Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девическо училище в Стара Загора шие дрехи по френски модни журнали

През първата половина на XX век в Стара Загора работят над 20 културно-просветни и благотворителни дружества. В стремежа си да водят активна дейност, те често си съперничат, появяват се дразги. Тогава в един от докладите на директорката на девическата гимназия са отбелязани думите: "Много дружества, малко дружба."

Въпреки противоречията и скандалите гражданите се включват активно във всички сфери на обществения живот- здравеопазване, култура, наука, образование и спорт. Сред най-дейните са дамите от културно-просветното дружество  "Пробуда", основано през април 1927 година. Инициативните д-р Невена Азманова-Ханчева и Зора Азманова, съпруга на един от собствениците на фабриката за син камък в града полагат основите на дружеството.

Женското дружество обединява съпругите на уважавани индустриалци, търговци, учители и лекари от Стара Загора. На първото заседание присъстват 68 жени. за председател е избрана д-р Азманова- Ханчева, а за подпредседател  Екатерина Найденова. Определено е и настоятелство от 12 души. За име на организацията се избира "Пробуда", защото то ще иска да се пробуди за съзнаване ония задължения, които жените, произхождащи от всички слоеве на обществото имат като гражданки и майки".

В устава е записано, че ще се полагат усилия за отстояване на политическите права на жената, но организацията няма да има политически и партиен характер. Това е принцип, които се спазва през всички години от съществуването на женското дружество. политическите пристрастия са загърбени в името на идеята за оказване на помощ на всички нуждаещи се в града.

Приходите се набавят от членски внос, волни пожертвования, дарения, завещания, от организирането на забави, вечеринки, представления, лотарии, субсидии и помощи. Предвидено е, ако организацията преустанови своята дейност цялото й имущество да се предаде на дружество "Театър", а капиталите да се внесат в някое държавно кредитно предприятие.

Една от най-амбициозните задачи на женското дружество е създаването на Девическо стопанско училище. В него младите момичета, освен че ще получат специално образование, което им дава възможност да изкарват прехраната си, ще разширят своята умствена подготовка, общата си култура и ще се издигат духовно, морално и материално, ще станат просветени и подготвени майки.

Практическото девическо стопанско училище официално отваря врати през ноември 1927.

Подробностите за развитието и съдбата на училището може да чуете от Райна Антонова. Главният уредник на отдел Нова история в РИМ - Стара Загора ги разказа пред Мила Маринова: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Светът е нашата песен“ обедини музиканти в проект с кауза

„Светът е нашата песен“ е музикален проект с кауза за опазване на околната среда. В него се обединяват музиканти, като група "Strykers“, невероятният глас Гергана Стоянова, позната ни от музикален формат и най – малкият участник, но голям по душа Леон..

публикувано на 28.06.24 в 17:25

Свиленградската професионална гимназия изпраща много успешна учебна година

Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград изпраща една изключително успешна учебна година. Десетки са отличията и наградите, спечелени от възпитаниците на гимназията в различни конкурси и състезания...

публикувано на 28.06.24 в 16:05

Историческият музей в Свиленград привлича малки и големи с интересни инициативи през лятото

Историческият музей в Свиленград със съдействието на Общината и Арт галерията организират и тази година ваканционна програма за работа с деца „Лято в музея”. Предвидени са поредица от събития и атрактивни занимания като часове по моделиране с глина,..

публикувано на 28.06.24 в 11:52

„Най-щастливото турне“ на Графа стартира с грандиозен концерт в Летния театър в Стара Загора

Този петък (28 юни), голямото лятно шоу на Графа ще разтърси Летния театър в Стара Загора. От екипа му гарантират, че всички очаквания на публиката ще бъдат надминати. В основата на програмата е концепцията на впечатляващия концерт на Влади Ампов на НС..

публикувано на 28.06.24 в 11:10

Д-р Уес Уинджит представи "Позитивната образователна среда: Адлериански подход" в Тракийски университет

Д-р Уес Уинджит гостува на Тракийски университет и изнесе своя лекция за първи път на живо в зала на университета. Срещата е по покана на Департамента за информация и повишаване на квалификацията на учители  при Тракийски университет - Стара Загора..

публикувано на 27.06.24 в 13:00

Стара Загора събра елита на куизърите в България

В събота Стара Загора беше домакин на "Фестивала на знанието". Най-добрите отбори по куиз в страната си дадоха среща на третото поредно издание, организирано от варненеца Димитър Георгиев. 156 участници, разпределени в 21 отбора, отговаряха на 80..

публикувано на 25.06.24 в 18:30

Конкурс за късометражно кино събра ученици от цялата страна в Стара Загора

Третото издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора“се проведе в РБ „Захарий Княжески“. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, съвместно Община Стара Загора...

публикувано на 25.06.24 в 16:41

Инициативата "Светилник" предостави химн на училище в Сливен

Сливенското основно училище „Христо Ботев"  получи училищен химн като дарение от организацията на музикалните автори и издатели „Музикаутор".  Сертификатът за притежание бе връчен от Генералния директор на БНР Милен Митев на тържествена церемония в..

публикувано на 25.06.24 в 16:11

Потопената църква в яз. Жребчево пазела мощи на св. Иван Рилски

   Случайна среща с младата фотографка Антония Генчева от с. Енина ми припомни историята на Потопената църква в яз. Жребчево, започнала през 1959 г. с решението за построяването му.  Със своите 25 000 декара, водното съоръжение  е сред  най-големите язовири..

публикувано на 25.06.24 в 14:56

На рядък занаят обучават децата в Старозагорските минерални бани

Напоследък почти всеки празник на селище или фестивал на народното творчество, който да не покаже майсторството на различни занаяти. Един рядък занаят е чекането или чеканка, който създава релеф върху ламарина. „Името му идва вероятно от народната дума..

публикувано на 25.06.24 в 13:29