Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45