Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Робинзон Крузо" е новото премиерно заглавие на старозагорската опера

Романът на Даниел Дефо "Приключенията на Робинзон Крузо" може да се счита за едно от най-известните творби в европейската литература. На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо“ по операта за деца от Александър Йосифов. Диригент е Виктор Крумов. Режисьор и автор на музикалната редакция е Красимир Къшев. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Джамбазова. Мултимедията е подготвена от Борис Чуканов. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80 годишнината на композитора. 

В предаването "60 минути повече" за първата си среща със заглавието и проф. Александър Йосифов диригентът Красимир Къшев - режисьор на премиерното заглавие в афиша на първата извънстолична опера разказа:

„Мюзикълът „Робинзон Крузо“ е поредният амбициозен съвместен проект между НУМСИ “Христина Морфова“и Държавна опера-Стара Загора. Той е четвърти поред след постановките „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“ и „Макс и Мориц“. И щом е четвърти, говорим за създаването на традиция. Амбициозен е, защото е проектът с най-масово участие на деца от Музикалното училище на сцената на Операта. Амбициозен е и защото се наложи да се пише едва ли не цяло ново произведение. Оригиналното заглавие на Маестро Александър Йосифов е детска опера, която трае над два часа. Дирижирал съм я през 1985 г. и тя втори път не е поставяна, на сцената на старозагорската опера", подчерта Къшев. 

За приликите и разликите при поставянето на едно и също заглавие, което от опера се превръща в мюзикъл, Къшев поясни:  

"В днешното време  децата-зрители не мога да издържат два часа. Живеем в много по-забързано време. Преди години явно е било възможно, но сега не е. Предложението на директора на Операта Огнян Драганов към мен да поставя заглавието бе по повод годишнина на Маестро Александър Йосифов, която заради КОВИД пандемията пропуснахме, освен това той ме убеди да бъда режисьор, а не диригент. А моето предложение към него бе да направим мюзикъл по операта.

Три месеца работих върху заглавието – как да го прекроя, как да превърна всички речитативи в диалог и как да стане мюзикъл – говорим за текст с песни. Успях и да „свия“ музиката до 35 минути. Прекроих текста и ....се роди почти ново заглавие, уж е същото – приключенията на „Робинзон Крузо“, но е по-късо и динамично. Направих оркестрация за малък оркестър, запазвайки авторството на Маестро Александър Йосифов – нищо не е променяно от гледна точка на музикален тематизъм, от гледна точка на сюжет и герои."

Визията на постановката залага на мултимедията. Нашите деца растат пред компютърните и пред телевизионните екрани, ходят на кино. Така или иначе три екрана „ги следват“, те живеят в тази среда, това е техният живот. Ние не залагаме на някакъв буквализъм в декор и реквизит, за да пресъздадем историята. Декорът ще бъде един терен, който ще се превръща от пристан в кораб, в остров с някои елементи, необходими просто толкова, колкото да върви сюжетната линия. И оттам нататък – морски бури, плаване на кораб - всичко ще бъде върху екраните на сцената, ще има и директна прожекция върху терените. А децата, които участват /те са големи ученици и студенти/, които играят животните, няма да са в „буквални костюми“. Правя едно „очовечаване“ на животните – с някои елементи ще напомнят, че са чайка, райска птица, кози, папагали и ще носят чертите на хора. Папагалите ще бъдат коментатори, които „на всяка манджа слагат сол и мерудия“.

Посланието на новия мюзикъл е: "Когато в живота беда те сполети, не спирай, не се оглеждай ти, недей се обръща никога назад, не бой се от нищо в този свят!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15

Изложбата “Изкуство в книга - ARS IN LIBRO“ днес гостува в Общинска библиотека „Искра”

По покана на Общинска библиотека „Искра”, гр. Казанлък днес на разположение на посетителите на културната институция е изложбата „ARS IN LIBRO – ИЗКУСТВО В КНИГА“. Тя е реализирана по проект “Ars In Libro – изкуство в книга – от планината Рила през..

публикувано на 07.05.24 в 13:07

Публиката ще оценява най-добрия филм от фестивала "Златната липа"

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни. Те ще се съберат, както..

публикувано на 07.05.24 в 10:56

Чели ли сте най-продаваната книга от деня на раждането си?

Идеята за създаване на тематични витрини в библиотеките e вдъхновена от успешни практики по света се превръща в реалност и в област Стара Загора. Методистът от РБ „Захарий Княжевски" - Емил Гиргинов в ефира на Радио Стара Загора сподели за..

публикувано на 04.05.24 в 10:08

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш 7 май – 12 май 2024 г. на Община Стара Загора Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба, иконопис. Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства. 07.05.2024 г.,18.00 ч., камерна зала, Художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 14:13