Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народна песен за Панайот Хитов разказва за Освобождението на Стралджа

Снимка: архив

Богат е стралджанския край с песни и танци, много богат. И не е случайно, че Стралджа е домакин на народния събор „Мараш пее“, където от стари времена си дават среща певци, свирачи и танцьори. Никога, и през много трудни години, този събор не е прекъсван. Но пандемията наложи и това да се случи. А стралджанци си жалят за своята традиция, информира сътрудникът ни Надя Жечева и допълва "има една приказка – всяко зло за добро! Изненадващо в разговорите сега „влизат“ теми за хайдушки времена, припомнят се легенди, припяват се песни в семейна обстановка, разказват се спомени."

До Надя Жечева, главен редактор на в. "Стралджански вести", достига една архивна папка на Таня Владимирова Рахнева, която през 1989 г. имала късмета да запише десетина народни песни от дядо си Тодор Вълев Мирев, ветеран, картечар, раняван във Втората световна война, достолепен мъж, уважаван в Стралджа, тогава на 66 г. 

"Едва ли е предполагала  внучката, че това, което прави е толкова важно. „Разболял ми са й млад Стоян“, „Събрали ми са, събрали Урумбеглийските чорбаджии“, „Какъв е спомен станало в Куртбунар село голямо“, „На Стоян гости дойдоха“, „Остана Иванчо сираче“...  С безпогрешна памет е диктувал песните Тодор Мирев. Не е пропуснал и вариант на песента за войводите Трифон и Добри, с доста разширен вид, което наистина е интересно. Явно времето е изтривало по нещо от народните творения, имало е допълнения, изменения, но все пак всичко съхранено в паметта на родолюбивите българи. За да стигне до нас. Впечатляващо е, че всяка от тези песни е доста дълга, звучи като легенда, разказва за войводи и техните подвизи", обяснява Жечева.

Лично за нея най-любопитно се оказва, че в записките е и „Песен за Панайот Хитов“, която явно е отлежавала в паметта на стралджанци, позабравена е, защото не е звучала на събора, не е споменавана и от други местни народни  певци. А видно е съставена от местен човек, защото е съвсем по народния език на стралджанци. Събитието, което се описва, е точно битката с черкезите, когато Панайот Хитов и неговите момчета в местността „Мараш“ край Стралджа разбиват черкезката орда и така се стига до Освобождението на селището от османското робство.

"Панайот беше във Стралджа

кога от двора излезе,

поведе коня хранена,

през Гьол махала премина

за пътя, за дърварския..."

Това е началото, после иде разказа как войводата тъжно наблюдава зулумите на черкезката орда в Стралджа и страданието на сюрмасите. За да стигне до решението да примамят разбойниците в дерето и да им видят сметката. Така и става.

....подочу глъчка весела,

тъпани лудо биеха,

пискливи зурни свиреха,

звънки дайрета звъняха,

тези ми диви черкези,

тези ми черни татари,

печено ягне ядяха,

червено вино пиеха,

три деня как курдисаха

във стралджанската мерия,

сюрии овце водеха,

де що в полето свареха

при своите стада прибираха,

на Слави беден стралджанец

взеха овце с агнета

и двата сиви волове...

Поспря се Хитов замисли

мира си в душа нямаше

от туй що в Стралджа повидя

от черкезките золуми.

Погледна чета заспала,

погледна долу към Стралджа,

а че си Хитов решава :

- Слушайте, мои момчета,

момчета, славни хайдути,

от сън ви сладък събудих,

страшни неща да разкажа,

тези ми диви черкези

нахлули ми долу в овата

във стралджанската мерия

сюрмашка стока да грабят

и колят, ядат и пият,

утре се люто заканват

селото да си бастисат,

аз ви, хайдути, поканвам

таз вечер да ги примамим

към то Балкана да тръгнат

и да им видим сметката!

Стояна ми още и Жельо

хитро черкези примамват,

чак в дерето събират,

в дерето в Кичуас дере,

ах, тези славни хайдути

със Панайот Хитов войвода

от всички страни запушкват

по черкезите в дерето,

тези ми храбри българи

пушка след пушка гърмяха

за тежко тегло мъстяха,

черкезите бастисаха.

Това е краят на песента, мелодията за съжаление не е запазена, но дори и в този вид е достатъчно доказателство за силата на народната памет, уточнява Надя Жечева, която изказва благодарност на Таня Владимирова Рахнева за архивните документи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Павел баня връчи наградите в литературния конкурс „Стефан Фурнаджиев”

На церемония в „Джанановата къща” в село Габарево днес беше връчена голямата награда в литературния конкурс „Стефан Фурнаджиев“, организиран от община Павел баня. Отличието заслужи Мариана Бечева за книгата й „За Тъжа – тъй, дето не се запише..

публикувано на 17.10.24 в 14:16

Стефанка Мирчева представя осмата си поетична книга "Прозорец навътре"

Осма поетична книга представя в Стара Загора Стефанка Мирчева. Премиерата на сборника „Прозорец навътре“ ще се състои от 18:00 ч., днес в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески“ в Стара Загора. Стефанка Мирчева определи новата книга като..

публикувано на 16.10.24 в 14:13
Държавна опера Стара Загора

Кубинска сарсуела ще представи Държавна опера Стара Загора

В седмицата на културата на Куба Държавна опера Стара Загора ще представи сарсуела . Това е един жанр, който е непопулярен, но красив. „Подобно на оперетата има музикално действие и съдържание, има и говорни моменти и елементи.“ - разказва..

публикувано на 16.10.24 в 14:02

В Сливен откриват изложба посветена на 190-годишнината на текстилната индустрия

Изложба посветена на 190-годишнината на текстилната индустрия у нас откриват в Сливен днес . Експозицията се състои от десет винилни платна обединение под името „Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач“. Те представят..

публикувано на 16.10.24 в 14:00

Яница Радева поднася трагичните събития с упойката на думите

Есенните литературни дни в Стара Загора днес продължават с поканата на Библиотека "Родина" и ИК "Жанет 45" за среща с Яница Радева и представянето на новия й роман "Годината, която започна в неделя" . Повествованието пренася читателя в едно отминало..

публикувано на 15.10.24 в 16:34

"На село" - от една къща и през четирите сезона

Разходка до село Шейново, където я отвежда и личния живот, ни предлага Стоянка Кънчева, която ще хване за ръка посетителите на фото изложбата й "На село". Експозицията е разположена в Музея на фотографията, гр. Казанлък, а откриването е тази вечер..

публикувано на 15.10.24 в 13:24

В Сливен откриха изложба с рисунки върху коприна

„Жалони по пътя" е заглавието на изложбата от 45 експресивни рисунки върху коприна, които представи пред сливенската публика художникът и преподавател по художествена тъкан Данелина Косева.  Изложбата бе открита в галерия „Май"  и събра приятели,..

публикувано на 14.10.24 в 17:27
Ямбол

До декември продължава конкурса за куклена пиеса "Михаил Лъкатник" в Ямбол

Конкурсът за написване на куклено-театрална пиеса за Националния фестивал „Михаил Лъкатник" в Ямбол ще продължи до началото на декември, информираха от държавния куклен театър в Ямбол. До момента са постъпили 16 творби . Конкурсът се организира..

публикувано на 14.10.24 в 08:57

В ямболския куклен театър подготвят спектакъла „Кой ме гъделичка?"

В ямболския куклен театър „Георги Митев" започнаха репетиции на спектакъла „Кой ме гъделичка?" Премиерната постановка ще зарадва най- младата публика на града в началото на ноември.  Автор на пиесата на Румен Николов, а неин режисьор е Евелина..

публикувано на 12.10.24 в 12:08

Художествената галерия в Казанлък показва 70 творби от колекцията на Илиан Дончев

Илиан Дончев показва 70 творби от своята лична колекция в Художествената галерия на Казанлък. Сред тях са творби на знакови български автори и за първи път се представят пред широката публика. При откриването на изложбата, кметът на..

публикувано на 11.10.24 в 15:17