Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличена е цената на автобусните билети

Промени в цената на билетите за междуградски пътувания се наблюдава на Автогара Стара Загора

Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата автобусните превозвачи обявиха, че започват поетапно повишение на цените на билетите - както за градските, така и за междуселищните пътувания.

Припомняме, че билетът за градския транспорт в Стара Загора поскъпна с 30 стотинки от 1 януари тази година. Промените се наложиха, заради задълженията натрупани от общинския превозвач „Автобусни и тролейбусни превози“ след скока на цените за електричество и горива. Цената не беше увеличавана от 2012 г.

Увеличени са вече цените и на автобусните превози за междуградски пътувания. За Казанлък, Раднево, Русе, Велико Търново и Димитровград увеличението е с 1 лев. Тези, който искат да пътуват до Сливен или Пловдив ще плащат с 2 лева повече, а ако сте си избрали за дестинация София ще трябва да платите между 20 и 22 лева. Това съобщи за Радио Стара Загора Румяна Чергеланова, управител Автогара Стара Загора и допълни, че за сега не може да коментира какви ще са цените на билетите през летните месеци, когато традиционно се използва повече автобусен транспорт за морските дестинации.

Сред причините за поскъпването на превозите е и ковид кризата, която се отрази на пътникопотока, но основната причина си остават горивата, коментира за Радио Стара Загора и Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. При превозвачите, които използват метан, увеличението на цената е над 200% и няма как да бъде компенсирано, каза Милтенова като допълни, че допълнителнително държавата е отказала да подкрепи бранша и за междуселищните автобусни линии не беше гласуван бюджет в Закона за бюджета. "Това доведе до увеличение на цените на билетите, защото ние няма как да работим при тези условия".

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи обясни още, че реалната цена на билета за градския транспорт е 3 лева, но няма как да бъде въведена подобна цена, защото тази дейност има социална функция, съотношението между трудовите възнаграждения въобще в страната, няма как да отговори на тази цена. Тя е абсолютно несъвместима е доходите на хората в страната и тук е мястото на държавата, да компенсира превозвачите. 

Все по-често се отказват превозвачи и от поддръжката на междуградските линии, защото там не говорим само за цените на горивата и ковид пандемията, но и за демографска криза, намален пътникопоток, нерагламентираните превозвачи, така че цените за да бъдат на реална пазарна стойност трябва да са много високи, а това не е приемливо, коментира още Милтенова и допълни, че ако превозвачите не срещнат разбиране от страна на Правителстово, са възможни нови протести на брашна. 

Още чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С ремонт за 7 млн. лева реновират ОУ „Самара“

Двама от заместник-кметовете на Община Стара Загора, чиито ресори са свързани със строителството и образованието – арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова, посетиха Основно училище „Самара“. Посещението им бе инициирано от желанието им да се уверят..

публикувано на 17.05.24 в 18:56

Фестивалът "В подножието на Асара" ще се проведе за първи път в Николаево

  Първи фолклорен фестивал "В подножието на Асара" организират НЧ "Зорница" с. Нова махала и община Николаево. Фестивалът е своеборзно продължение на инициатива, реализирана преди няколко години със същото име от малката община, за да популярзира..

публикувано на 17.05.24 в 16:35

19 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19  души са загубили живота си.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година , съобщи директорът на агенция „Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на..

публикувано на 17.05.24 в 16:31
Янко Янков

Прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник

Без дебати и с единодушие членовете на Общинската избирателна комисия в Стара Загора предсрочно прекратиха правомощията на Янко Янков като общински съветник. Причината е влязла в сила присъда на последна инстанция. Документите от Върховния..

публикувано на 17.05.24 в 16:23

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите

Радио Стара Загора се включва в програмата на Европейската нощ на музеите с прожекция на филма за Мара Шопова в музей „Литературна Стара Загора“. Кратката документална лента ще бъде показана от 18 часа на 18 май в сградата на музея, след което е..

публикувано на 17.05.24 в 15:57

Над 10 000 са издадените разрешителни за оръжия в област Стара Загора

Броят на издадените разрешителни за притежаване на оръжие са 10 445 . Разрешителният режим се изразява в притежавание, носене и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Това съобщи за Радио Стара Загора комисар Антон Иванов- началник Сектор..

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Полицай на годината за 2023 г. стана зам.-директор на МВР в Сливен

Носителят на приза „Полицай на годината - 2023" Марио Климентов застава на поста заместник-директор в ОДМВР-Сливен и началник отдел „Криминална полиция". Той е назначен на 15 май със заповед на министъра на вътрешните работи.  Комисар Климентов..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

Плувният басейн в Стара Загора остава затворен

Общинският плувен басейн на Стара Загора засега ще остане затворен, информират от общинския пресцентър. В спортното съоръжение извършват профилактика на филтриращата система, наложила се поради настъпила авария. Първоначално бе съобщено, че тя ще..

публикувано на 17.05.24 в 14:52

Община Стара Загора започва авариен ремонт на път

Аварийно ще бъдат отстранени всички нарушения в асфалта на пътя между паметника „Бранителите на Стара Загора“ и Околовръстното в посока на Гробищния парк. Това съобщи днес арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет на Община Стара Загора с ресор „Устройство на..

публикувано на 17.05.24 в 13:40

Над 100 курсисти от ЦСПП в Казанлък положиха клетва

Над 100 курсисти, преминали успешно подготовка в Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък, положиха клетва като служители на Министерството на вътрешните работи. Официалната церемония, провела се в парк „Розариум“ в Града на..

публикувано на 17.05.24 в 13:39