Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците решават окончателно за комисията по управление на общинските дружества

Мария Динева - председател на Общински съвет Стара Загора

На предстоящата майска сесия на местния парламент старозагорските общински съветници ще вземат решение по казуса, съпътстващ създаването на Постоянна комисия за управление на общинските дружества. Предложението на Янко Янков беше разгледано на предишната сесия на общинския съвет, когато бе решено да бъде съставена подобна постоянна комисия. Впоследствие обаче тя бе оставена без състав. Бившият областен управител Гергана Микова е върнала точката за преразглеждане с мотива – незаконосъобразност. Две са възможните решения по казуса, предложени в дневния ред на сесията. В първия случай старейшините могат да отменя предишното решение като незаконосъобразно. Вторият вариант предвижда повторно гласуване за съставяне на подобна постоянна комисия и избор на състав. Председателят на общинския съвет Мария Динева припомни, че точката се внася за четвърти път от Янко Янков. Тя отново изрази мнение, че предлаганата от Янков комисия изземва функции на вече създадени други две, които имат ясни ангажименти към дейността на общинските дружества. Динева изрази мнение, че предложението нарушава и два закона.

Казусът е бил дискутиран на проведения вчера председателски съвет, където по искане на Мария Динева е обсъден и евентуалният състав на подобна постоянна комисия. От „Народен съюз“ ще гласуват против нейното създаване и оглавяването й от Янко Янков.

Мария Динева категорично отхвърли обвиненията, отправени към нея от страна на Янко Янков, че като председател бламира дейността на местния парламент с процедурни хватки. 

Удължават срока на договорите за преместваемите обекти в общината

Общинският съвет в Стара Загора ще разгледа повторно предложението за удължаване срока на договорите за ползване на общинските терени за разполагане на временни преместваеми обекти. Точката е залегнала в дневния ред на редовната майска сесия на местния парламент. Нейни вносители са  Петър Желязков, Юсни Ибрям, Дамян Георгиев, Антон Андонов и Боян Бабанов. Интересен момент е, че предложение ще бъде разгледано за втори път в последния месец, след като на априлското заседание групите не се разбраха с колко точно да бъдат удължени договорите. Предложенията за една и три години не събраха нужния брой гласове. В резултат на това ползвателите на общо 47 обекта, определяни като преместваеми, се оказаха с изтекли договори за наем в началото на май. За намиране на решение на казуса за втори път се инициира разглеждане на точката, като в нея е постигнат консенсус между отделните групи за удължаване на договорите за срок от 20 месеца.

Паралелно с предложението от „Народен съюз“ внасят искане за създаване на временна комисия, която ще има за цел да проследи сключените договори и да изчисти всички неясноти и проблеми около преместваемите обекти. 

Общо 60 точки ще разгледат старозагорските общински съветници на предстоящата на 27 май редовна сесия на местния парламент. 44 точки касаят продажби на поземлени имоти. Сред предложенията е и избор на управител на общинското дружество "Мересев". До финалния етап се класират двама кандидати - Атанас Атанасов и Маргарита Димитрова. Живко Иванов обобщава дневния ред на предстоящото в четвъртък заседание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Надежда Чакърова

С празнично шествие Стара Загора посреща 24 май

По традиция,  24 май  ще бъде отбелязан в Стара Загора с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който ще започне в 10:00 часа на площада пред Общината. Празничното  шествие  от деца, ученици, преподаватели,..

публикувано на 20.05.24 в 15:10
Плувен басейн, Стара Загора

Плувният басейн в Стара Загора възобновява работа

Наднормено съдържание на амониеви йони е установено във водата на Общинския плувен  басейн , потвърди управителят Динко Иванов.   Допълнителните проби за изследвания са взети след получени оплаквания от родители на деца, посещаващи басейна...

публикувано на 20.05.24 в 13:47

Музика и много изненади във второто издание на фестивала "На зелено" в Бедечка

Музика и много изненади очакват посетителите във второто издание на фестивала "На зелено", който се провежда в старозагорския парк "Бедечка", съобщават организаторите.  За втора година старозагорският Творчески колектив „На улицата" прави вдъхновяваща..

публикувано на 20.05.24 в 12:29

Прокуратурата повдигна обвинение срещу избягалия от местопроизшествието шофьор

Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа шофьор, избягал от местопроизшествието след причиняване на катастрофа, при която е загинал 28-годишен мъж, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Шофьор премаза друг..

публикувано на 20.05.24 в 12:20

Над 3000 литра контрабанден зехтин са иззети на ГКПП -Капитан Андреево

Над 3000 литра контрабанден зехтин откриха при проверка на турски тежкотоварен камион граничните полицаи от  Граничен пункт "Капитан Андреево".  Контролът е извършен в хода общите действия срещу контрабандата, осъществявани от служители на ГД "Борба с..

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Скандал между двама завърши с изстрел във въздуха

Скандал между двама мъже в съботната вечер завърши с изстрел във въздуха, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.  На 18.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора е получено съобщение, че около 20:45 ч., в гр. Стара Загора, на бул. „Цар Симеон..

публикувано на 20.05.24 в 11:36

Шофьор премаза друг водач на автомобил и избяга от произшествието

Шофьор премаза друг водач на автомобил, след което избяга от произшествието.  На 18 май около 01:53 часа в ОДМВР - Стара Загора е получено съобщение за тяло на мъж, намиращо се на платното за движение на път II-66, в района на км 48+000, между Стара..

публикувано на 20.05.24 в 11:18

Стара Загора изрази съпричастност към засегнатите от ХИВ и СПИН

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отбеляза на 19 май 2024 г. от 20:00 часа Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН. На площада пред сградата на Общината ръководството, служители на РЗИ, партньори и граждани..

публикувано на 20.05.24 в 10:01

В Гурково за празника на розата наградиха най-възрастния розопроизводител в България

95-годишният гурковец Вълчо Вълчев бе удостоен с приз „Пазител на традициите в розопроизводството". Отличието му бе връчено от кмета Кънчо Папазов на тържествено честване на Празника на розата за дълголетното му усърдие, прочуто трудолюбие и успехи,..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Малина Панайотова и Боряна Георгиева (вдясно)

Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда

Националната агенция за приходите (НАП) получи поредна награда за Портала си с електронни услуги за развитие на иновативни решения в ИТ областта. Отличието е в категорията InnovationOfTheYear („Иновация на годината“) в класацията #TechElite. На..

публикувано на 20.05.24 в 09:52