Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усещане за Коледа с Тоня Благоева

| обновено на 25.12.21 в 09:10

Тоня Благоева e майка на три деца, хоби кулинар, автор на рецепти, творец, блогър, фотограф, Боуен терапевт, рехабилитатор, математик, мечтател, вдъхновител, ценител на хубавата и качествена храна, здравословен начин на живот, движение и спорт. Вярва, че сме това, което мислим за себе си. Вярва, че сме това, което ядем. Вярва също така, че няма граница за успехите ни, освен ако сами не си слагаме такава. Вярва, че като развиваме и подобряваме себе си всеки ден, вървим към едно по-добро наше Аз и създаваме по-добър, красив и щастлив свят около нас. Вярва, че любовта, красотата, добротата и щастливото семейство (като най-малката структурна единица на обществото) ще спасят света.

На Коледа залага на най-важното нещо - семейството, заедно с най-близките хора, споделят уюта и топлината на дома, приготвят традиционни български ястия. За нея Коледа е един от най-светлите празници, носещ топлина, хармония, любов, споделеност. Даряващ вяра, че най-доброто винаги предстои. И няма значение с какво са отрупани масите, стига да не се злоупотребява с храната, споделя Благоева. 
"Често балансът на такива празници е труден, залитаме в излишно похапване. За мен е важно каква е нагласата ни, сядайки на трапезата. А именно - да сме свързани, да сме заедно и да принадлежим. Храната обединява и стига да сме в хармония със себе си ( а по празниците това е по-лесно), можем по-лесно да се откажем от допълнителна порция сарми, или чушки с боб. А какво е Коледа без тези храни! Не че не можем да си ги сготвим и в други дни, но на Коледа са най-вкусни!", разказва още тя.

"Идеалният празник за мен е да сме заедно с любимите си хора, да споделяме радостите си, да готвим в уюта на дома си и да се чувстваме свързани както със себе си, така и с корените си. Да почерпим сили от традициите - тези на семейството и рода и тези на страната ни. Да сме повече смирени, приемащи и даряващи, отколкото критикуващи и вземащи", споделя пред Радио Стара Загора Тоня Благоева.
Коледа ухае на много неща - на топъл огън в семейното огнище, на печена тиква, орехи, канела, на кисело зеле и сушени чушки с боб. Ухае на мир, любов и блаженство!
На Бъдни вечер и Коледа залага изцяло на български супер храни - орехи, мед, лук, чесън, праз лук, кисело зеле, целина, пащърнак, коприва (сушена), спанак, лапад (баница със зелении). В ежедневието си понякога използва и от модерните супер храни, но не е от хората, които залитат по тях, само защото е модерно. Смята, че е важно да консумираме основно сезонна и местна храна. 
"Разбира се, вече живеем в доста по-различен свят и храни, които не са били познати на нашите баби и дядовци вече все по-често се срещат в българските домове. Не смятам, че това е лошо, стига да не губим баланса. А той е различен за всеки. Ако трябва да назова модерните супер храни, които най-често имам и използвам в дома си, това са киноа, чиа, конопено семе, спирулина."

С какво експериментирате в кухнята?
Не мога да готвя по рецепта, макар да имам десетки готварски книги в кухнята си. Обожавам да си купувам книги с рецепти, но почти никога не ги ползвам, освен за вдъхновение и зареждане. Напоследък най-често правя опити с различни десерти, торти, солени творения, като се стремя да са с максимално натурални съставки. Отдавна не купувам силно преработени и рафинирани продукти, залагам на натуралните видове брашно, олио, подсладители. Стремя се също така да не залитам в крайности. За мен балансът в живота е най-важен, да си намеря златната среда.

Какъв е Вашият стил на готвене?
Стилът ми на готвене е доста изчистен бих казала. Не обичам сложните и дълги за приготвяне рецепти. Старая се да обработвам минимално храната, била тя за основно или за десерт. Не готвя с мазнина, понякога добавям накрая, след като изключа котлона/фурната, малко зехтин. Пърженето е нещо, което почти не се случва в кухнята ми (веднъж на 2 години я има, я няма).
Кухнята на бъдещето - накъде я водят тенденциите?
Кухнята на бъдещето си я представям семпла, изчистена, с малко термична обработка и със сезонни местни продукти. Напоследък все повече се говори за сезонната  и устойчива храна, надявам се да се превърне в новата мода, защото имаме нужда от нея. Да се върнем към корените си, към това, което са правили нашите прадеди. А именно - проста, сезонна храна, без много обработка.

Тоня Благоева споделя рецепти за Шоколадова торта с круши и Коледни соленки Рудолф:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На гости на куклите на Лена

 Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево.   В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..

публикувано на 11.02.25 в 17:26

Интересни находки от тракийски погребения откриха в тополовградско

Златен конски начелник от гроба на  тракийски владетел или знатен войн, златна фибула и украсена с гранати и емайл апликация, заедно с елемента за прикрепване към ризницата му, намерени  край тополовградското село Доганово -  Капитан Петко войвода, ще..

публикувано на 11.02.25 в 14:16
д-р Руско Петров

На гости в СНЦ "Зелени Балкани"

Зелени Балкани е спасителен център за защитени от закона, травмирани от хората, бедстващи животни и птици. В него се размножават редки птици с трайни увреждания, които не могат да бъдат върнати обратно в природата. Специалистите работят по програми за..

публикувано на 09.02.25 в 13:45

Фотография на казанлъшка ученичка е включена в календар на книгоиздателство

 Фотография на десетокласничката от в Казанлък Мирослава Костадинова е сред отличените фотографии на национален конкурс по фотография.  Снимката на момичето е сред 13-те най-добри снимки от 1 148 фотографии. Участниците са  ученици от  I- ви до  XII-и..

публикувано на 07.02.25 в 13:40

Старозагорката Ваня Бонева от уличен музикант до оперната сцена в Париж

Ваня Бонева е родена в Стара Загора. Тя е в първия випуск на музикалното училище „Христина Морфова“ в Стара Загора. Завършва Висшия музикално-педагогически институт, сега Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) - Пловдив, с..

публикувано на 07.02.25 в 12:46

Конкурс със стихове на Вазов организират в Болярово за 3 март

Община Болярово и НЧ “Възраждане“ съвместно с МКБППМН обявява конкурс -рецитал „Моя страна, моя България“. Конкурсът цели да популяризира българската литература, да пробуди национално самочувствие, да стимулира интереса на децата и младите хора към..

публикувано на 06.02.25 в 15:28

Валентинки от рециклирана хартия майсторят в събота

Работилничка за рециклиране отваря отново врати в Стара Загора тази събота.  В чест на задаващия се 14 февруари едночасовото занимание в нея този път ще бъде посветено на изработването на "валентинки" от рециклирана в домашни условия хартия, разказа..

публикувано на 05.02.25 в 09:55

"Траки, вино и култура" ще събере на едно място водещи учени и специалисти в областта на тракийските бит, духовност и култура

На 21 и 22 февруари 2025 г. в Археокомплекс „Долината на тракийските царе" (гр. Шипка, общ. Казанлък) и онлайн ще се проведе деветото издание на Научния семинар ,,Траки, вино и култура". Събитието се организира във връзка с професионалния празник на..

публикувано на 04.02.25 в 11:35

Пешеходен тур ще разкаже архитектурната история на Казанлък

Пешеходен тур "Незабравеният Казанлък” ще разкаже архитектурната история на Казанлък. Събитието се организира от Съюза на екскурзоводите в България по повод Международния ден на екскурзовода – 21 февруари, информират от общинския пресцентър...

публикувано на 03.02.25 в 14:17

Да превърнеш хобито си в професия

Славена Станимирова е от Стара Загора, тя смесва хобито си с работа, като изработва свещи. От две години това се превръща и в нейна основна професия.  "Всичко започна с гледането на клипове в социалните мрежи на испански творци. Самите клипчета бяха..

публикувано на 03.02.25 в 12:40