Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Газдов: ВЕИ секторът се развива все по-динамично и в България

Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия е основана в края на 2019 година и обединява няколко десетки компании, които разработват проекти в България и по света, изграждат фотоволтаични и други централи, консултират технически и икономически проекти и инвестират в тях. Обединява глобални и разпознаваеми български компании, които в последните десетина години основно реализират своите услуги и продукти на пазарите по света, а в последните една-две години все повече и в България. Така представя асоциацията председателят й Никола Газдов. Започваме разговора с него от въпроса какви са тенденциите на пазара?

Според доклада на Международната енергийна агенция ВЕИ сектора е увеличил обема на инсталираните мощности за 2020 г. с 45% спрямо предходната година до около 280 гигавата нови мощности. Това се дължи на ценовото предимство на тази енергия пред всички останали типове за производство на електроенергия.

По думите на Никола Газдов, България има предимства за развитието на сектора пред други държави от централна и източна Европа:

Това са климата, имаме добро слънцегреене, но по-важно е, че имаме опитни компании и специалисти. Това са компании, които са изградили много сериозна репутация на световния пазар. Имаме и много опитни енергетици, голяма част от които работят в конвенционалната енергетика в маришкия басейн, например. Това са хора, които са актив първо за себе си и после за България, за икономиката на държавата, защото лесно могат да бъдат преквалифицирани и да помогнат на компании, реализиращи проекти в България, региона и по цял свят да бъдат по-конкурентни.

На практика в момента в цяла България се разработват инвестиционни проекти във ВЕИ сектора -  има такива край Чирпан, Стара Загора. Никой от тях няма да заработи тази година, а може би през 2022 и 2023 г. Това е доста кратък срок, но има време за интегрирането им в енергийната система. Нещо, което трябва ясно да кажем е, че тези проекти няма да получават преференциални тарифи, няма да са натоварващи за сметките. Те ще произвеждат ток на цена по-ниска от борсовата, ще помогнат с евтина енергия на българската индустрия да бъде по-конкурентна и на домакинствата - най-малкото да се запази темпа на поскъпване на електроенергията, а защо не и в бъдеще да намаляват сметките ни за ток.  

Аргументът, че ВЕИ централите произвеждат ток, когато има наличен ресурс е несериозен, твърди Никола Газдов.

Конвенционалните централи биха могли да осигуряват т.нар. базов товар за електроенергийната системата, т.е. да произвеждат сравнително постоянно през цялото денонощие електроенергия. Въпросът какво ще правим, когато не духа вятър и не грее слънце е несериозен, тъй като ние можем да прогнозираме какво ще е времето и да предоставим графици на производството, така че мрежовите оператори и търговците знаят доста добре в кой момент колко ток ще бъде произведен от ВЕИ.

За да се реши въпросът с наличието на електроенергия от ВЕИ през всички 24 часа на денонощието, са нужни допълнителни инструменти и решения, признава експертът:

Батериите за съхранение на енергия са една от частите от пъзела на това решение. Технологиите са налични, но цената им трябва да се намали, за да бъдат внедрени масово. Това няма да стане от днес за утре. Ще отнеме от 10 до 20 години, но и фотоволтаиците и вятърните паркове не поевтиняха за ден.  През 2006 г. един мегават инсталирана мощност от фотоволтаици струваше 5 милиона евро, днес цената е под 500 хиляди евро. Тази тенденция се запазва при литиевойонните батерии, например. Ценово в момента е ефективно да се използват такива за съхранение на електроенергия до 4 часа. Това би помогнало в краткосрочен план да се овладее разликата между пиковото производство от соларните централи и пиковото потребление. Но в дългосрочен план има и други системи за съхранение на електроенергия, които поевтиняват с бързи темпове. Имаме куп варианти за декарбонизация. Всичко това е процес ще отнеме десетилетия, но изборът е какво искаме ние да постигнем – да бъдем ли част от процеса и да се развиваме като държава, индивиди, компании, които успяват да са конкурентни на глобалните пазари или да следим тенденциите отстрани.

Цялото интервю с Никола Газдов можете да чуете в прикачените звукови файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00