Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален член на журито ще бъде младата певица Петя Панева

Рекорден брой участници в XXIII национален радиоконкурс „Славейче“ на Радио Стара Загора

Конкурсът е музикална емблема на Радио Стара Загора и БНР в полето на фолклорната музика. 136 деца от цялата страна ще се надпяват на 9 и 10 април

| обновено на 08.04.22 в 11:08
4
Ивелина Светлева
Снимка: Величка Люртова

Рекорден брой участници ще се надпяват в XXIII Национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2022“.

До крайния срок 7 април за подаване на  документи за участие в поредното издание на конкурса 136 участници от цялата страна заявиха желанието си за участие.

Според регламента за участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуствата и паралелки с разширено изучаване на музика.

Настоящото издание ще се проведе на 9 и 10 април 2022 г. от 10 часа в сградата на Радио Стара Загора

Необходимо е участниците да изпълнят две народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен. Условието е песните да бъдат оригинални традиционни образци от съответните фолклорни области на изпълнителите, като се представят в „чист вид“ (акапелно), без музикален съпровод и авторска намесаПо този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от селището или региона, към който принадлежат.

За участие в конкурса не се изисква такса. Крайният срок за записване е 7 април 2022 г.

Голямата награда за младите таланти, класирани на първо място е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора, а от всички лауреати в надпяването слушателите ще имат възможност да гласуват за песен на слушателя.

Специален член на журито ще бъде младата певица Петя Панева – победител в музикалното реалити предаване „Гласът на България“.



Заявката за участие можете да изтеглите от ТУК >> 

За повече информация - телефон 042/616-414.

Участници в конкурса. Архив Радио Стара Загора

Детският радиоконкурс „Славейче“ е една от най-авторитетните изяви на Радио Стара Загора в областта на фолклора. Началото е поставено през 1994 г. по идея на дългогодишния радиожурналист Здравка Димова в партньорство с музикалния редактор Кинка Ватева. В първите издания се състезават певци и инструменталисти, а в последствие конкурсът добива изцяло песенен формат.  

Здравко Георгиев, директор на Радио Стара Загора:

„Нашият конкурс е дал старт на много певци, които „Славейче“ откри, даде им възможност да станат известни български артисти. Конкурсът се превърна в мит, защото той носи много история и детски усмивки. Винаги даваме широка популярност и възможност на децата да се радват, да горят с този конкурс, да покажат най-доброто и накрая да получат своето макар и по детски – професионално удовлетворение. За тях е много важно да усетят мириса на студиото, как става качеството, как от една невинно изпята детска песен може да се получи нещо съвършено, защото детските гласове са съвършени. Работейки с професионалисти, ние искаме да ги въодушевим – да изпълняват български народни песни, да отстояват каузата на българското народно творчество и все повече да ни радват, когато станат едни прекрасни изпълнители".

Здравка Димова, инициатор на конкурса (Златен фонд, Радио Стара Загора):

„Славейче“ излетя изпод крилото на предаването „Пъстра броеница“. Ние следим развитието на нашите лауреати и им се радваме, защото всички защитават в бъдеще своя талант и постъпват в музикалните училища, получават признания и отличия на други конкурси, но тяхното самочувствие идва най-напред от „Славейче“. Изпълненията им звучат първо в програмите на Радио Стара Загора и Националното радио наред със звездите в българския фолклор. Много инструменталисти признаха, че първата голяма сцена, самочувствието на можещи им даде Радио Стара Загора и никога не трябва да забравят, че „Славейче“ е първото им стъпало към голямото изкуство".

В 85-годишната история на Радио Стара Загора българската народна музика се ползва с особена привилегия и признание. Нейните почитатели от първите предавания до днес остават все така верни. Конкурсът „Славейче“ е модерна форма за изява на даровити деца. Като лауреати на този конкурс пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати професионални певци, солисти на Оркестъра за народна музика на БНР. Сред тях са имената на Дарина Славчева, Женя Казакова, Ивелина Димова, Пепи Христозова, Деси СлаваНиколай Урумов, Димитър Арнаудов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов, за първи път в ефира прозвучават мелодиите на инструменталистите Добромир Велев, Явор Бобев, Петко Янгьозов, Никола Гайдаров и много други талантливи изпълнители.

„Славейче“ се провежда под специалната грижа на редколегията на Радио Стара Загора и е част от културното богатство на града и Българското национално радио.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

АМТИИ - Пловдив чества 50 години висше образование по хореография

С юбилеен концерт и международна научна конференция Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив отбелязва 50 години от създаването на Катедра "Хореография" - първата в България за академична подготовка на хореографи,..

публикувано на 30.05.24 в 20:49

Мечо Пух - приказната история за малки и пораснали деца

В навечерието на Деня на детето Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора представя премиерата на мюзикъла за деца „Мечо Пух”. Жизнерадостната музика е написана от Александър Йосифов. Талантливият композитор е автор и на..

публикувано на 30.05.24 в 19:40

XXVI Международна младежка художествена изложба в Нова Загора

3066 творби , от Албания, Аржентина, Бангладеш, Беларус, България, Израел, Индия, Индонезия, Иран, Испания, Казахстан, Китай, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Македония, Сингапур, Словакия, Словения, Сърбия, Тайван, Тайланд,..

публикувано на 30.05.24 в 11:04

Концертът "Добрице" е подарък за публиката с лично посвещение

Днес от 19.00 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора е концерта "Добрице" на флейтистката Мария Митева и пианистката Венета Янкова. И двете са възпитанички на Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова". Събитието е..

публикувано на 28.05.24 в 17:00
Младен Станев

Класическата музика отразява човешката душевност

Младен Станев е хормайстор в Държавна опера Стара Загора.   От 2000 година е част от творческия състав на първата извънстолична опера. Завършил е Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"- София. Негови преподаватели са сред титаните на..

публикувано на 27.05.24 в 10:45

"Ловци на бисери" отново на сцената на Старозагорската опера

На 29 май ,сряда, от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще блесне отново операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската..

публикувано на 25.05.24 в 14:00

Ученици от Музикалното училище подготвят концерт "THRILLER NIGHT”

На 27-ми май (понеделник) ученици от паралелки с поп и джаз пеене в НУМСИ "Христина Морфова" ще представят концерт " THRILLER NIGHT”.Под вещото ръководство на техните учители Паолина Малешкова и Павел Цонев децата се готвят за големия ден вече..

публикувано на 24.05.24 в 17:00

Пианистката и поетеса Румяна Шишкова - запленена от Музиката и Словото

Запленена от музиката и словото - така в едно изречение най-общо може да бъде представена Румяна Шишкова, поетеса и преподавател по пиано в Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова в Стара Загора.  Разговорът ни с нея..

публикувано на 23.05.24 в 17:10

Ученици от 8 до 12 клас от Музикалното училище събират на една сцена "Слово и музика"

На специален концерт  по специален повод канят утре вечер от 18.00  часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" ученици и преподаватели от Националното училище по музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора...

публикувано на 21.05.24 в 14:45

Представят книга с разкази за легендарен морски спасител

Старозагорецът Кристиян Петков претвори в художествени текстове реалните истории на легендата на морското спасяване Стоян Шопов от Стара Загора. Под заглавие „Разкази на стария спасител“ авторът е събрал истинси случаи от дейността на доайена сред..

публикувано на 21.05.24 в 08:45