Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължава съборът "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Детски танцови състави, ансамбъл "Чинари", етно базар и кът за спомени очакват гостите в парк "Кенана"

3
Снимка: Дора Атанасова

Над 60 фолклорни групи и 40 индивидуални изпълнители, представители на 26 общини от 47 населени места участваха в първия ден на националния събор "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково. Програмата продължава и днес с интересни събития в парк "Кенана".   

"Традиционно към събора има голям интерес и ние се радваме на тези пъстри участници от цялата страна", коментира за Радио Стара Загора зам.-кметът на Община Хасково Мария Вълчева. - Днес започваме с детски танцови ансамбли от областта, които ще създадат едно прекрасно настроение на гостите. Кулминацията е в 12.00 часа, когато ще бъде концерта на специалните ни гости от ансамбъл "Чинари" със спектакъла "Ние, българите". От 13.30 часа ще се извие голямо тракийско хоро под звуците на нашия народен оркестър към Община Хасково". 

"За първа година ни гостува етнобазар "Наше село", за да се потопим в българския бит - занаяти, кулинария, демонстрации на дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими и др. За първи път правим и "Кът за спомени" - една обособена част, която сме декорирали с автентични предмети от тракийкия бит, така че всеки може да си направи снимка за спомен от събора "Китна Тракия пее и танцува". Стремим се не само да съхраняваме традицията, но и да я развиваме", подчерта в "Песен слънце буди" Мария Вълчева.

Знаете ли, че?

Съборът на народното творчество "Китна Тракия" води началото си от 1961 г. и се нарежда сред първите организирани събори-надпявания в страната - всенародно движение, което възниква по инициатива на редакция "Народна музика" към Радио София. Първият събор в Хасково се провежда на 23 и 24 септември 1961 г. Организиран като Окръжен празник на тракийската народна песен, на него се представят 215 индивидуални изпълнители пред жури с председател акад. Петко Стайнов. През годините с "Китна Тракия" са свързани имената на авторитетни фолклористи, музиколози, композитори - Тодор Джиджев, акад. Николай Кауфман, проф. Рачко Попов, Петър Льондев, д-р Михаил Букурещлиев, Манол Тодоров, Вергилий Атанасов, Филип Кутев, Тодор Иванов Живков, Георг Краев, Тодор Тодоров и др. Именити народни певци и певици са започнали своята изпълнителска дейност от сцените на „Китна Тракия“. Сред тях са Груйчо Дочев, Вълчо Иванов, Анка Делчева, Енчо Манев, Сирма Шиварова, Тодор Кожухаров и много други. 

Музикалните фондове на БНР и Радио Стара Загора съхраняват звукозаписи от първите издания на събора-надпяване, а Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково разполага с дигитален архив от афиши на "Китна Тракия пее и танцува".

Интервюто с Мария Вълчева, зам.-кмет на Община Хасково и записи на участници в събора можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Свлачище затруднява движението в Прохода на републиката

Временно движението в Прохода на републиката се осъществява двупосочно в една лента, поради почистване на пътното платно от паднали камъни, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Свлякла се е земна маса в района преди „Предела“ от южната страна..

публикувано на 15.05.24 в 18:12

Стара Загора ще е домакин на "Фея под липите"

Три дни Стара Загора ще е домакин на 18-тото издание на традиционния международен турнир по художествена гимнастика „Фея под липите“ . Гимнастички от 20 клуба в страната ще премерят уменията си заедно с гости от Франция, Италия и Израел...

публикувано на 15.05.24 в 16:46

Бригаден генерал Мирослав Костадинов пое командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада

Във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра Механизирана бригада“. С указ на президента на Република България на длъжността командир бе назначен..

публикувано на 15.05.24 в 16:06

Върховните магистрати потвърдиха присъдата на Янко Янков, чака се решението на ОИК - Стара Загора

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) се събра на тълкувателно заседание днес заради казуса с общинския съветник от Стара Загора Янко Янков. От ВКС заявиха за Радио Стара Загора, че  делото е обявено за решаване. Срокът, според НПК, за..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Обилните дъждове от последните седмици увреждат зърнената реколта в Ямболско

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по- слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро.  Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за..

публикувано на 15.05.24 в 15:47
Община Сливен

Община Сливен отлага изграждането на две фотоволтаични централи за свои нужди

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината.  Идеята за изграждането им стартира миналата година,  като намеренията..

публикувано на 15.05.24 в 15:29

Приключенците на франкофонския театър с поредна изява на международна сцена

Театралната франкофонска трупа от ученици се завърна от поредния фестивал във Франция . Участниците бяха в Сан-Мало, Франция и в Пардубице, Чехия. - международни театрални ученически франкофонски фестивали. Групата ентусиасти се състои от седем ученици от..

публикувано на 15.05.24 в 15:10

Платформа за подаване на анонимни сигнали за разпространение на наркотици заработи и в Стара Загора

Стара Загора обявява война на разпространението на наркотиците сред младите хора. Вече действа специална платформа за подаване на анонимни сигнали срещу дилъри. Подготвя се и мащабна информационна кампания сред подрастващите как да използват..

публикувано на 15.05.24 в 14:58

Операта "Норма" на Винченцо Белини с премиера на Старозагорската опера

Операта „Норма“ от Винченцо Белини е новата премиера, която Старозагорската опера ще представи на своите почитатели на 16 и 17 май.  „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция, заяви на пресконференция директорът на операта Огнян..

публикувано на 15.05.24 в 14:53

РИК - Стара Загора: Все още няма указания за машинното гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия.  Бюлетините са с..

публикувано на 15.05.24 в 14:44