

Отново пияни и дрогирани в Старозагорско

За времето от 07.05.2024г. до 12.05.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 3037 МПС и 5291 лица. Съставени са 761 фиша и 183..

публикувано на 13.05.24 в 13:12

Откриха изложението БАТА АГРО 2024

До края на май се очаква да получим одобрение по първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, а по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени два приема през юни по Подмярка 4.1 „Инвестиции..

публикувано на 13.05.24 в 12:31

Заради катастрофа между два тира е затворен пътят между "Петолъчката" и село Лозенец

Заради катастрофа между два тежкотоварни автомобила е затворен пътят между "Петолъчката" и стралджанското село Лозенец, съобщиха  от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Ямбол. Сигналът за инцидента е получен малко след 8:00 часа тази сутрин...

публикувано на 13.05.24 в 11:30

Представят документалната лента за проф. Минко Балкански

Премиера на документален филм „Моето име е Минко“  за живота на проф. Минко Балкански представят  в Стара Загора . Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно бележитият физик от 13.30 часа ...

публикувано на 13.05.24 в 09:56

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен,..

публикувано на 13.05.24 в 08:57

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов ще участва в откриването на БАТА АГРО 2024

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в откриването на 16-ото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което ще продължи до 17 май на летище Стара Загора. На събитието ще присъства и служебният..

публикувано на 13.05.24 в 06:13
Снимка: Даниела Костова

Започва ремонт на пътя между селата Болярско и Бояджик

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените  пътни участъци  в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи на пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото  състояние на пътя предизвика недоволството на хиляди жители от..

публикувано на 13.05.24 в 05:18
Кънчо Матев

Напусна ни дългогодишният директор на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Кънчо Матев

Напусна ни първият и дългогодишен директор на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ в Стара Загора Кънчо Матев. На 2 февруари 2024 г. той навърши 91 години.  Последна почит към неуморимия будител ще бъде отдадена на 14 май, вторник...

публикувано на 12.05.24 в 14:09

Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май . Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно забележитият физик - Професионална гимназия..

публикувано на 12.05.24 в 14:00

Село Роза е най-младежкото село в община Тунджа

В  село Роза, в което живеят по постоянен адрес около 1 150 жители , има много много млади хора и семейства, според кмета му: „ Според мен селото ни е най-младежкото в община Тунджа. Много  хора се завърнаха тук по време на пандемията, и продължават..

публикувано на 12.05.24 в 11:00