20 юли е наситена с празници дата. Освен Международен ден на шахмата, Световен ден на скачането е и Международен ден на тортата. Оказва се, че от едно десетилетие този юлски ден от календара е определен за любимото сладко изкушение. Най-напред празникът е отбелязан от приятели с творчески професии. През 2009 година група музиканти, кулинари и дизайнери създават "музикални торти". Две години по-късно, през 2011, тяхната инициатива се превръща в най-известният проект на нестопанската организация "Кралството на любовта". Редица държави "прегръщат" идеята и организират кулинарни работилници, в които основната цел са разговорите за разрешаването на културните и хуманитарните проблеми на човечеството.
Храната е част от романтиката и прекрасните преживявания, които ни предлага животът. Тя е начин на споделяне на това, което искаш да дадеш на другите, красноречиво поясняват Евгения Атанасова от Здравословното кулинарно училище - EVIAs Kitchen и Мира Желева от кулинарния блог "Аз готвя с мама". Двете са поканени да организират, представят и приготвят лесно изпълними рецепти пред погледа на старозагорци. Събитието е част от програмата "Романтика през юли" на община Стара Загора и Туристическия информационен център. Безплатните кулинарни работилници с дегустация ще са на 24 и 25 юли, от 10.00 часа, на Кестеновата алея в Парк "Пети октомври" в Стара Загора.
„Храната е предназначена за споделяне. Народите, които са запазили повече от патриархалната си култура, като нашите съседи в Гърция и Турция, блюдата не са порция за един човек. При тях, надявам се, а и при нас идеята е, че храната сближава, сплотява и трябва да се споделя. Това е основното. Тази събота и неделя, по време на нашите работилници, сме амбицирани да вложим сърцата си. Ще ангажираме всички членове от нашите семейства в приготовленията. Присъстващите ще получат индивидуална малка порция от всичко, което ще представим.", обяснява Евгения Атанасова. Тя има завиден опит в презентирането и организирането на бутикови събития, лекции и семинари за здравословното хранене.
"Здравословното хранене означава по-качествен живот", допълва Мира Желева. Нейната мечта е да направи Кулинарно училище. Вече има планове кои шеф готвачи от страната да покани, а с някои е водила и разговори за възможностите да гостуват като лектори или преподаватели. Една от целите й е да обърне специално внимание на децата от домовете. Иска да ги научи, че готвенето е изкуство, себеотдаване, но и занаят. "Това е чудесен начин да им дадем идея, с какво могат да се занимават професионално", усмихнато обяснява майката, която обича да измисля рецепти с дъщерите си.
Здравословното меню за 24 юли, събота, от 10.00 часа включва: „Веган безглутенови такоси с бързо крема сирене /без ядки/“ с дегустация на EVIAs Kitchen – здравословно кулинарно училище, а в неделя, 25 юли, от 10.00 часа: „Енергийни бонбони и здравословен течен шоколад, в който ще има авокадо“ с дегустация на „Аз готвя с мама“ – семейна кулинарна инициатива за готвене.
Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл.
Работилничка за мартеници създадоха в Болярово ученици , родители и учители. Децата показаха завидни умения при работа с бели и червени вълнени конци, за да създадат най-българския символ вещаещ идващата пролет –мартеницата, съобщиха от пресцентъра на..
Новата снежна покривка от последните дни дава възможност още малко да се порадваме на зимните спортове и игрите със снега. За старозагорци най-близкото място, където могат да покарат ски или шейни, е пистата на Бузлуджа. На час и половина път от..
„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..
Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net