Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Томас Шмидт: Тракийският университет е ориентиран към бъдещето

Снимка: Тракийски университет

Делегация от Германия, начело с министъра на регионалното развитие на област Саксония – г-н Томас Шмидт, е на посещение в Тракийски университет, по покана на ректора доц. д-р Добри Ярков. Повод за визитата е мащабно мероприятие на тема „Трансформация на икономическия модел към нисковъглеродна биоикономика, кръгова икономика, основана на науката, иновациите и дигитализацията“, което организира Университетът.

С представяне на опита в България и опита в Германия в научната, приложната, социалната, икономическата и бизнес среда протече втората сесия с работни срещи на немската делегация от област Саксония в Тракийски университет. Министърът на регионалното развитие на областта Томас Шмидт изрази положителните си впечатления от визитата във висшето училищe.

 „Ние сме тук, за да разговаряме с нашите партньори от Тракийски университет за бъдещи проекти, които можем да реализираме заедно въз основа на нашия опит. Ние също имаме на територията на провинция Саксония дваминнодобивни района, които ще се използват за производството на енергия до 2038 г. За структурните промени, засягащи тези региони имаме доста сериозна подкрепа от страна на Федералното правителство. Нашият подход е следният – ние търсим и анализираме потенциала на региона, на тези места, в които се извършва добивът, за да видим къде можем да развием този потенциал и в каква посока да преструктурираме икономиката, така че да има бъдеще, което да задържи хората, да има перспектива и да по-привлекателно бъдеще. Да си определим приоритетите, да си определим целите за конкретни проекти – какво искаме да реализираме, как искаме да го реализираме, а не да се стремим само да получим финансовите средства и тогава да мислим какво ще правим. Тук, в Стара Загора, в лицето на ректора доц. Ярков и на Тракийски университет, имаме един такъв мислещ партньор, който е ориентиран към бъдещето, който създава стратегии и концепции за развитието на този регион, поставяйки си точно определени цели. Университетът се занимава с много сериозни и актуални теми, свързани с преструктурирането, модернизирането и дигитализацията на селското стопанство, на процесите, които са характерни и важни за региона, за да се види какви могат да бъдат пътищата за една положителна структурна промяна." , заяви министър Шмидт.

Ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков от своя страна заяви, че висшето училище, може да бъде добър медиатор и трамплин в плавния преход, който предстои на старозагорски регион.

Вече втори ден на територията на Тракийския университет се води много интересна и полезна дискусия за бъдещето на регион Стара Загора и на България. Това събитие е организирано от Тракийския университет и наши гости са 15-членна делегация от Саксония, Германия, начело с министъра Томас Шмидт. Университетът е готов, с целия си потенциал и високо ниво на експертиза, с над 650 научни работници и с над 10 хиляди студенти, да се включи и да помогне, така че Стара Загора да продължи да бъде един от водещите икономически райони в България."

В дискусиите участие взе еврокомисарят Мария Габриел, която потвърди вярната посока, в която се движи Тракийският университет и очерта основния път в бъдещето на регион Стара Загора.

 „Могат да бъдат откроени две теми. Едната от тях е водород, това е бъдещето, напомням, че партньорството за водорода е в рамките на програма "Хоризонт Европа" и много скоро се надявам Тракийският университет да стане един от партньорите, защото това е посоката, в която вървим, Германия е нашият съюзник. Ясно е, че за водорода предизвикателствата са три: какво правим с инвестициите за инфраструктура, как ще бъде осигурен транспортът и каква ще бъде крайната цена за потребителя. Нашата сила и силата на Стара Загора и регионът е да бъдат една от така наречените долини на водорода. Втората тема беше биоикономиката. Напомням, че клъстер Биоикономика и земеделие, в рамките на програмата Хоризонт Европа, е с бюджет от 9 милиарда евро. Ето още едно взаимодействие с образованието, с университетите, с науката и образованието да се потърси и тази перспектива. Още повече, че тук университетът вече има добри примери, които днес впечатлиха включително и германските ни партньори. Това са елементи, които трябва да бъдат част от този процес, който вече да позволи с ясен хоризонт да се очертае решението. Това е посоката, в която трябва да се върви", заяви Мария Габриел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското..

публикувано на 15.06.24 в 13:26

Безплатните летни разходки „Неразказани истории по правите улици“ се завръщат

Стартират летните безплатни разходки в Стара Загора под мотото „Неразказани истории по правите улици“. Организатори са Туристически информационен център и Община Стара Загора. Първата инициатива ще бъде утре и е посветена на  завършването на..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Момче на 16 години е пострадало при инцидента с автобус край село Пъдарино

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. Пострадало е 16-годишно момче. Младежът вероятно е бил аниматор на учениците. Причините за инцидента се..

публикувано на 14.06.24 в 16:24

Държавата ще помогне за справянето с щетите от градушките и бурите

Необходимите средства за справяне с бедствията от градушките и бурите от последните дни и отстраняването на щетите ще бъдат осигурени максимално бързо от правителството. Това увери служебният премиер Димитър Главчев, който посети град Шипка, където..

публикувано на 14.06.24 в 15:48
снимка: БТА

Авария остави квартали в Хасково без вода

Почти половината от кварталите в южния край на Хасково преминаха на водоноски заради голяма авария в помпена станция в тази част на града, съобщи управителят на местното дружество „Вода и канализация“ инж. Божидар Желязков, цитиран от БТА.  Пробойната е..

публикувано на 14.06.24 в 14:47

Рядко явление подобно на торнадо е преминало над Шипка

Рядко явление е причината за градушката, която падна над град Шипка вчера и причини непоправими материални щети. По думите на Стефан Георгиев, директор на РД „Борба с градушките“- с. Тъжа, явлението е близко до торнадото. „Този суперклетъчен..

публикувано на 14.06.24 в 14:45

Описват щетите от бурята в Казанлъшко

Екипи на община Казанлък вече описват щетите по къщите от вчерашната буря в региона. Най-засегнати градовете Казанлък и Шипка и салата Хаджидимитрово и Шейново. Около 60 домакинства вече са подали документи за еднократна помощ, за физическите лица тя е..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

След бурята премиерът ще посети Шипка, министри ще участват в кризисния щаб в Нова Загора

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети днес гр. Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони. Заедно с премиера ще бъдат министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 14.06.24 в 13:04

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.  Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат..

публикувано на 14.06.24 в 12:28

Движението по пътя Казанлък - Стара Загора временно е в едната лента

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. С повишено внимание трябва да се движат и шофьорите по пътя Габрово -..

публикувано на 14.06.24 в 11:48