Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Снимка: naukamon.eu

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от представителството на Брюксел в България. Говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Тим Макфий обясни, че в момента в Брюксел се водят дебати относно финансирането на устойчивите енергийни проекти. Очакванията са до края на годината от Брюксел да направят официалното си предложение по темата.

"Европейската Зелена сделка е топ приоритет в политиката на ЕК, както още при избора й за председател каза г-жа Урсула Фон дер Лайен. Тя е най-важната и нова стратегия  и за нейния първи 5-годишен мандат. Това е политика за планетата, за икономиката, която има за  цел подобряване на здравето на хората и начина им на живот, както и качеството на живота.ЕС  си постави цел за въглеродна неутралност, а сега се анализират пътищата за постигането ѝ до 2050 година.", каза Макфии.

За политики в областта на климата са заделени 30% от бюджета на ЕС за новия програмен период (2021 - 2027), припомни още Макфий по време на семинара.  Има планове за всички сектори от икономиката, не само за енергетиката - за транспорта, сградите и индустрията,каза той:

ай-трудният сектор е транспортът, където почти няма напредък, но пък целта е много висока - намаляване на емисиите с 55 % до 2030 г и нулеви въглеродни емисии от новите автомобили, които ще се движат в общността след 2035г.  За по-бързото постигане на тази цел все пак ЕК залага на подпомагане за изграждането на необходимата инфраструктура, включително изграждането на зарядни станции. По всичко това вече се работи.В едно малко по-далечно бъдеще се предвижда и включването на корабоплаването и авиацията. Както е известно в този сектор намаляването на емисиите е най-трудно постижимо."

Друг сегмент от „Зелената сделка“ са сградите. Сградите например емитират 36% от свързания с енергетиката въглероден диоксид и отговарят за 40% от енергийното потребление. Затова и една от мерките на ЕК е директно насочена към този сектор - поставена е цел годишно 3% от площта на обществените сгради в общността да бъде модернизирана и обновена.

"Енергетиката е в сърцевината на зеления преход и от няколко години се работи по увеличаване на дела на ВЕИ, чийто дял в крайното потребление трябва да достигне до 40 % през 2030 г. По отношение на енергийната ефективност на сградите пък целта е 49 % използване на зелена енергия през същия период. Европейската комисия търси и нови пътища за намаляване на емисиите."

Конкретно за България Макфий обясни, че средствата предвидени в европейския бюджет са за сумата от 2,7 млрд. евро. Очакването е за конкретни инвестиции във ВЕИ у нас от порядъка на 142 млн. евро в следващите десет години.

Експертите от ЕК посочиха още, че не Зелената сделка е причината за поскъпването на енергийните източници. Например поскъпването на квотите за въглеродни емисии са добавили около 10% към цената на енергията.

"Има още много да се работи за подобряване на енергийната ефективност както в частния, така и в обществения сектор. Затова до 2030 г. трябва да има до 40% участие на възобновяемите енергийни източници. По отношение на обновяването на сгради ЕК ще подпомогне държавите членки. Идеята е да се намали загубата на енергията. ЕК има конкретни цели. 3% от цялата площ на обществените сгради трябва да бъде обновена. Този преход се извършва не само в Европа, но и в целия свят. И Америка, и Китай, и Африка търсят начини за намаляване на емисиите и Европа може да им бъде в помощ" , изтъкна още Макфий.

По време на семинара беше коментирана и либерализацията на енергийния пазар. В България тя не е завършила и в момента това се разглежда като предимство, защото защитава битовите потребители от високите цени на електроенергията на свободния пазар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00