Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазване на въгледобива е условието на БСП за подкрепа на кабинет на ИТН

Когато е трябвало правителството на Борисов да се бори за комплекса, не го е направило, заяви Георги Кадиев

„БСП поставя въпросът с продължаване на живота на комплекса „Марица изток“ като червена линия, от която няма да отстъпи при преговорите с „Има такъв народ““. Това обяви старозагорският депутат на социалистите Георги Кадиев. Той подчерта, че в стратегиите на двете формации по темата с въгледобива има разминаване. „Ние от БСП настояваме за решителни преговори с Брюксел и отлагане на договореното от Бойко Борисов закриване на комплекса през 2025г.. Същевременно от „Има такъв народ“ залагат на 1 гигават газова мощност на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“, което би сложило край на експлоатацията на мините“, подчерта Кадиев. Той разкри, че при преговорите между двете формации по енергийната тема представителите на формацията на Слави Трифонов все пак са взели под внимание позицията на БСП за комплекса. „Без подписването на споразумение обаче този въпрос би останал неизяснен“, допълни Кадиев.

Георги Кадиев подчерта, че изграждане на парогазова централа, каквато е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, на практика ще доведе до прекратяване на въгледобива. В същата посока се изказа и неговият колега от БСП Георги Гьоков. Двамата народни представители от Стара Загора споделиха пред журналисти, че между социалистите и формацията на Слави Трифоново има разминаване по отношение на използването на атомна енергия за в бъдеще. Докато БСП вижда дългосрочна възможност за ядрени мощности на площадката на Белене и в Козлодуй, то в програмата си „Има такъв народ“ залагат единствено на втората  опция.

Повече по темата за бъдещето на комплекса "Марица изток" и действията на БСП ще чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора избира управител на "Тролейбусни и автобусни превози"

80 точки са залегнали в дневния ден на предстоящото в четвъртък редовно заседание на Общински съвет Стара Загора. Местният парламент трябва да вземе решение за определяне на нов управител на общинския превозвач „Тролейбусни и автобусни превози“.  Две..

публикувано на 27.05.24 в 15:58

Турски хит показват на „Златната липа"

Големият турски режисьор Нури Билге Джейлан е включен в извънконкурсната селекция на „Златната липа" 2024 с последния си филм „Сухи треви" (2023), който е с впечатляваща продължителност от 197 минути. Миналата година „Сухи треви" беше част от..

публикувано на 27.05.24 в 15:36

Професионалната гимназия по ресторантьорство в Павел баня празнува 30-годишен юбилей

В края на май Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в Павел баня отбелязва своя 30-годишен юбилей. Кулминация на събитията ще бъде пролетна благотворителна кулинарна изложба. Тя ще се проведе на 31 май 2024 г. (петък) от..

публикувано на 27.05.24 в 15:24

В Сливен посрещат новия митрополит

Очаква се малко по-късно днес в Сливенската епархия да бъде тържествено посрещнат новоизбраният митрополит Арсений. Церемонията ще бъде в храма "Света Троица" в село Крушаре.  По-късно кметът на Сливен Стефан Радев ще привества новия митрополит пред..

публикувано на 27.05.24 в 15:17

РЗИ-Стара Загора с инициативa за Световния ден без тютюнопушене

Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. По данни на СЗО във всички държави..

публикувано на 27.05.24 в 14:19

В българския език най-много се затрудняваме с пунктуацията

В употребата на българския език  - писмено и говоримо, най-големи трудности се срещат при пунктуацията, следвана от правописа, най-слабо с граматиката. Това показват констатациите от проведената първа по рода си кампания за грамотност „Животът няма..

публикувано на 27.05.24 в 13:49
Ива Пехливанска,
председател на Съюза на парамедиците в България

Трябва нормативно да се интегрира работата на парамедиците в Спешната помощ

Необходимо е нормативно да се интегрира работата на обучените парамедици в Спешната медицинска помощ у нас. Това коментира Ива Пехливанска, председател на съюза на парамедиците по повод 27 май, когато отбелязваме Световния ден на спешната помощ. Тя..

публикувано на 27.05.24 в 13:38

Доброволци изработиха екофилми по проект на казанлъшко сдружение

Доброволците от казанлъшкото сдружение „Младежки център за развитие - Взаимопомощ“ изработиха три филма на екотематика по проект „Еко енергия 2” по програма „Европейски корпус за солидарност”. В края на проекта лентите бяха представени в Дома..

публикувано на 27.05.24 в 13:20

Смениха заместник кмет на Чирпан

Със своя заповед кметът на община Чирпан освободи зам.-кмета Румен Тунанов. Това се наложи след заявени лични причини от Тунанов, уточняват от общинския пресцентър. На позицията ще бъде назначена от 6 юни т.г. Светла Дончева - досегашен директор на..

публикувано на 27.05.24 в 12:33
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че..

публикувано на 27.05.24 в 12:31