Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Хисаря е притегателен център за туристите

Снимка: Кристина Русева


Етнографско-алхеологическият музей в Хисаря е притегателно място за гостите и туристите на градчето. Първите данни за живот по тези земи са от края на 6-тото, началото на 5-тото хилядолетие преди Христа. В основата са минералните извори, които привличат хората и ту животът присъства почти без прекъсване до наши дни и те винаги са били използвани от всички цивилизации за поселищен живот и за лечение.  Мекият климат и балнеолечението помагат  този регион да се слави като регион на здравето. „е случайно и местната църква има за патрон Св. Панталеймон, който е известен лечител. Всичко от древността до наши дни е подчинено на „здравето и водата“, разказва директорът на музей доц. д-рМитко Маджаров

 Разкопките, проведени в последните години на римските терми дават интересни сведения за историята на селището. През 135-136 г. селището около минералните извори е било определено за домен,  т.е императорско владение от времето на император Хадриан, гласи един надпис. Селището по това време е било под егидата на императора. През 3 в. прераства в град и е наречен на император Диоклециан - Диоклецианополис. Предполага се, че селището се е простирало на 300 дка, обградени от крепостна стена с дължина  2 327 м. с дебелина  3 м.  В горната й част е била използвана за една непрекъсната бойна площадка. Целта е да е охранява територията около минералните извори. "Имало е 4 порти.  Известната порта „Камилите“ не е била на това място от самото начало, построяват я тук едва  през втората половина на 4-ти в. Тя представлява апогея на римската фортификация през римската и късноантичната епоха," продължава разходката в историята на градчето д-р Маджаров.  А около крепостната стена е имало и квартали. Тук са открити някои от най-ранните християнски базилики, когато християнството се признава през 4-ти в. за официална религия – всеки квартал е имал своя квартална базилика.

  Разкопките показват, че Диоклецианополис е бил много известен в античността. На лечение тук са идвали хора от всички краища на Римската империя. Има надпис, който съобщава, че“ Север, син на Амоний е направил оброк на трите нимфи“. Първото име е типично римско, но второто е с източен произход. През късната античност – от 4-6 в. в пътеводителя на Херокъл  се споменават 5 големи града в Тракия – Филипополис, Берое, Диоклеционополис,  Диосполис и Севастополис. И винаги на трето място във всички епархийски списъци, където се изброяват  епископите на Диоклецианополис  като участници във вселенските съброи, градът е винаги на трето място. Това е доказателство, че той е бил третият по големина и значение град в тракийските провинции на римската империя.

  Добре запазена лъвска каменна глава, открита в една от термите е изложена във витрините на музея. Била е поставена на някаква чешма, а по-късно по времето на ранното християнство е била свалена като езически символ. Но тя символизира за древните лечебната сила на водата в Хисаря, които я сравняват със силата на лъва, като най-силното животно в природата. Оброчните плочки от 2 в.с надписи  са сред другите ценни находки, намерени при разкопките са изключително ценни за учените, защото носят много важна информация за имената на местни владетели, лекували се тук хора, за тяхната социална принадлежност. "Едната от тях съдържа името на „Флавия  Хеони“  преведено на гръцки, означава „Снежна Флавия“, което подсказва, че в чест на нейното излекуване е поставен този надпис. Има монети от 1-2 в., намерени в термите, сечени в по-голямата си част в монетарницата на Филипопол, някои от тях са сечени в Хадрианопол.  Повечето от тях са бронзови, но има и доста сребърни и по-малко златни номинали", обобщава историкът.

  Основните експозиции, които  са подредени са „Археология“, „Етнография“, лапидариума в двора на музея и две зали за гостуващи изложби.  Музеят съхранява 6-7 000 фондови единици. В туристическия информационен център се прави и туристическата атракция за туристите с добавена реалност „На кафе с Иван Вазов“. Където хората си правят снимка с патриарха на българската литература.

Интерестният разказ на директора на Етнографско-археологическия музей в Хисаря  доц. д-р Митко Маджаров чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хайдушки събор среща стария български бит, култура и история на Араповския манастир до Асеновград

   Третият събор „Ангел войвода“, организиран от Сдружение „Хайдути“, Араповския манастир и Община Асеновград ще се проведе от 28 до 30.06. на поляната пред Араповския манастир. Събитието и тази година включва много богата фолклорна програма. Гостите и..

публикувано на 27.06.24 в 15:18

Посветената на празника на Ямбол изложба "Светлината" представя творби на Николай Димитров

Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. Специален гост..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

DOWNTOWN с нов албум – „Рок свят“

Рок група DOWNTOWN представи в ефира на Радио Стара Загора три нови песни - „Рок свят“, „Ти си моят живот“ и „Пътуване“, които  са част от втория им албум „Рок свят“ 2024 г. Албумът вече е готов, общо песните в тавата са осем. Всички са записани в..

публикувано на 23.06.24 в 14:32

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19