Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тракийския университет търсят причината за смъртта на делфините по родното Черноморие

Снимка: "Зелени Балкани"

В Тракийския университет в Стара Загора е направена некропсия на 6 индивида от вида черноморски муткур (морска свиня), съобщават от пресцентъра на учебното заведение.

Това е най-дребният вид делфин в нашето море, който е и с най-висока численост, обитава предимно крайбрежните води и предприема сезонни миграции, следвайки пасажите от риба.

В изследването участие взеха и студенти по ветеринарна медицина, българско и чуждоезично обучение, обучаващи се във Ветеринарно медицинския факултет на Тракийския университет.

Целта на мероприятието е да бъде установена причината за повишената смъртност сред морските бозайници в Черно море през тази година. Данни за такова повишаване има от всички черноморски страни, без изключение. По данни на РИОСВ-Бургас откритите мъртви или бедстващи делфини от началото на годината в Бургаския регион до този момент са 55, като техният брой се променя ежедневно, благодарение на сигналите подавани от граждани на зеления телефон на екоинспекцията.

Животните, обект на некропсията, са 4 възрастни индивида от района на Ропотамо и две малки, на видима възраст под 1 година, които са били открити в контейнер за смет в Бургас с изрязани гръбни мускули (филета). Такъв тип изследване на делфини в лабораторни условия се извършва за първи път у нас. Това предизвика голям интерес от страна на преподаватели, експерти и студенти от ветеринарно медицинския факултет на Тракийски университет - Стара Загора. Изследвания ще се направят и от Агенцията по храните.

Събраните проби и техният последващ анализ ще покажат наличие на инфекциозни и заразни заболявания, от които делфините, като всички живи същества, често страдат. Една от работните хипотези е въздействие от военните действия, които се провеждат на територията на Украйна. Акустичното въздействие от подобни източници може да доведе до фатално увреждане на слуховия орган на делфините, което впоследствие да доведе до дезориентиране, неспособност да се храни и смъртта на животното.

Точната причина обаче ще бъде установена след анализа на пробите, като за целта е необходимо да бъдат събрани още данни. Затова природозащитниците от „Зелени Балкани“ призовават да се подават сигнали до съответната екоинспекция или на сайта на сдружението при намерени мъртви или живи делфини на брега.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези..

публикувано на 20.05.24 в 14:50

На път с деца

Навлизаме в това време от годината, в което започваме трескаво да организираме семейната ваканция и дългоочакваните пътувания. Подготовката за тях крие множество подводни камъчета, но ако е правилна, тогава подобно приключение може да бъде и..

публикувано на 20.05.24 в 12:21

За да ги има думите трябват букви, мисъл и смели хора

"За да ги има думите, трябват букви, мисъл и смели хора, които да ги сътворят. Но и да ги отстояват. Такива са били братята Кирил и Методий, такива хора има и до днес, защото и днес използваме българската писменост и реч, за да общуваме помежду си".  Около..

публикувано на 20.05.24 в 09:40

Почитаме името на първата християнка в Европа

Знаете ли коя е първата християнка в Европа? . Според официалните данни името й е Лидия, а днес повод да почерпят имат дамите, които го носят – защото 20 май е денят, в който отдаваме почит на Света мъченица Лидия.   Лидия Филипийска  е търговка..

публикувано на 20.05.24 в 06:05

Съвет към абитуриентите: Красотата започва отвътре навън

Гримът е форма на себеизразяване и позволява на хората да проектират своята уникална идентичност и красота. В миналото е бил символ на богатство и изисканост, а днес е необходимост за съвременната жена и част от грижата за кожата на лицето. Наближават..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Оправдан ли е страхът от змии

Ловуването и освобождаването на змии може да звучи като необичайна заетост за повечето хора, но за Александър Мечев е ежедневие. В интервю за Радио Стара Загора, той сподели опита си от срещите с тези същества. „Змиите често..

публикувано на 16.05.24 в 14:04

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20