Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Master of Art за първи път в Стара Загора

Снимка: FB/MasterofArtFilmFestival

Откриването на фестивала за документално кино, посветено на изкуството, който трябваше да започне на 26-ти август в Стара Загора се отлага за 29-ти август.

Предвидено е прожекциите да са на открито в двора на Къщата на Архитекта, а прогнозата за четвъртък е за дъжд, затова ще променим и програмата, обясни организаторката Райна Димитрова.

Master of Art гостува за първи път в града със седем заглавия, подбрани така, че да представят различни изкуства през погледа на документалистите.

Всички филми започват в 20,30 ч., цената на билета е 7 лева, а местата са ограничени – до 50 зрители.

На 29-ти август зрителите ще могат да видят два филма с обща продължителност едни час: „Франк Лойд Райт – Фениксът от пепелта“ съдържа непоказвани досега документални кадри от живота на най-известния американски архитект. Веднага след това започва „Елиът Ъруит: тишината звучи добре“ – лентата е портрет на документалния фотограф от XX-ти век през погледа на негова приятелка - Адриана Лопес Санфелиу.

В понеделник на 30-ти август ще се прожектира „Тони Морисън: парчетата, които съм“ на режисьора Тимоти Грийнфийлд-Сандърс. Тони Морисън е легендарна разказвачка и нобелова лауреатка, разказва Райна Димитрова:

Ще проследим и нейната история и колко голямо вдъхновение да пишеш трябва да имаш, когато никой не е вярвал, че едно малко чернокожо момиче може да бъде сериозен автор.

Филмът на 31-ви август, вторник, е посветен на една неразказана история: „Ван Гог и Япония“.

Въпреки че Ван Гог никога не посещава Япония тази страна има дълбоко влияние върху него и изкуството му.

Двата филма в сряда, на 1-ви септември можете да гледате на цената на един билет, обясни Райна Димитрова.

Първият е български: „Моят цигански път“. Този филм проследява историята на първата дипломирана актриса ромка у нас Наталия Цекова. Във филма участват много хора, свързани с нейния път – професорите, които са я обучавали, семейството й. Много въздействащ филм с ясно послание – самата актриса е превърнала в лична кауза стремежа да се задържат ромчетата в класните стаи и да излязат от гетото.

Втората прожекция е немско заглавие „Другата къща“ – той е в сферата на съвременното изкуство и пърформанса. Разказва за млада танцьорка, която се опитва да се превъплъти в изкуството на Марина Абрамович.

Последната прожекция от фестивала е на 2-ри септември на филма „Изтръгнати: историята на джаз танца“.

Решихме да завършим програмата с този филм, най-вече защото историята на джаз танца е свързана с преодоляването на потисничеството и нещастията и в крайна сметка с обединяването на хората в един ритъм и ми се иска и нашето послание да е такова.

Цялото интервю с Райна Димитрова можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Има възможност за договаряне с третия мандат

Сблъсъкът в прокуратурата и дали главния прокурор ще бъде отстранен е политически, коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията: Ние винаги сме имали проблем със свръх властта на главния прокурор. Това е доминиращата тема и..

публикувано на 01.06.23 в 09:13
Бюро по труда и СП, Стара Загора

Промени в закона за социалното подпомагане от началото на юни

От 1-ви юни влизат в сила големи промени в закона за социалното подпомагане. Приет беше от правителството и Правилника за неговото приложение. Основното е, че се променя базата за достъп до помощи и съответно – размерите на различни видове помощи...

публикувано на 31.05.23 в 14:05
Тракийски университет

Тракийски университет Стара Загора изпрати 95-ти випуск ветеринарни лекари

Тракийски университет Стара Загора изпрати 95-ти випуск ветеринарни лекари. На тържествена церемония в аулата на Тракийски университет днес своите дипломи получиха 120 ветеринарни лекари. От тях своето обучение на български език са провели 94..

публикувано на 26.05.23 в 15:16

Фестивал на знанието за трета година в Стара Загора

Фестивал на знанието, организиран от Тракийски университет, се провежда днес в Стара Загора. Обособено за целта пространство пред парк "Пети октомври" е домакин на шатрите, в които са разположени структурните звена на висшето учебно заведение. На..

публикувано на 10.05.23 в 16:51

Сдружение “Младежки център за развитие Взаимопомощ” търси трима участници за обучение на младежи

Казанлъшкото сдружение “Младежки център за развитие (МЦР) Взаимопомощ” търси трима участници за обучение на младежи по проект “Равенството на половете във вашата общност”, съобщи за Радио Стара Загора председателят на организацията инж. Мария Славова...

публикувано на 27.04.23 в 10:02
Местността „Карандила“ в природен парк „Сините камъни“

Украински деца ще участват в психорехабилитационен лагер в местността Карандила край Сливен

Украински деца, загубили родители във войната, ще участват в психорехабилитационен лагер в местността Карандила край Сливен. Програмата се организира за втори път от Обществен дарителски фонд Сливен.  Средствата са осигурени Обществен дарителски фонд..

публикувано на 19.04.23 в 14:00

От днес влиза в сила забраната за улов на калкан и попчета

Забрана за улов на риба в размножителния ѝ период влиза в сила от днес. Рестрикциите са описани в заповед на министъра на земеделието и храните.  Заповедта важи за териториите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. От 15 април до 15 юни..

публикувано на 15.04.23 в 11:18

Започна кампанията „С бистър ум зад волана“

Установени са над 2400 случая на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и над 1200 – след употреба на наркотични вещества за първите три месеца на 2023 г. Спрямо същия период на 2022 г. има 5% ръст на установените случаи на..

публикувано на 12.04.23 в 14:49

Първите две коалиции мълчат заради изненадата от изборите

Резултатите от парламентарните избори изненадаха двете първи политически сили, затова и запазиха толкова дълго време мълчание. „Независимо дали са управляващи, подкрепящи или в опозиция, хората трябва да изискват постоянен отчет за свършеното или..

публикувано на 06.04.23 в 10:05

Казанлъшки сдружения организират инициативата „Кутия, пълна с щастие“ за Великден

Казанлъшките сдружения „Младежки център за развитие Взаимопомощ“ и „Юнайтед Авангард Артист“, съвместно с Военния клуб в града, организират инициативата „Кутия, пълна с щастие“ за Великден. В периода от 4 до 11 април всички желаещи могат да се включат..

публикувано на 05.04.23 в 14:47