Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличиха победителите в шестия национален литературен конкурс „Писма до себе си“ – 2022

Приключи шестото издание на националния литературен конкурс „Писма до себе си”, организиран от Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие. Това съобщиха от пресцентъра на общината. До крайния срок бяха получени 115 творби (разкази, есета, стихотворения) на 94 участници от 29 населени места, 16 области в страната. Участниците на възраст от 10 до 20 години са млади творци от различни школи, клубове и ателиета по творческо писане както от ЦПЛР, така и от училища и други културни институции.

Жури в състав: Станислава Раянова – журналист в БНР – Стара Загора  - председател, Иван Желязков – старши инспектор БЕЛ – РУО град Стара Загора – член, Златина Вълева – поетеса, преподавател БЕЛ – член, след задълбочено обсъждане и като се съобрази с критериите и статута на конкурса, реши да присъди награди и поощрения на следните участници:

Първа възрастова група:

Първо място: Сава Валентинов Георгиев – 7 клас, ЛК „Касталия”, ЦПЛР – ОДК град Варна, за „Желязо”

Второ място: Иван Радомиров Танев, 13 години., ОУ “Кирил Христов“, гр. Стара Загора за „Великденска загадка”

Трето място: Валентина Райкова Сербезова – 13 години, Литературен клуб към ЦПЛР – Стара Загора за „Писмо до бъдещето мое Аз”

Поощрения: Пламен Цветанов Игнатов, 12 години, СУ „Екзарх Антим I”, гр. Казанлък, за «Чудовищна фантазия»

Втора възрастова група:

Първо място: Милица Ивайлова Иванова – 11 клас, ЛК „Касталия”, ЦПЛР – ОДК град Варна, за „Прераждане”

Второ място: Карина Николаева Цветкова – 10 клас, ЛК „Касталия”, ЦПЛР – ОДК град Варна, за „Грешка в системата”

Трето място: Диляна Атанасова Стефанова – 15 години, гр. Стражица, обл. Велико Търново, СУ „Ангел Каралийчев”, за „Познаваме ли се?”

Поощрения:

1.Анелия Илиева Спахиева – 14 години, НПГ „Димитър Талев“ – гр. Гоце Делчев, за „Много ли са 25?” 

2.Даниел Пламенов  Петров – 15 години,  Клуб „Слово” към ЦПЛР - ЦУТНТ – Разград, за „Голямата игла”

3.Мирела Иванова Кенова - 17 години, СУ „Христо Ботев“, гр. Сунгурларе, „ Комод”

Награда за най-добре представил се участник от Стара Загора: Мария - Роза Мирчева - 10 години, VI –то  ОУ "Свети Никола" - град Стара Загора, за „Точка”

Награда на Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора:  Наталия Николова  –  13 години -  Обединено училище „Св. Св. Кирил и  Методий“, С. Априлово, общ. Горна Малина, за „Писмо до себе си”

Отличените творби ще бъдат публикувани в специално издание „Литературен лист” и  оповестени на сайта и страницата на ЦПЛР във фейсбук и сайта на Община Стара Загора. Връчването на наградите ще се състои на 2 юни от 18:00 часа в залата на Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков” /бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20/.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2021/2022 година  на МОН. Темата на конкурса -  „Писма до себе си”  е  свързана  с начина по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ги свят. Тя  позволява  да разгърнат цялата ширина на своите  възможности и въображение.


По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28