Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен базар за Йосиф!

Снимка: Кристина Русева

На днешния Никулден, празника на Николаево, учениците, родителите и учителите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ организираха благотворителен  коледен базар с изработени от тях празнични украси и предмети. Средствата, събрани от продажбата на коледни картички, свещници, играчки, украси и декорации ще бъдат предоставени за лечението на шестокласника Йосиф Василев. Детето страда от  заболяването „САНФЕЛИПО – тип –D“. Месец декември е време, в което всички сме в очакване на Рождество Христово и отваряме сърцата си за подкрепа и съпричастност, в помощ на хора, изпаднали в нужда. Повече от два месеца децата са изработвали нещата за благотворителния базар, разказват  три от тях - Даная Веселинова, Никол Кръстева и Мануела Колева. Идеите и направата им е обща, а цената на всяка играчка, украшение или картичка определят според вложените материали и сложността на изработката. Но всичко е направено с много любов  и грижа за здравето на Йосиф, с когото са израснали от детската градина, признават момичетата.

       Йосиф, е на 12 години. И се бори с фатална генетична болест, която се нарича мукополизахаридоза IIID (Санфилипо синдром) - болест, от която в повечето случаи пациентите не доживяват зряла възраст.

Санфилипо е рядко генетично заболяване, което поразява цялото тяло, но най-вече мозъка и най-лесно може да се опише, като детска деменция. Причинява се от липса или незначително ниски нива на ензим, който има за цел да предотвратява натрупването на сложни захарни молекули наречени хепаран сулфат. Има 4 подтипа на болестта (А, B, C и D), които се различават по това кой ензим точно липсва или е в много ниско количество.

Все още няма лечение за тази болест.

Съществуват няколко клинични проучвания, които дават известна надежда, но не се знае дали въобще ще се стигне до одобрение на лекарство.

Симптомите започват да се появяват между 2 и 6 г. възраст, най-чести от които са късно проговаряне, закъсняло развитие, трудно поведение, екстремна хиперактивност, липса на сън. Тези деца преминават през прогресивна деменция подобно на болестта Алцхаймер, губейки основни умения и знания. Санфилипо води до епилепсия, загуба на говор, загуба на умения за преглъщане и обездвижване.

 Целта на родителите му  е да се стигне до клинично проучване,  в което той би взел участие.

Главнaта цел е да бъде одобрен лек за болестта, което обаче е процес, който отнема години!

„За нашите деца да помагат на свои връстници или на възрастни наши съграждани, нуждаещи се от лечение или от финансова подкрепа в трудни моменти, е част от възпитанието им. За училището ни стана традиция да подкрепяме всяка Коледа различни хора от града и общината“, каза по този повод директора на училището Венина Цонкова. И не само за Коледа, благородните подкрепящи каузи са и по повод Великден, по повод Цветница, или когато някое от децата попадне  в тежка житейска ситуация. Водени от желанието си да върнат една детска усмивка, учениците от прогимназиален етап сътвориха красоти под наставленията на г-жа Русанова, за да върнат усмивката на  Цвети. Момичето е дъщеря на тяхната учителка  Бояна Пагелска, изгубила битката за живота едва на 39 год. И за Цвети остава да се грижи нейната баба. В  друга благородна кауза, със средствата от продажбата на зеленчуците в опитното биополе на училището, децата решили да подпомогнат лечението на едногодишно момиченце от Плевен в САЩ.

Ако имате възможност да помогнете,  банковата сметка на детето е :

Банкова сметка към Централна Кооперативна Банка:

BG86CECB97901025875000

Титуляр: Диана Йоскова Денчева

Целият  репортаж от днешния благотворителен базар за Йосиф чуйте в звуковия файл. 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Как едно белгийско семейство избра България за втори дом

Малко Шарково е китно странджанско селце в община Болярово, намиращо се на около 15-ина км. от българо-турската граница. Заобиколено е от красиви гористи хълмчета, а чистотата на близкия язовир го превръща в любима дестинация на много риболовци...

публикувано на 31.05.24 в 16:51

Разнообразна програма за 1 юни в Ямбол

С много смях, музика и танци премина празничният спектакъл на 100 деца, посветен на 1 юни. В него се включиха  деца от всички детски градини и ясли в Ямбол. Пожелания към децата да са здрави, обичани и щастливи отправи кметът Валентин Ревански...

публикувано на 31.05.24 в 13:50

Спомени на Никола Обретенов за Христо Ботев се пазят в Държавния архив в Стара Загора

  Спомените, ръчно написани от сина на баба Тонка – Никола Обретенов са с дата 14-ти март 1928 г., Русе. Ръкописът е предаден в Държавния архив през 1963 г, но не се знае кой ги е предоставил. Той е заведен във фонда на по-малкия брат на старозагореца..

обновено на 31.05.24 в 13:12

Два атракционни влака водят туристи до Казанлък за Празниците на розата

Два атракционни влака водят туристи до Казанлък за 121-то издание на Празника на розата, съобщи Сребра Касева, заместник-кмет по хуманитарните дейности в общината.  Първият влак, начело с парен локомотив, тръгва от гара Филипово (Пловдив) в 09:35 часа...

публикувано на 31.05.24 в 07:10

Откриват изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“ в РИМ Стара Загора

От 17.30 ч. в малката изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“. Посетителите могат да видят съчетание между парцалените кукли от първата половина на ХХ в. и различните..

публикувано на 30.05.24 в 16:56

9 младежи от Казанлък получиха шанс да бъдат ръководители в Общината за ден

Инициативата "Кмет за един ден", е по идея на заместник-кмета по проекти и стратегическо планиране Аксения Тилева. Избраните ученици са кандидатствали за днешните си „позиции“ с есета, в които са описали свои идеи за развитието на Общината.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 16:12

Фердинанд идва в Стара Загора при важни събития

В деня, когато в България пристигат тленните останки на цар Фердинанд Сакскобургготски ще ви разкажем за посещенията му в Стара Загора. Фѐрдинанд I  е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България,..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Проект помага на тийнеджърите да разпознават фалшиви новини

Във века на информационните  технологии е изключително важно да различаваме достоверната от невярната информация. Медийната грамотност обаче се възпитава от  детска възраст, а с това се е захванала "Тийн мрежа  за проверка на факти".  Инициативата..

публикувано на 28.05.24 в 13:58

Яхия от Сирия, който прави живота на бежанците по-лек чрез спорта

30-годишният Яхия Хомси от Халаб, Сирия дава надежда на стотици бежанци от лагера в Харманли чрез спорта. Яхия е нещо като треньор и мениджър на футболен отбор, в който играчите са хора, принудени да избягат от родината си.  „Фокусираме се в..

публикувано на 28.05.24 в 12:27

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той..

публикувано на 27.05.24 в 14:49