Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Маринова има нужда от спешно лечение

| обновено на 11.01.22 в 17:35

Моника Маринова, жената, организирала благотворителни кампании за десетки нуждаещи се, има нужда от помощ. Причината за ситуацията, в която се намира е влошеното й физическо състояние след преболедуван коронавирус в началото на 2021г. Всички симптоми, които отключва -  главоболие, силен световъртеж, гадене, повръщане, болки в корема и таза, срив в кръвното налягане, тахикардии, припадъци и много други продължават и до днес. От началото на декември месец 2021г. симптомите й се задълбочават и състоянието й рязко се влошава. Болките са денонощни, неповлияващи се от обезболяващи. Заради световържа се налага винаги да е с придружител. Физическото й състояние не позволява да работи, да се грижи за дома и семейството си. След всички консултации с лекари и престоя в болници в Стара Загора и София, лекарите са единодушни, че се касае за постковид синдром и претърпява всякакви лечения, но без резултат.

След поредния припадък, който се случва по време на преглед при лекар, се налага по спешност да я отведат в бърза помощ. Следва скенер и случайно се установява, че черният й дроб е силно увеличен. Поради това се налага втори скенер с контраст, този път на корем и малък таз. Установява се рядко заболяване - Синдром на лешникотрошачката. Това означава, че вената на левия бъбрек е силно заклещена. Заради закъснялата диагноза и ненавременно лечение е развила други два синдрома - Синдром на тазова конгестия и портална хипертония. Всички кръвоносни съдове в корема и малкия таз са засегнати и ненормално увеличени. Има притискане на важни структури и венозен кръвен застой. Има засягане на двата яйчника и матката. 

Направени са консултации със специалисти, както в България, така и в чужбина. Всички лекари са потвърдили диагнозите. Лечението е оперативно и трябва да се случи бързо, тъй като има риск двата бъбрека да откажат да работят, да се стигне до бъбречна недостатъчност, да развие чернодробна цироза. В България само един лекар предлага операция, единствено за Синдрома на лешникотрошачката. Предложената операция е отворена, като разрезът е през целия корем, много тежка, възстановяването е много трудно и реално това е решение само на един от проблемите, което не е вариант.

Получена е оферта от Турция, където предлагат много сложно оперативно лечение на засегнатите кръвоносни съдове. Взето е решение операцията да се извърши в Турция, тъй като там имат по-голям опит. Офертата е на стойност 42 000 долара, като покрива операцията за синдрома на лешникотрошачката и синдрома на тазовата конгестия. Ще има допълнителни разходи за изследвания, за транспорт , тестове за нея и съпруга й Димитър Маринов, който ще бъде придружител, за пост-оперативното лечение.

Заради загуба на тегло, неконтролируемо повдигане, повръщане и болка в стомаха след хранене ще се извършат допълнителни изследвания, тъй като има симптоми, които насочват към редкия синдром на Уилки, което представлява разширение на вената на дванадесетопръстника, заседнал между SMA и аортата. Ако се потвърди синдром на Уилки се очаква нова оферта.

Лечението ще се извърши от Д-р Сюлейман Озкан и професор Д-р Мустафа Сайгин в болница BHT Clinic Tema Hospotal, гр. Истанбул. Операцията, която предлагат е роботизирана, по щадяща, като ще се направи през левия крак, ще се сложи стент на лявата бъбречна вена и ще се обработят всички засегнати кръвоносни съдове.

Средствата трябва да бъдат събрани до края на месец февруари.

Начините, чрез които можете да помогнете на Мони:

Като се включите във фейсбук групата, в която се провежда онлайн благотворителен базар "Нека се обединим за Мони".

Като поставите дарителска кутия в нейна подкрепа, като за целта, който желае да го направи може да пише до страницата "Нека се обединим за Мони".

Моника е основател и председател на Сдружението на Тарловите пациенти в България - лечение без граници и се бори за правата на пациентите с редки болести. На 38 години, от Стара Загора, съпруга и майка на две прекрасни дъщери.

От дълги години Мони има симптоми и оплаквания, за които лекарите нямат обяснение. През 2015 г. е диагностицирана с рядкото заболяване периневрални кисти на Тарлов и чрез дарителска кампания е успешно оперирана в чужбина. След дълго и трудно възстановяване, успява да се изправи на крака от инвалидната количка и да се върне към нормален начин на живот, естествено с някои ограничения. От тогава Моника организира благотворителни кампании.


Дарителска сметка ПУЛС: Банка ДСК, гр. Стара Загора

Титуляр: Моника Милкова Маринова / Monika Milkova Marinova

IBAN: BG97 STSA 930000 228 32920

BIC: STSABGSF

Валута: лева

PayPal: helpmoni@abv.bg

Револют: @dimitao4lf


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СНИМКА: Живко Динчев

Освободиха Живко Динчев от Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2"

Промени по високите етажи на българската енергетика бяха обявени късно тази вечер. Рокадите засягат енергийните дружества, в това число и ТЕЦ "Марица изток 2". На официалната си страница от Българския енергиен холдинг обявиха настъпилите промени, след които..

публикувано на 28.06.24 в 23:52

Стара Загора получава 14 млн. лв. за изграждане на инфраструктура на нова индустриална зона "Еленино"

Община Стара Загора ще получи 14млн. лв. по програма на Министерството на иновациите и растежа за реализация на нови инвестиционни паркове. Проектът залага изграждане на инфраструктура до терените на индустриална зона "Еленино".  Това обявиха..

публикувано на 28.06.24 в 17:17

Задръстване на Прохода на Републиката

Километрично задръстване се образува на Прохода на Републиката в следобедните часове в района на село Пчелиново.  Причината е, че ТИР се е преобърнал в дерето край пътя и затвори едната лента за движение. Шофьорът не е пострадал сериозно, а..

публикувано на 28.06.24 в 16:47

Без открит огън в Хасковско през почивните дни

Кметовете на общини в област Хасково да действат превантивно, така че да се намали рискът от пожари през предстоящите горещи почивни дни. Такова предупреждение е издадено от областната администрация. Кметовете трябва да предупредят хората да не..

публикувано на 28.06.24 в 16:17

За трета поредна година „Doctor Rock Fest“ в Стара Загора

Третото издание на  „Dr. Rock Fest 2024" започва тази вечер на „Античен форум“ – Стара Загора. Организатори са  групата “Led 7”. За трета година фестивалът ще обедини на сцената рок групи, в които свирят лекари, каза в ефира на Радио Стара..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

До два месеца ще започне ремонтът на парк "Пети октомври"

До два месеца ще стартира ремонтът на парк „Пети октомври“ в Стара Загора. С него трябва да бъде с нов облик и парк „Александър Стамболийски“. Те са част от цялостния проект на Общината за обновяване на парковете в града. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 28.06.24 в 15:17

Възрастна жена от Хасково даде 3 500 лева на измамници

Възрастна хасковлийка е поредната жертва на ало измамниците. 88-годишната Мария Тодорова е хвърлила 3 500 лв на престъпниците снощи към 21.30 ч след като й позвънили на телефона и по схемата, че синът е пострадал и трябва да му се направи спешно..

публикувано на 28.06.24 в 14:25
Municipality of Sliven

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания могат да кандидатстват за саниране

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране..

публикувано на 28.06.24 в 12:12

Мехмед Атаман е новият областен управител на Хасково

Г-н Атаман бе посрещнат тази сутрин в кабинета на Г-жа Райчева. Досегашният областен управител направи кратък отчет за работата на администрацията през последните 11 месеца. Г-жа Гинка Райчева изрази благодарност към всички служители на..

публикувано на 28.06.24 в 11:48

Обвиниха мъж за принуда и закана за убийство в условията на домашно насилие

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем по бързо производство И.А., на 27 г., за това, че на 24.06.2024 г. в мъглижкото село Тулово, е принудил 29-годишната Д.А. да претърпи нещо противно на волята ѝ – да го придружи до дома му, като е..

публикувано на 28.06.24 в 11:19