Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи заявки от работодатели по мярката за трудова интеграция на украинските бежанци

Снимка: архив

Двама работодатели да момента са заявили общо 11 работни места в Бюрото по труда в Стара Загора по новата програма „Солидарност“. Мярката беше обявена в началото на седмицата и цели подкрепа на украинските бежанци и тяхната по-бърза интеграция на трудовия пазар у нас. 

Мярката се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“, а осигурените средства са в размер на близо 46 600 000 лева. Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронната платформа на Агенцията по заетостта, обясни Маргарита Нейкова, и.д директор на Бюрото по труда - Стара Загора.  

В периода на субсидираната заетост работодателите ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лв.)и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

При започване на работа украинските граждани ще получават подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор и интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356,00 лв. на месец при най-малко 5 дни заетост месечно. Добавката се изплаща за период до 3 месеца.

До момента около 15 украински граждани със статут на бежанци са започнали работата във фирми и предприятия с посредническите услуги на Бюрото по труда в Стара Загора.     

Повече можете да чуете от Маргарита Нейкова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ-СДС печели три мандата в Хасково

При обработени протоколи на 100 процента от секционните комисии в Хасковска област ГЕРБ-СДС събира 33,81% от подкрепата на избирателите. Следва ДПС - Ново начало с 19,33%.  На трето място е "Възраждане" с 11,85%. Четвърти са от ПП - ДБ с 7,61..

публикувано на 28.10.24 в 16:07

Политологът Ивайло Илиев: Колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова по-солидно мнозинство ще е нужно за стабилно управление

Колкото по-фрагментиран е парламентът, толкова по-солидно мнозинство ще е нужно за стабилно управление. Това коментира за Радио Стара Загора политологът и журналист Ивайло Илиев. Той допълни, че мнозинство трябва да е работещо, с конкретни реформи..

публикувано на 28.10.24 в 15:42

Христо Панчугов: Изненадан съм, че партиите все пак успяха да качат резултатите си

9 формации за първи път в историята на българския парламент след последните избори за Народно събрание вчера. Това обаче не е изненада, коментира в предаването „Час пик“ на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов.  Според него причините..

публикувано на 28.10.24 в 15:09

Обвиняват баща и син в хулиганство заради нападение над журналисти в Хасково

Баща и син, които нападнаха вчера екип на Би Ти Ви в Хасково ще бъдат привлечени като обвиняеми за лека телесна повреда, причинена по хулигански подбуди. Репортерът Мария Георгиева и операторът Петър Картулев станаха жертва на агресия в квартал "..

публикувано на 28.10.24 в 14:22

Резултатите от вота в Ямболско за първите три формации са огледални с тези от изборите през юни

Резултатите от вота вчера не изненадаха ямболските избиратели. Победителите са същите като на изборите в началото на лятото,  процентите, с които печелят също са приблизително еднакви.  Почти огледални са резултатите за първите три формации с изборите..

публикувано на 28.10.24 в 13:58

Обявени са 37 вакантни длъжности за военни формирования от гарнизон Ямбол

Военно окръжие – Ямбол информира, че е разкрита процедура по обявяване на 337 вакантни длъжности за войници във военни формирования от Сухопътни войски, от които 37 във военни формирования от гарнизон Ямбол. Те са за лица, завършили граждански средни или..

публикувано на 28.10.24 в 13:48

Стара Загора отбелязва годишнина от смъртта на митрополит Методий Кусев

Стара Загора се прекланя пред митрополит Методий Кусев – първи старозагорски митрополит, духовен водач, общественик и благодетел на града на 1 ноември 2024 г. Тази година се честват 102 години от неговата кончина. Старозагорският митрополит Киприан ще..

публикувано на 28.10.24 в 13:40

Изявени педагози в Стара Загора ще бъдат отличени с плакет „Анастасия Тошева" и „Млад учител"

На 1 ноември 2024 г., по случай Деня на народните будители, в Стара Загора по традиция ще се състои тържествената церемония по връчването на наградите „Анастасия Тошева" и „Млад учител". Престижните отличия се присъждат за  изключителен принос в науката и..

публикувано на 28.10.24 в 13:30
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: БСП тръгна нагоре

"БСП - Обединена левица" не просто спря свободното падане, а тръгна нагоре. Така коментира изборните резултати водачът на листата на левицата в 27 МИР Стара Загора Драгомир Стойнев. Обединението около БСП печели малко над 7.5% и качва резултата си с..

публикувано на 28.10.24 в 12:14

Премиерът Главчев в Ново село: Служебното правителство се справи с купения вот

Премиерът Главчев в Ново село: Служебното правителство се справи с купения вот Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона Ново село по време на учебно-щабни..

публикувано на 28.10.24 в 12:11