Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През зимата може да настъпи разпад на единния европейски пазар на електроенергия

За това предупреди експертът по управление на околната среда Боян Рашев

Цена на електроенергията за 16.09 на европейската платформа „Ден напред“

171,54 евро за мегават час е днешната цена на електроенергията в България на единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“. Цените на тока продължават да растат в цяла Европа, въпреки че отделните правителства инициираха редица мерки за ограничаване на увеличението. „Настоящият ценови шок е предупреждение към Европейската комисия за вредата от агресивното налагане на „зелени“ политики.“ Това заяви за Радио Стара Загора по темата със скъпото електричество в Европа Боян Рашев – експерт по управление на околната среда. По думите му дългогодишните политики по намаляване на въглеродните емисии са изкривили наличността на електроенергия в ЕС. Той подчерта, че на световните пазари има недостиг на газ и черни въглища. Боян Рашев прогнозира, че през зимните месеци цената на електроенергията у нас ще бъде една от най-ниските в Европа, но според експерта ниските температури крият сериозен риск за европейския пазар. Няма механизъм, с който да заменим икономически комплекса „Марица изток“, категоричен е Боян Рашев. 

Повече за причините, довели до високите цени на електроенергията, може да чуете в интервюто на Живко Иванов с Боян Рашев:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Африканско бодливо свинче и 6 муфлона пристигнаха в Старозагорския зоопарк

Драги гости от Плевенския зоопарк пристигнаха днес в зоологическата градина на Стара Загора и ще останат за продължителен период от време за радост на посетителите. „Колегите от Плевен ни донесоха 1 африканско бодливо свинче, 5 женски муфлона и 1 мъжки..

публикувано на 09.05.24 в 16:00

Над 100 са участниците в "Цветовете на джаза" през юни

В „Цветовете на джаза“ ще бъде обагрена Стара Загора в седмицата от 10 до 14 юни. За първи път фестивалът ще се проведе през делничните дни. Причината са предстоящите избори 2 в 1, съобщи Милена Желева, зам.-кмет „Култура и туризъм“ в Община Стара..

публикувано на 09.05.24 в 15:52

Нови 20 фиданки в Деня на Европа в алея „Европа“ в Хасково

Децата на Хасково засадиха 20 фиданки в парка в кв.“Куба“ по повод Деня на Европа 9 май и 20 години от историческото най-голямо разширяване на Европейския съюз на изток след края на Студената война. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев..

публикувано на 09.05.24 в 15:11

Среща на възможности и умения предлага на всички кандидат-гимназисти XII Областна панорама

За 12-та поредна година в Стара Загора се провежда Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.  В Културен център днес и утре 13 училища, Тракийски университет и техни бизнес партньори представят пред кандидат -..

публикувано на 09.05.24 в 14:23
Община Стара Загора

Община Стара Загора свързва работодатели с работници от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ 3 с предизвестия за съкращения

Община Стара Загора организира среща с участието на работодатели от областта ни и работници от ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток“ 3, които са с връчени предизвестия за съкращения. Инициатори на събитието са още Министерството на труда и социалната..

публикувано на 09.05.24 в 12:43

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния..

публикувано на 09.05.24 в 10:02

Двама мъже са осъдени за кражба на кабели от парк „Митрополит Методи Кусев“ в Стара Загора

Районен съд – Стара Загора наложи на 26-годишния М. М. наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което да изтърпи при строг режим, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. За другия подсъдим по делото Д. А., на 24..

публикувано на 09.05.24 в 09:49

Четири къщи са наводнени след обилните дъждове в павелбанското село Скобелево

Нормализира се ситуацията след снощните обилните дъждове в павелбанското село Скобелево. Четири къщи са наводнени след преливане на реките в селото. Няма бедстващи хора и населени места в общината без електричество, каза за Радио Стара Загора кметът на..

публикувано на 09.05.24 в 09:24

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна,..

публикувано на 09.05.24 в 07:28