Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на кв. „Самара 1“ с протестна подписка срещу проточил се ремонт (Галерия)

Дейностите ще приключат до края на септември, отговориха от Община Стара Загора

16
кв. Самара 1

От два месеца фирмата, изпълняваща проекта по реконструкция и разширяване на ВиК мрежата в старозагорския кв. „Самара 1“, е спряла работата. Липсват машини и не се извършват никакви дейности. За това сигнализираха в ефира на Радио Стара Загора жители на квартала. По думите им в резултат на разкопаните улици и тротоари се образува сериозно запрашаване в горещите летни дни.Те изразиха разочарование, че водоноската, която трябва да предотвратява вдигането на прах, идва твърде рядко в квартала и не обхваща малките улици, а само отсечка от бул. "Цар Симеон Велики". Жителите на „Самара 1“ в Стара Загора коментираха, че ремонтът, стартирал на 23 май 2019г., се е проточил твърде дълго. Повече от две години улиците в квартала са разкопани и липсват тротоари, което затруднява свободното придвижване не само за възрастните хора, но и за майките с детски колички, коментираха още жителите на квартала.

В случай, че не бъдат взети мерки, хората от квартала са готови да предприемат и по-сериозни действия, а към момента подготвят протестна подписка с исканията и оплакванията си.

Жители на кв. "Самара" недоволстват от продължаващия над година ремонт на ВиК мрежата /снимки/

Проектът за реконструкция и разширяване на ВиК мрежата в жилищния квартал се изпълнява в два етапа. Началото на първия бе дадено на 23 май 2019г.. Първият етап от дейностите се финансираха с бюджет от 2,4млн.лв. по програма ПУДООС. Възложител е Община Стара Загора, а изпълнител фирмата  „Грома холд“ ЕООД, която спечели и вторият етап. Той стартира в началото на годината. За него е предвиден бюджет в размер на 2,3млн.лв..

Започна вторият етап от реконструкцията на ВиК мрежата в кв."Самара 1" /галерия/

От Община Стара Загора признаха за проблем с работата на изпълнителя на проекта. Инж. Добромир Дерменджиев – ръководител на звено „Инвеститорски контрол“ към Общината, коментира, че фирмата рязко е намалила темпа на работа. По думите му това се дължи на недостатъчно персонал и техника. Инж. Дерменджиев отбеляза, че към настоящия момент са изпълнени над 70% от дейностите.

Инж. Пейков: ВиК проектът в кв. Самара 1 е ангажимент на Община Стара Загора

„Работата се съсредоточава към североизточната част на кв. „Самара 1“, където се оказа, че има много здрава скала, която изисква по-сериозна техника“, заяви Добромир Дерменджиев. Той прогнозира, че до края на септември ще приключи изпълнението на втория етап от проекта, след което ще стартират възстановителни дейности в жилищния квартал. „В момента не е на дневен ред изчисляването на санкции и неустойки, защото усилията ни са насочени към завършване на дейностите“, заяви инж. Дерменджиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Над 22 млн. туристи за 60 години са посетили Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

Националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" отбелязва 60-годишен юбилей. За този период над 22млн. души са посетили паметника на Шипка, монумента с чинията, както и храм-паметника „Рождество Христово“. Това разкри за Радио Стара Загора Мая Миланова –..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

Употребата на наркотици води до тежки шизофренно подобни вторични психози

Огромен е броят на хората, които развиват тежки шизофренно подобни вторични психози в резултат на употребата на синтетични наркотици. За това предупреди навръх Международния ден за борба с употребата и разпространението на дрога д-р Иван..

публикувано на 26.06.24 в 09:30

Остава горещо, възможни са валежи

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията..

публикувано на 26.06.24 в 07:23

Нови пожари в Хасковска област

Нови два пожара лумнаха този следобед по време на жътва в Хасковска област. Единият е в ивайловградското село Драбишна, където се е подпалил работещ комбайн. Сигнал за пламъците е подал самият зърнопроизводител и веднага са били изпратени екипи на..

обновено на 25.06.24 в 18:53

Обществен съвет обсъжда предложения за Стара Загора

Две предложения дискутира на днешното си заседание Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура, учреден от местната власт на Стара Загора. Комисията е разгледала заявление, постъпило от Сдружение „Творчески колектив „На улицата", за поставяне..

публикувано на 25.06.24 в 17:47

Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа“ отбелязва 60-тата си годишнина с тържествен концерт и луксозен албум

На 27 юни предстои кулминацията на тържествата по повод 60-тата годишнина от създаването на Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“. По този повод директорът на културната институция д-р Чавдар Ангелов съобщи, че от създаването на Националния..

публикувано на 25.06.24 в 16:44

Подписани са договорите за реконструкция на водопроводната мрежа в Мамарчево и Малко Шарково

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа на село Мамарчево може да започне съвсем скоро, след като кметът на община Болярово Христо Христов и главният счетоводител Атанаска Станчева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 25.06.24 в 16:35

Заради аварии, десетки села в Ямболско са без вода

Всекидневно водопродаването в десетки населени места на Ямболска област се спира заради отстраняването на аварии. С напредването на лятото по-големият проблем е липсата на вода в резервоарите. В крайграничната община Елхово проблемът с водоснабдяването..

публикувано на 25.06.24 в 15:48

Потушени са големите пожари в Хасковско

Потушен е пожарът в с. Райкова могила, който възникна днес в 9:30ч. в близост до яз. Каламица. Изгорели са 50 дка от житен блок и са спасени близо 300 дка. Потушен е и пожарът в село Оряхово. Изгорели са 6000 дка площи. Големият пожар между..

публикувано на 25.06.24 в 15:36

Шофьор загина при катастрофа, а тримата му спътници са в болницата в Сливен

Шофьор е загинал, а тримата му спътници са в болницата в Сливен. Причината за катастрофата  е загуба на управлението над автомобила. Две тежки катастрофи с пострадали  са станали в областта от вчера следобед до тази сутрин.  Инцидентът е станал в района..

публикувано на 25.06.24 в 15:30