Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има работа за украинските граждани в Старозагорско, няма търсене

проф. Наско Василев, областен управител на област Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Над 400 са гражданите на Украйна, които се намират на територията на Старозагорска област като най-много от тях са потърсили убежище в Стара Загора и в Казанлък.

Към момента няма проблем с местата за настаняване. Нещо повече-има достатъчен ресурс-общински бази, общежития и хотели, които биха могли приемат поне още 200 украинци.

От друга страна, пазарът на труда в региона предлага много позиции, за които украинците биха могли да кандидатстват, но се оказва, че няма търсене. Това сподели пред Радио Стара Загора областният управител проф. Наско Василев.

„В анкети, голяма част от украинските граждани са заявили, че са с висше образование, около 1/3 със средно и много малко са с основно образование.

Нашият пазар на труда им предлага работа основно като продавач-консултанти в магазини, офис-секретари, хотелиерски администратори, камериери, оператори на компютри и работници в производството.

Изводът обаче е, че има предлагане, но няма голямо търсене. Данните сочат, че едва 10% от настанените в областта са отправили запитване за работа, а още по-малко са тези, които вече са се реализирали“, обясни проф. Василев.

Дългата процедура по легализиране на дипломите и езиковата бариера са сред основните причини за слабия интерес към работните места, отчитат експерти.

До края на месеца ще стане ясно колко от потърсилите убежище в Старозагорско желаят да изучават български език, а по думите на областния управител проф. Наско Василев, институциите имат готовност да съдействат и да провеждат дори безплатни курсове.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хасково

В Хасково тържествено ще отбележат 6 май

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организират тържествено честване на 6 май- Ден на храбростта и празник на Българската армия. На Гергьовден, 6 май 2024г., от 10 часа на площад „Свобода“ ще се проведе тържествената..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Ученици от Търговската гимназия в Стара Загора се запознаха с „Професия съдебен служител“

Съдебният администратор на Окръжна прокуратура – Стара Загора Анна Костадинова изнесе открит урок на тема „Професия съдебен служител“ пред ученици от 11 клас от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в гр. Стара Загора във вторник. Срещата с..

публикувано на 02.05.24 в 11:11
Ямбол

Центътрът за лица, търсещи международна закрила в Ямбол продължава работа

В Ямбол продължава дейността си центърът  за лица, търсещи международна закрила. В момента в него живеят 11 украински граждани. До края на април  дейностите в центъра се финансираха изцяло по Норвежкия механизъм, но от началото на месец май..

публикувано на 02.05.24 в 11:06

С опасност за живота е детето, пострадало от взрив на газова бутилка

Експертиза ще покаже точната причина за гръмнала газова бутирка в Хасково, която рани 7-годишно дете и неговата 86-годишна баба. Инцидентът стана на 1 май докато възрастната жена готвела. От полицията днес съобщиха, че детето е в пловдивска болница..

публикувано на 02.05.24 в 10:48
Центърът на Харманли

Харманли празнува

С празнична литургия за успехи и благополучие започна Денят на Харманли. Програмата продължава с тържествена сесия на Общинския съвет. На нея ще бъде връчено званието "Почетен гражданин" на д-р Златка Чанкова, която бе удостоена с него на последната..

публикувано на 02.05.24 в 09:48

Първата анимирана интерактивна Библия е тук

На 5-ти май, на Великден, в България ще имаме достъп до първите 42 анимирани епизода на книгата Битие , с която започва Свещеното писание. Това е първата цялостна, напълно анимирана, интерактивна, дублирана и със субтитри Библия за деца и..

публикувано на 02.05.24 в 07:45

Велики четвъртък е

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък. Той  е възпоменание за Тайната вечеря  на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на..

публикувано на 02.05.24 в 06:40

10 млн.лв. за ремонт на водопроводна мрежа очакват в села от община Болярово

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана..

публикувано на 01.05.24 в 17:10

Митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения в Стара Загора

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще възглави празничните богослужения за Възкресение Христово в Стара Загора.  На 2 май (Велики Четвъртък) в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъдат отслужени Велик Маслосвет и св...

публикувано на 01.05.24 в 15:25

Великденска работилничка организират в Регионалния исторически музей

В навечерието на светлите Великденски празници Регионален исторически музей - Стара Загора организира художествена работилничка „Пъстър Великден“. Децата – участници ще изработят шарени декоративни яйца и великденски картички...

публикувано на 01.05.24 в 14:00