Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия описва щетите от наводнението в Котел

Снимка: Стоян Радев

Количествата валежи са основната причина за наводнените улици в ниската част на Котел, смятат от общината. Според местните управници 60-те литра на квадратен метър са затруднили канализацията и затова водата е тръгнала по улиците. 

Хората, чиито домове за втори път пострадаха от дъжда в рамките на две години, и то на една и съща дата – 26 юни 2019-а и 2021 г., коментират, че след първото наводнение и последвалия ремонт не са направени достатъчно дъждоприемни шахти, а тези които са останали, не работят нормално.

След наводнението комисия от община Котел започна да описва щетите в пострадалите домове. Днес ще бъдат обходени и последните къщи, съобщи заместник-кметът Шериф Кованджъ.  

„Наистина има доста наводнени къщи. Част от тях нямат чак такива щети и те не предявяват такива претенции, но има около 50-60, където има нанесени щети.“

Общината може да се справи със ситуацията, смята Кованджъ. Предстои щетите да се остойностят и вероятно да се предложи изменение на местния бюджет, за да бъде гласувана сума за подпомагане на пострадалите, допълни заместник-кметът.  

Много от къщите са разположени в ниската част на града, а някои са направо в дерето, на метри от реката. Когато тя придойде, залива дворовете и част от домовете. Когато и улицата се превърне в река, опасността за живеещите там се увеличава.

„Имаше съмнение, че канализационната мрежа е запушена. Това не е така – преди 15-20 дена поканихме старозагорска фирма, която направи оглед, беше почистена канализационната мрежа“, увери Шериф Кованджъ.

По думите му канализационната мрежа просто не може да поеме „новите количества, които се появяват, а те на какво се дължат, вече трябва да се направят анализи“.

В деня на наводнението и кметът Коста Каранашев потвърди, че част от къщите около реката са незаконни. Според него проблемът на една от улиците - „Иглика“, е дере в извънурбанизираната територия, което трябва да се почисти, да се канализира и да се направи нова отводнителна система до реката.

„Това ще бъде от порядъка на 600-700 метра тръбен път, шахти, утайници, решетки, канализация, подпорни стени – обекти, които не са във възможностите на една община с мащабите на Котел“, коментира Каранашев.  

Според живеещи на пострадалата улица „Иглика“, има проблеми с канализацията и там е разковничето за справяне с проблема, за да няма следващо наводнение.  

Шахтите са запушени. Асфалтът е направен върху шахтите. Това е от предния път, когато се случи, го асфалтираха и върху шахтите.“

„Нещо не са почистили. Само казват, че е почистено. Тази тръба върви точно тук, под асфалта, дето трябва да е чистена и се влива покрай тая улица, и влиза в реката, но тя е задръстена.“

„Никой не мина да дезинфекцира, никой. Туй всичкото е холера. Няма на кого да се оплачем.“

След трагедията хората обикновено се обединяват. Таня Христова от организацията „Амалипе“, заяви готовност да помогне на пострадалите. Напълно сме наясно, че само с държавна подкрепа няма как да се случат нещата, коментира тя.  

Хората продължават да почистват къщите си и да ги правят отново годни за живеене, но страхът, че когато отново завали, ще се наводнят, остава. А най-големият им страх е, че това може да стане вечерта, когато водата ще дойде в леглата им.  

Снимки: Стоян Радев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Станчев, Николай Михайлов, Стефан Христов и Христо Чапанов

Състезание "Лозарски пътища" организират в Чирпан

Състезание по колоездене и бягане ще се проведе в рамките на три дни в чирпанското село Могилово. От 11 до 13 октомври второто издание на събитието ще придобие по-мащабни размери. Този път към него има организирана и фестивална част . Ще има..

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Онлайн надпреварата за Кмет на годината стартира на 1 октомври

За 12-та поредна година старозагорци могат да изразят своите лични пристрастия и одобрения в националния конкурс „Кмет на годината“ 2024 г., чийто организатор е сайтът www.kmeta.bg . Участието в онлайн гласуването е с вот в платформата..

публикувано на 27.09.24 в 14:05

От 30 септември започват строителни дейности на ул. „Георги Гарабчи войвода“ в Ямбол

От 30 септември (понеделник) в Ямбол започва ремонт на улица „Георги Гарабчи войвода“, обхващащ участъка между улица „Русе“ и улица „Индже войвода“. Строителните дейности ще се извършват на три етапа, като целта е цялостна реконструкция и модернизация..

публикувано на 27.09.24 в 14:01

Как да борим болестите с билки, ще разясни фитотерапевт на лекция утре

Здравна лекция на тема „Лечебната сила на Природата срещу хронични заболявания“ ще помогне на феновете на натуралния начин на живот да избегнат химията. Лекцията ще се състои на 28 септември 2024 г., събота, с подкрепата на Община Стара Загора...

публикувано на 27.09.24 в 11:59

Община Стара Загора отбелязва Световния ден на туризма с цветна програма

С пъстра програма Община Стара Загора посреща Световния ден на туризма днес. Темата тази година е „Туризъм и мир“ и поставя акцент върху ролята на туризма за опазване на мира и разбирателството между народите и върху неговото значение за устойчивото..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Множество отличия за ямболските учители на Двадесетата юбилейна учителска спартакиада

Множество купи и медали спечелиха ямболските учители, които взеха участие в Двадесетата юбилейна учителска спартакиада, която се проведе в курортния комплекс „Албена“. В спортното събитие взеха участие близо 500 учители от 30 общини, които бяха..

публикувано на 27.09.24 в 11:21

Ремонтът на ул. „Княз Борис I” в Стара Загора приключва до средата на октомври

До средата на месец октомври трябва да приключи ремонтът на ул. „Княз Борис I” в отсечката между улица „Св. Отец Паисий“ и бул. „Митрополит Методий Кусев“. Това обяви в ефира на Радио Стара Загора временно изпълняващият длъжността кмет на Стара..

публикувано на 27.09.24 в 09:55

Сливен с номинация за „Зелен пионер на интелигентния туризъм 2025“

Сливен попадна в списъка за „Европейски зелен пионер за 2025 г.“ в областта на интелигентния туризъм. Това стана ясно след като Европейската комисия обяви седемте града, включени в списъка за наградата. Престижната титла ще бъде присъдена на града,..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

"Арсенал" отбелязва 100 години в Казанлък

100 години на казанлъшка земя отбелязва оръжейния завод „Арсенал“.  Ще бъдат отбелязани и 146 години от създаването на предприятието, което е първото в страната ни след Освобождението.  От дружеството са подготвили богата програма за работещите в..

публикувано на 27.09.24 в 07:00

Разследва се случай на лекарска небрежност в гинекологична клиника в Сливен

Окръжната прокуратура в Сливен разследва случай на лекарска небрежност в частна гинекологична болница САГБАЛ „ЕВА”, довела до смъртта на бебе в утробата на майка си. Образувано е досъдебно производство.  За случая съобщиха адвокатите на 31-годишната..

публикувано на 26.09.24 в 18:45