Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на туризма в Чирпан: Общините, бизнесът и държавата да работят в една посока – това е ключът за развитието на туризма

Да запознаем международните си партньори  с възможностите за туризъм и да представим  интегрирани продукти, това е целта на второто издание на Международния туристически и икономически форум, организиран от Община Чирпан и Регионалната асоциация на общините „Тракия“, каза при откриването кметът Ивайло Крачолов, който подчерта че с общи усилия  на местната и на държавната власт и туристическия сектор могат да се получат очакваните резултати. Във форума участват кметовете на общините – членки на Асоциацията, посланиците на Индия, Сърбия, Израел, Босна и Херцеговина, Виетнам, Турция и др., представители на ТПП и на чуждестранни браншови организации, Тракийският и Югозападния университети и др.

„Общините, бизнесът и държавата да работят в една посока, това е  ключът за  развитието на туризма.  Министерството на туризма  подкрепя  такива  общини като Чирпан, които целеустремено работят  за успешната политика. С моя екип сме подготвили няколко законодателни инициативи, които да са в подкрепа на общата ни цел“, каза министърът на туризма Христо Проданов, който се присъедини към международното събитие във втория панел, когато презентация направиха чуждестранните гости.  Идеята му  ваучерите за храна да важат и за почивка на работещите и да се даде правото на хората да избират за каква цел да ги използват, бе приета с  одобрение. За да стане работеща трябва да се приеме и от народните представители, поясни още министърът.

По думите на  кмета Крачолов предстоят общи инициативи със сръбските общини Ниш и Пантелеймон, с италианските партньори от Борго Верчели и с  браншови организации от Израел, Турция и Беларус. „Целта ни е да сме полезни с такива форуми,  които да са платформа за инициативи и общините ни да привличат нови почитатели. Поздравявам кмета на Чирпан за днешното събитие, което е в основата за икономическо развитие на общината и е знак за уважение и подкрепа за усилията на ръководството в търсенето на нови възможности“, подчерта председателят на РАО „Тракия“ Стефан Радев, кмет на Сливен.

„Вярвам, че този изключително важен форум е предпоставка за инвестиционни намерения, полезни партньорства и нови работни места с оглед за икономически проекти“, приветства участниците във форума зам. областният управител арх. Банко Банов.

Плакети  за принос за развитието на туризма  връчи кметът на община Чирпан на посланиците, на министъра на туризма, на  браншовите камари и на кметовете на италианските и сръбските общини. Гостите участваха във винени турове в известните винарни на региона, включиха  се в ритуалната първа жътва на лавандулата и ще участват в шествието на Международния фестивал на лавандулата в 19 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Одобриха проект за ремонт на улици в община Павел баня

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински проекти. Тя беше приета от Народното събрание в края..

публикувано на 16.05.24 в 16:46

1214 са абитуриентите в Стара Загора

1214 абитуриенти от 19 училища в община Стара Загора казват „сбогом“ на училището, за да поемат по своя нов път. Първи, на 23 май,  ще празнуват СУ „Железник“ и ПГЕТ „Г. С. Раковски“. На деня на светите братя Кирил и Методий, на българската..

публикувано на 16.05.24 в 16:31

Бъдещ строеж остави 40 семейства без транспортен достъп до жилищата им

40 семейства в суперцентъра на Стара Загора останаха изненадващо без транспортен достъп до жилищата си, след като бъдещ строеж на сграда разруши подхода към блока.  Кооперацията на бул. „Цар Симеон Велики“ 100 е строена в края на 50-те началото на..

публикувано на 16.05.24 в 15:57

„Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“ – екологична инициатива в Стара Загора

Старозагорски детски център организира в неделя, 19 май екологичното събитие, наречено „Размяна на ненужни вещи и намиране на нови съкровища“. Инициативата започва от 11ч. на ул. Димитър Наумов 70 – до Прокуратурата в Стара Загора. Всеки може да..

публикувано на 16.05.24 в 15:30

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха в Стара Загора

Арт работилница „Къде отиват старите ни дрехи?“ организираха Община Стара Загора и партньорът й TEXCYCLE. В нея второкласници от Шесто основно училище “Свети Никола“  научиха как дрехите могат живеят втори живот и защо е добре да се събира..

публикувано на 16.05.24 в 14:57

Кампания се бори с трудовия травматизъм и в Стара Загора

Стара Загора е поредната спирка от кампанията на „Главна инспекция по труда“ и Министерство на труда и социалната политика за намаляване на трудовия травматизъм у нас. Мотото, по което тя протича е „ Прибери се у дома след работа! Там някой те..

публикувано на 16.05.24 в 14:48

Първият празник „В подножието на Асара“ ще се проведе в Николаево на 18 май

200 певци и танцьори ще участват в първия фолклорен празник „В подножието на Асара" в град Николаево. Фестивалът, организиран от Община Николаево, ще се проведе на  18 май, събота, на централния градски площад . На сцената ще се изявят читалищни..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Сигурна зона за непридружени деца откриха в бежанския център в Харманли

"Сигурна зона за непридружени деца" отвори врати в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Услугата е създадена съвместно с УНИЦЕФ България и Държавната агенция за бежанците...

публикувано на 16.05.24 в 12:44

Близо 2 хил. лева даде старозагорец за телефон менте

Старазогарец стана жертва на измамна схема за продажба на фалшиви мобилни телефони. На 15.05.2024 г. във Второ РУ - Стара Загора се е явил 55-годишен мъж, който заявил, че в периода от 13.05.2024 г. до 14.05.2024 г. е бил измамен от непознато за него..

публикувано на 16.05.24 в 12:15

35-годишен е загиналият при катастрофата вчера край Ракитница

Мъж на 35-години е загиналият при тежкото пътно произшествие вчера на пътя между старозагорските села Богомилово и Ракитница, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.   На 15.05.2024 г., около 08:50 часа, по път II-66, от с. Богомилово към с...

публикувано на 16.05.24 в 11:59