Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свети Харалампий" е най-старата църква в димитровградска община

В димитровградското село Черногорово най-голямата забележителност е църквата „Свети Харалампий“. Със сигурност тя е най-старата в общината, а черногоровци разказват, че е една от първите построени в България.

Денят на Свети Харалампий е патронен празник на храма и жителите в селото. Интересни са историите свързани с построяването на православната обител. В книгата си "Прослава на православието" Валентина Терзиева разказва за някои от тях. 

В ръкописите „Отечество Гердима” на Петко Ничев четем: „Едно предание гласи, че през 1848 година, а в друго през 1850 година, била построена църква, която е служила и за училище. Данни за съществуването на такава църква няма. Освен това през 1852 година се съобщава, че децата се учат в къща. Училището е закрито през 1854 година и ако е имало някаква сграда тя щеше да се използува за църква. Това е обаче не е ставало, защото такава сграда не е имало. През 1860 година Найден Геров съобщава, че с. Кара Орман няма църква. Тя е построена през 1863 година и това е отбелязано на западния край на северната страна на църквата, на специален камък. За тази църква, която е солидна постройка, е било искана и получено разрешение за построяването и. До уславянето на свещеник, религиозните обреди се изпълнявали от някой уважаван старец, а след построяването на харманлийската църква – от нейните свещеници.”

От статия на Атанас В. Делчев в списание „Братско слово” от 1939 година, книга 1 и 2, разбираме: „Селяните действали за построяването на християнска църква в селото. След много усилия благодарение на добрата тактика от страна на инициаторите, Черногорово получило благосклонността на Вселенския патриарх в Цариград. Последният предвид молбата, че уж гръцки поданици в с. Черногорово искали постройката на храма, ходатайствал пред султана за разрешение. Така, в 1857 година, султан Абдулъ Меджидъ (1823-1861) издал специален ферман, според който селото добило правото да построи исканата църква. На доста луксозна хартия при размери 80 на 57 см ферманът и днес стои опазен.

Неговият свободен превод гласи: След получаване на разрешението, построяването на сградата се забавила цели шест години. Разисквало се за мястото, където да се постави църквата.

През 1863 година при съдействието на местните първенци: Руси Каялията, Вълю Бочуков, дядо Вълчан, даскал Делчо и др. църквата била съградена. Това е видно от опазения надпис на северозападния ъгъл на същата: „1863 лето, юговски уста Васил”. Църквата и до днес стои непокътната със здрава каменна зидария при дебелина на стените 1,10 м с чудно извит кемер. Хубавия иконостас е направен в 1865 година, а иконописта късно след Освобождението в 1906 година.

Според едно опазено предание в храма „Св. Харалампий” никога не е стъпвал турски крак.

Когато в 19 век тук нахлували ордите на прочутия кърджалия Емин Ага, населението се крило зад стените на църквата докато първенците уговаряли откупа, за да не бъде изгорено селото. Свети Харалампий не допуснал да се похитят чедата му. Оттук иде и обаянието, което и днес има този храм над околното население, стичащо се всяка година в голямо множество на храмовия празник“.

В друг източник четем, че църквата е построена от уста Коста от с. Устово. Зографисана през 1864 година от Алекси Иконописец. Църквата „Св. Харалампий” има 38 икони, някои с датировка и имената на зографите работили през 60-те години на 19 век. Изографисани са 68 сцени (стенописи), царските двери са от дърворезба.

Справка в Исторически музей - Димитровград ни пояснява, че: „Църквата е била изписана от зографи от Одринската школа. Освен светлите ликове и библейски сцени в храма, на тайно място, неизвестен художник в знак на протест срещу робията си, си позволил да направи сцена изобразяваща три синджира роби. Това е единственото място в Димитровградско, където има запазена и до днес подобна дръзка постъпка, която по онова време била строго забранена от законите на империята”. 

От историческата справка при фонд 290 К на Държавен архив-Хасково научаваме любопитната подробност, че „Мястото, на което е построена църквата, е било празно (градина). Същото е било поискано от собственика срещу заплащане, обаче същият е отказал да го даде, и го засял с бостан. Когато вече бостаня почнал да завързва дини, една привечер, когато се връщали от полето селските говеда, събират се селяните, разграждат градината, която била заградена с плети, вкарват говедата вътре, които унищожили бостаня. Стопанина виждайки настроението на селяните срещу него и чувствайки се безсилен да се противопостави на волята на същите, дига се и се изселва от селото, и така започва строежа на църквата. Същата е строена само от камък и вар, стените са дебели 1,20 метра, таваня е сводообразен (гиргир) също от камък и вар без да има какъвто и дървен материал и без корони, върху които да се опира таваня”.

През 2001 година художникът-реставратор от Хасковския исторически музей реставрира стенописите на храма.

През 2004 година иконописецът от Панагюрище Христо Николов реставрира старите икони, а останалите са откраднати и впоследствие заменени с нови. През същата година се възстановява и камбанарията.

През 2010 година храмът получава като дарение от Дирекцията по Вероизповедания към МС пълен набор църковна утвар: Потир, Дискос, Покровци, кандилница, Св. Евангелие, напрестолен кръст и два свещника.

През 2014 година се поставя нова камбанария, която е осветена на 2 май от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Църквата е художествен паметник на културата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рей Чарлз

Срещите с музиката на легендарния Рей Чарлз продължават

На 1 и 2 юли от 21.00 часа на Античният форум „Августа Траяна“ в Стара Загора публиката ще има възможността да се наслади на премиерния концерт със заглавие RAY ON MY MIND SYMPHONY . Той е продължението на проекта на алт саксофониста Крейг Бейли..

публикувано на 30.06.24 в 16:20

Хайдушки събор среща стария български бит, култура и история на Араповския манастир до Асеновград

   Третият събор „Ангел войвода“, организиран от Сдружение „Хайдути“, Араповския манастир и Община Асеновград ще се проведе от 28 до 30.06. на поляната пред Араповския манастир. Събитието и тази година включва много богата фолклорна програма. Гостите и..

публикувано на 27.06.24 в 15:18

Посветената на празника на Ямбол изложба "Светлината" представя творби на Николай Димитров

Изложба „Светлината“ се провежда за деветнадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 г. и има за цел да представи творчеството на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. Специален гост..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

DOWNTOWN с нов албум – „Рок свят“

Рок група DOWNTOWN представи в ефира на Радио Стара Загора три нови песни - „Рок свят“, „Ти си моят живот“ и „Пътуване“, които  са част от втория им албум „Рок свят“ 2024 г. Албумът вече е готов, общо песните в тавата са осем. Всички са записани в..

публикувано на 23.06.24 в 14:32

Балетът „Кармен“ оживява на Летен театър Стара Загора

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от други творби на композитора, създадени в чувствените години на Романтизма, дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера..

публикувано на 19.06.24 в 12:35

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05
giacomo_puccini

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през..

публикувано на 10.06.24 в 18:55