Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Малка Верея символично зарязаха в двора на строящата се църква "Св. мъченик Трифон"

Снимка: Кристина Русева

  В старозагорското с. Малка Верея бе спазена традицията да зарежат лозята на 1-ви февруари, макар и символично със зарязването на асмите в двора на строящата се църква "Св. мъченик Трифон". В ритуала участваха само старият цар Трифон - Петър Петров, настоящият - Христо Баев,  последен засега, избран през 2020 г., кметът Дончо Брайков и Койчо Коев, който всяка година нарича при зарязването и по право произнася молитвата към Трифон Зарезан. "Заради пандемичната ситуация, традиционното зарязване на лозята  с празнично шествие и музика, начело с местния свещеник, е отложено за по-добри времена", каза кметът Брайков и честити на всички жители на селото празника на винарите и лозарите.

Настоящият цар Трифон припомни защо св. мъченик Трифон е закрилник на жителите на с. Малка Верея, които от стари времена са лозари и винари. Затова и строящият се храм, дълго мечтан от малковерейци, има за патрон светията.

   Днес са намалели онези 6-7 000 дка  лозя, с които селото бе известно преди 30-ина години, но хората продължават да отглеждат червени и бели сортове трозде - мерло, каберне, димят, ркацители, някои десертни италиански видове, казва с носталгия кметът. Почти във всеки двор  в селото има асма.  Докато старият Цар Трифон предава познанията си на младия цар Трифон, Койчо Коев като опитен лозар съветва, че ако е млада лозата се зарязва до втората или третата пъпка, а ако коренът е здрав и силен - се оставят и повече пъпки. "Когато пръчките се нарежат се потапят в бакъра с виното, с което се поливат корените на лозите за да са силни и щедри на грозде. Някога старите лозари в селото слагали и пепел във виното, за да предпазят лозите от болести.", завършва Койчо Коев и полива виното в корена на лозичките.

Репортаж от символичното зарязване в с. Малка Верея чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48