Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Павел баня се обявиха срещу концесия за добив на строителни материали

Община Павел баня е категорично против предоставянето на концесия за добив на строителни материали – пясъци, чакъли, подземни богатства в находището „Сепеджик”, намиращо се на територията на общината. 
В Павел баня са против предоставянето на концесията заради тревогата, че концесионният добив на пясъци и чакъли ще доведе до драстичен спад на нивото на минералната вода в общината, която е жизнено важна за съществуването на региона като балнеоложки център и лечебен център с фокус опазване здравето на хората, и развитие на туризма. 

От община Павел баня припомнят, че с решение против концесията се е произнесъл местния парламент през юни  тази година, като становището се основава на приетия План за интегрирано развитие на общината, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. 

От общината припомнят, че концесионната площ е в непосредствена близост до помпени станции за питейна вода, които водоснабдяват цялата старозагорска област; и в непосредствена близост до река Тунджа и язовир "Копринка ", които са защитени от Натура 2000.

Аргумент против концесията и близостта до урбанизирана територия.

От общината припомнята, че въпросната местност е по-близо до носелени места, отколкото бе площта, искана през април миналата година, за концесия за добив за злато в местността „Свети Никола”. Припомняме, че въпросът тогава отключи огромно напрежение в обществото и недоволството на пет общини, в т.ч. и Община Павел баня, да се случи тази концесия.

В Павел баня се притесняват също, че действието на кариера в  59-ти масив в местността „Сепеджик” ще унищожи инфраструктурата в курортния град.

Посочват и, че реално обществено обсъждане не се е състояло, като на представеното за такова, странно защо, са присъсвали само пряко свързани с фирмите, искащи концесията, физически лица.

Това е поредното противопоставяне в Старозагорско срещу концесии за добив на инертни материали. Жители на селата Оряховица, Братя Кунчеви и Едрево вече обявиха, че ще излязат на протест срещу подновените намерения за изграждане на кариера. Недоволството си те ще изразят в понеделник в 11.00 часа на подбалканския път край Николаево. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Междуведомствена комисия описва щетите от бурята в Новозагорско

Междуведомствена комисия започва описването на щетите нанесени от бурите през миналата седмица в община Нова Загора. Освен пострадалите имоти в града ще бъдат обходени и осемте села, засегнати от бедствието, каза кметът на Нова Загора Галя..

публикувано на 17.06.24 в 09:48

Филип Мутафис: Дигитализацията изсветлява икономиката и е стъпка към еврозоната

През тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от пътуванията ще бъдат в рамките на Европа.  77% от сънародниците ни ще плащат с дигитални средства извън страната, а 69% ще използват дебитната карта като платежен метод. Това сочат данните..

публикувано на 17.06.24 в 08:45

Първото заседание на 50-ото Народно събрание ще е в сряда

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. 

публикувано на 17.06.24 в 08:39

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница "Свети Пантелеймон". Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Еко такса за дрехите въвеждат от 2025г

От 1 януари 2025г. във всички страни-членки на ЕС се въвеждат задължително разделно събиране на текстилен отпадък и еко такса за производителите на текстил. Сирма Желева, изп. дир. на Българската асоциация „Кръгов текстил“ припомни, че Стара Загора е..

публикувано на 17.06.24 в 08:20

В Ямбол започват театралните празници "Невена Коканова"

В Ямбол  от днес  започват театралните празници „Невена Коканова".  За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър. Началото ще бъде поставено със спектакъла..

публикувано на 17.06.24 в 05:56

В Казанлък откриха тялото на мъж, обявен за издирване

Тялото на 67-годишен мъж, обявен за издирване беше намерено в Казанлък, съобщи сътрудникът ни Георги Манев. По първоначална информация той е станал жертва на бурята, която се разрази на 13 юни в късния следобед.  Жертвата е Наско Несторов, който бил..

публикувано на 16.06.24 в 15:57

Над 7500 украинци потърсиха и намериха помощ от БЧК от началото на войната до сега

На близо 2400 заявки за помощ от украински семейства,  потърсили спасение на територията на Старозагорски регион, се е отзовал от началото на конфликта в Украйна до сега Българският червен кръст в Стара Загора. Това съобщи директорът на  Областния..

публикувано на 16.06.24 в 14:11
Лято с ухание на жасмин

Седмицата започва с температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър..

публикувано на 16.06.24 в 13:50

Втори ден доброволци помагат с възстановяването на град Шипка след бурята

Втори ден доброволци помагат в разчистването на едно от най-засегнатите от бурята и  градушката места – подбалканското градче Шипка.  Ледените късове в четвъртък вечерта там унищожиха напълно реколтата, нанесоха щети върху покриви на сгради, пострадаха..

публикувано на 16.06.24 в 10:10