Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Танци на високи токчета

Историята на обувките с висок ток започва през XV век, когато са били използвани предимно от ездачи, тъй като са предотвратявали изплъзването на краката от стремената по време на езда. До 1580 г. модерните обувки с висок ток са били носени от..

публикувано на 17.11.25 в 16:28

Адвокат превърна наследствената си къща в музей за миналото на родния край

В рубриката „Маршрути“ ще ви заведем в едно малко село в Източните Родопи, което се намира на брега на язовир „Ивайловград“ – село Бориславци. Освен да се насладите на приказно красивата природа там, можете да посетите и един интересен музей, събрал в..

публикувано на 15.11.25 в 09:15
Дядо Коледа в своята шейна 
близо до градчето Рованиеми, считано за негов официален дом

Дядо Коледа и „Български пощи“ очакват най-красивото детско писмо

Всяка година хиляди деца отправят през „Български пощи“ своите съкровени желания, думи на благодарност и вълнуващи послания към любимия белобрад старец. За 31-ва поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо..

публикувано на 12.11.25 в 10:53

Над 50 са българските постижения в книгата на Гинес

12 ноември е Световен ден на рекордите на Гинес . Празникът е учреден през 2003 година, след като броят на екземплярите на книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона.   Над 50 са българските рекорди ,по данни от  официалния бюлетин на..

публикувано на 12.11.25 в 06:05

„Да е живо Елхово!“ - Архангеловден обедини вярата, традициите и надеждата на селото

„Елховци не случайно са избрали Св. Архангел Михаил за закрилник, той е символ на мъжество, справедливост и духовна закрила. Все добродетели, които  водят към по-добър живот“ - с тези думи кметът на община Николаево Константин Костов даде начало на..

публикувано на 09.11.25 в 16:00

Тенденциите в празничната украса: Съвети от Ирен Георгиева

Коледа наближава – сезонът, в който светлинките по улиците, ароматът на канела и домашният уют се превръщат в част от всекидневието. Но зад вълшебството на украсените витрини и уютните пространства стоят хора с усет към детайла и любов към..

публикувано на 07.11.25 в 12:54

Теофано Попова е щедрата благодетелка на Стара Загора

   На 1-ви ноември -  в Деня на народните будители  отдаваме заслужена почит и признание на хората, запалили огъня на родолюбието, знанието, просветата и грижата за хората, природата, традициите и обичаите, благодарение на които сме се съхранили като народ..

публикувано на 01.11.25 в 08:30

Стара Загора има свои млади будители и днес

Стара Загора винаги е била град на будни, дейни и посветени на светли идеи  умове.   Радващо е, че и във времената на високите технологии и общуването с телефони, таблети и социални мрежи, градът и днес има своите млади и енергични хора, които..

публикувано на 01.11.25 в 08:20

КоренЯк: Историята на фермерския пазар в Стара Загора

Всеки проект започва с искра – моментът, в който идеята се заражда в главата и сърцето. За Кремена Стефанова, организатор на фермерския пазар „КоренЯк“ в Стара Загора, този момент е преди шест години. Липсата на подобно събитие в града и желанието ѝ..

публикувано на 31.10.25 в 13:51

Дизайнерът Иван Иванов създава чудати образи от тикви

Чудновати тикви радват малки и големи на Хелоуин. Техен създател е Иван Иванов, който е от Стара Загора и вече 15 години работи като дизайнер. Всичко започва като на шега, когато преди години с приятели решават да си създадат забавен и малко страшен..

публикувано на 31.10.25 в 12:54