Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги с автографи на видни личности представя библиотека "Пеньо Пенев"

Димитровградската библиотека "Пеньо Пенев" представя отбрани книги с автографи на видни личности от фонда си. Изложбата е достъпна от днес, когато е нейното официално откриване. Тя е част от събитията по повод празниците на града. Книгите са били дарявани или закупувани от културната институция през годините. Сред авторите на автографи има двама президенти, бивши министри и величия от социалистическото минало, историци, академици, писатели и творци, посочиха от общината, съобщи за радио Стара Загора Валентина Терзиева, директор на  Градска библиотека „Пеньо Пенев“:

Другото събитие по повод 74-тата годишнина на града е представянето на уникален макет на Димитровград, изработен изцяло от рециклирани материали като хартия и пластмаса.

Мащабният проект е създаден от библиотекарите с помощта на деца и приятели на библиотеката. Създателите му са се постарали в него да намерят място почти всички уникални сгради и забележителности, с които се гордеят димитровградчани.Сред тях ​са водната кула, сградата на кметството, парк "Пеньо Пенев", река Марица, централната градска част с колонадата на бул. "България" и площад "Поезия".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парк

Стара Загора ще има нова ритуална зала

Общината ще обяви поръчка за проектиране на нова ритуална зала на Стара Загора, съобщи кметът Живко Тодоров. Предвижда се залата да бъде изградена в южната част на парк „Артилерийски“. "Там наблизо има паркинг, което ще бъде удобно за гостите, има..

публикувано на 14.05.24 в 18:42

Генерал Мирослав Костадинов е новият командир на 2-ра механизирана бригада

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Мирослав Костадинов и полковник Румен Петков с висше офицерско звание „бригаден генерал”. Държавният глава назначи..

публикувано на 14.05.24 в 18:21

Паркирането в центъра на Стара Загора ще става и с QR код

Заплащането за паркиране в „Зелената зона“ на Стара вече е възможно и с QR код през мобилните устройства. Досега това ставаше с SМS или чрез паркинг автомати. Алтернативният метод беше представен днес на пресконференция на ръководството на Община Стара..

публикувано на 14.05.24 в 17:24
Община Стара Загора

Близо 1000 са подадените заявления за записване в 1 клас в община Стара Загора

В 12ч. днес стартира електронната система за записване в 1 клас на територията на община Стара Загора. Само за 4 часа подадени заявления са близо 1000. Това разкри за Радио Стара Загора Станимира Димитрова – директор отдел „Образование“ в Община..

публикувано на 14.05.24 в 16:56

Инсултът в България надминава средните нива в Европа

Над 48хил. са случаите на инсулт в България през 2023г.. Повече от 5хил. са с фатален край. Това показват данните на Асоциацията за инсулт и афазѝя, оповести по повод 14 май - Европейския ден за информираност за инсулта. Статистиката сочи, че у нас..

публикувано на 14.05.24 в 16:37

630 абитуриенти ще дефилират в Ямбол под празнична арка

Празнична арка и специален кът за снимки ще бъдат монтирани специално за абитуриентите и тази година до община Ямбол. 630 са зрелостниците, които 12-те средни училища и гимназии изпращат тържествено тази седмица. „Скъпи абитуриенти, пожелавам Ви..

публикувано на 14.05.24 в 16:33

880 са подадените заявления за прием в първи клас в община Стара Загора до 14.00 часа

Днес в 12.00 часа бе отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2024/2025 година. До 12.05 мин. бяха регистрирани 309 заявления; 12.15 мин. - 552 заявления; 12.30 ч. – 655 заявления и 14.00 ч. – 880 заявления. Системата ще..

публикувано на 14.05.24 в 15:59

Отложиха делото срещу обвинения в педофилия британски пастор

Районен съд Сливен отложи разпоредителното заседание срещу обвинения в педофилия и блудствени действия с 14 деца от квартал „Надежда" британски пастор Даниел Хъл. Причината за отлагането стана нередовно призоваване на подсъдимия - невърнат отрязък от..

публикувано на 14.05.24 в 15:50

Представители на образователните институции в Стара Загора дискутират иновациите и новите методи на обучение

Информационно събитие “Дни на иновациите в образованието” събра представители на образователните институции в Стара Загора на дискусия, засягаща новите методи на обучение. Инициативата се организира от Центъра за творческо обучение  в партньорство с..

публикувано на 14.05.24 в 15:04

Откриха информационната кампания по директните плащания в Стара Загора

Министерството на земеделието и храните откри информационната кампания по директните плащания в Стара Загора. На срещата в общинска зала „Славейков“ присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, експерти  и десетки..

публикувано на 14.05.24 в 14:36