Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от войната

Къща в Гурково приюти седмина бежанци от Украйна

Енергетици помогнали на домакина да плати сметките за отопление, бивш кмет донесъл хранителни продукти

Къща в подбалканското градче Гурково се превърна в пристан на сигурността за бежанци от Украйна. Втори месец вече в дома на Стоян Бонев живеят две украински семейства. Първоначално подслон и убежище в къщата намират десет души. Сега там  живеят четирима възрастни и три деца. 

Това не е първият път, в който дългогодишният, вече бивш, кмет на подбалканското градче приема хора, които бягат от ужаса на войната – за първи път това се случва още през 2015-та година, след събитията в Донецк.

Валя и нейната дъщеря Лера  са сред последните новопристигнали – тук са от средата на март.  А преди това в дома на Бонев  подслон намира сестрата на Валя, заедно с двете й деца – петокласникът Артьом, шестокласничката Даша. 

Продължават приказните ателиета в помощ на децата от Украйна

"Решихме се да напуснем, заради войната, заминахме за да спасим децата, не може да учат там, защото непрекъснато обявяват тревога и се налага да се крием в подземията. Дълго стояхме на границата, но преминахме без проблем,  с паспорт ни пропуснаха без проблем. Стоян е добър домакин, благодарим му за всичко, че ни прие, че се отнася добре с нас. Навярно мъката сближава хората", разказва Валя.

Домакинът Стоян Бонев не знае кое точно е онова невидимо нещо, което ни кара да бъдем хора. Но покрай историята с приютените от него украинци е срещнал човеци.

Деян Дяков, лидер на синдикалната секция на КНСБ и членовете на синдиката  в ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД  са едни от хората, протегнали ръка за помощ на Бонев и на приютените в къщата му хора. От синдикалната секция към централата са дарили 1000 лева, за да може Бонев да покрие разходите за ток. За миналия месец те били над 730 лева. 

60 лекоатлети от националния отбор на Украйна водят подготовка в Стара Загора

Стоян Бонев от Гурково казва, че не той се грижи за приютените от него бегълци, а точно обратното. "Валя е тук и се занимава с децата, тя и готви, всички заедно сядаме на масата", разказва Бонев.   

В малкото подбалканско градче  дома на Бонев седмината спасили се от ужаса на войната в Украйна се чувстват спокойни, казва Валя. Но тъгуват - за родината, за дома, за близките, които още са там, за домашните любимци.  

"Тук спим спокойно, но майка, баба останаха в Измаил, чуваме се с тях. Няма работа, храната е по-малко от обикновено, хората са повече. Пристигат хора, които остават, други продължават по-далеч. Казват, че вече са морално изтощени, уморени са, непоносимо е. Понякога дори да знаят, че е опасно не слизат в укритията, защото вече нямат сила", споделя Валентина.

За случващото се в родната Украйна  тя говори трудно. Казва, че преди е имала всичко, чувствала се е личност, а войната е преобърнала живота й. Не знае дали ще успее да събере парчетата отново. След нападението на Русия не вижда нищо братско между украинския и руския народ.  

Атанас Михнев: Тезата да не даваме военна подкрепа означава да оставим Украйна без защита срещу агресията

За дома на Стоян Бонев, превърнал се в убежище за две украински семейства, за  Доброто, което е заразно и за помощта, която са получили  чуйте в репортажа на Дарина Колева. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архитект Мартин Паскалев: Няма да има драстична намеса в облика на парковете "Алана" и "5-ти октомври" при ремонта на централна градска част

Новия облик на централната градска част на Стара Загора включва ремонт на няколко зони в абсолютния център, съобщи в студиото на Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора архитект Мартин Паскалев. Той допълни, че пешеходната зона по..

публикувано на 23.05.24 в 16:49

С богата културна програма община Сливен ще отбележи 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините..

публикувано на 23.05.24 в 16:43
Снимка: ОДМВР - Хасково

Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково

Хасковската полиция е с нов директор от днес.  Старши комисар Иван Расоков е новият директор на ОДМВР - Хасково. От днес той е временно преназначен на поста за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Новият..

публикувано на 23.05.24 в 16:15

Радослав Танев: Все още чакаме финансирането за Индустриална зона "Еленино", оптимист съм, че ще влезем в зададените от Брюксел срокове

Създаването на нови индустриални зони в други населени места в региона е положително развитие на нещата, предвид това, което очакваме да се случи с Комплекса „Марица изток“, заяви в студиото на Радио Стара Загора изпълнителният директор на..

публикувано на 23.05.24 в 15:48
Община Сливен

На официална церемония в Сливен връчват наградата „Аргира Жечкова"

Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" Сливен е тазгодишния носител на престижната награда на общината „Аргира Жечкова".  Наградата се връчва традиционно в навечерието на..

публикувано на 23.05.24 в 15:05

Отслужиха благодарствен молебен в строящата се църква в Хасково

Благодарствен молебен извърши днес хасковският свещеник отец Никола в новостроящата се църква в най-големия хасковски квартал.  Повод за него стана навършването на една година от възобновяването на строежа на църквата Св. Иван Рилски. Свещеникът..

публикувано на 23.05.24 в 14:24
Община Сливен

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк" и „Мари Кюри". Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и..

публикувано на 23.05.24 в 14:17

Искат смяна на управителя на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Намаляват кооперациите в България

Кооперациите в България са намалели повече от два пъти през последните 20 години. В момента този бизнес модел, съчетаващ социалното и икономическо развитие се ползва едва в 2 хиляди кооператива. Най-бързо се топят тези в сектор „Земеделие“. Това..

публикувано на 23.05.24 в 14:03

До края на април НАП събра над 1,5 млрд. лв. просрочени задължения

За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за приходите събра над 1,5 млрд. лв. просрочени задълженияот данъци и задължителни осигурителни вноски. Това е с 11 % повече в сравнение със същия период на 2023 г, съобщават от НАП. Само за две..

публикувано на 23.05.24 в 13:25