Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП:

Искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми вече може да се подава и онлайн

Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите да подават онлайн искане за възстановяване или прихващане на надвнесени суми.

Електронната услуга „Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НАПили квалифициран електронен подпис (КЕП) в група „Плащане и изчисляване“ в Е-портала на НАП. Чрез нея потребителите вече могат и онлайн да попълнят необходимите данни във формуляра, да прилагат документи към него, след което да го подадат.

С искането лицата могат да заявят желанието си да им се прихващат или възстановяват надвнесени или недължимо събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции и други.

Услугата предоставя възможност за избор на вида на надвнесените суми, които може да бъдат прихванати/възстановени - ДДС, корпоративен и други данъци по ЗКПО, данък върху доходите на физическите лица, осигурителни вноски за ДОО/НЗОК/ДЗПО, принудително събрани публични вземания, вкл. глоби, имуществени санкции и др.Потребителите ще имат възможност да преглеждат подадените от тях искания с избор на бутон „Подадени данни“ от реда на съответната услуга в персоналния си екран.

Подаденото електронно искане се обработва в 30-дневен срок.

Достъпът до електронната услуга се предоставя, съгласно Правила за ползване на електронните административни услуги на НАП, предоставяни с квалифициран електронен подпис.

За получаване на достъп до услугата от упълномощено лице следва да бъде подадено отново „Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“ или „Известие за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт ограничава паркирането в участък от ул. "Св. Княз Борис"

Във връзка със строително-ремонтните дейности на ул. „Св. Княз Борис“ в Стара Загора – в участъка от „Отец Паисий“ до ул. „Цар Иван-Асен II“, ще бъде ограничено паркирането в посочената отсечка. На живущите, на които са издадени карти за паркиране по..

публикувано на 01.07.24 в 17:33

Ново попълнение в Районна прокуратура - Стара Загора

В Районна прокуратура – Стара Загора се проведе тържествена церемония по встъпване в длъжност на младши прокурор Венцислав Великов. Той е назначен с решение на Висшия съдебен съвет след участие в конкурс.  Младши прокурор Великов положи тържествена..

публикувано на 01.07.24 в 17:13

Близо 10 000 дка горски площи са засегнати от пожари само за седмица

През изминалата седмица, горски служители от „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен участваха в овладяването и потушаването на над 10 горски пожара. Те са възникнали на територията на общо пет държавни горски стопанства , като са локализирани..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Кукленият театър в Стара Загора с поредна награда

Актьорът Любомир Желев е първият носител на  наградата  за мъжка роля от Комедиен театрален фестивал „Тодор Колев“ за ролята си в спектакъла „Банкови кризи и наказания“. Режисьорът Теди Москов  получи наградата за режисура за спектаклите „Дабъ..

публикувано на 01.07.24 в 16:03

Ремонт за 17 милиона лева ще обнови 400 декара от квартал "Казански"

Първа копка, която ще даде старт на ремонта в квартал „Казански“ бе направена днес между блокове 16 и 29 в едноименния старозагорски квартал. Стойността на проекта е 17 милиона лева, а благоустроената площ ще бъде 400 декара.  Официалната церемония..

публикувано на 01.07.24 в 16:00

Публикувани са резултатите от Националното външно оценяване за седмокласниците

Резултатите от Националното външно оценяване в края на 7 клас вече са публикувани, съобщи Министерството на образованието.  Проверката става в системата https://infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код. На изпита по български..

публикувано на 01.07.24 в 14:05
Константин Попов

Фармацевти от Ямболска област спират работа за два часа в сряда

Собственици на аптеки и фармацевти от Ямболска област ще преустановят работа за два часа в сряда в знак на протест срещу изменението на Наредба 4. Аптеките ще спрат да обслужват клиенти между 14 и 16 часа, уточни Константин Попов от Регионалната..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Снимката е илюстративна

Пръскат срещу комари в Стара Загора

Пръскане срещу комари започва тази вечер в Стара Загора.  Екипите на общината тръгват от квартал „Зора“ в 21,30 часа и ще обработят откритите площи и в квартал „Кольо Ганчев“ от 22,30 ч. и в централната градска част след 23,30 ч. От..

публикувано на 01.07.24 в 13:36

Изгоря училището в село Гранит

Сградата на основното училище в село Гранит в община Братя Даскалови е изгоряла при пожар. Огънят е тръгнал вчера следобед от сухи треви в двора на учебното заведение. На място са се отзовали два автомобила от районната служба на пожарната в Чирпан, но..

публикувано на 01.07.24 в 13:08

Гасят автомобил на централен булевард в Стара Загора

Автомобил се запали в движение на централния булевард "Цар Симеон Велики" в Стара Загора. На мястото на инцидента е екип на пожарната. По първоначална информация няма пострадали. В момента движението в посока "Железник" между кръстовището с ул. "Димчо..

публикувано на 01.07.24 в 12:57