Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес реалното и абстрактното вият венец с лековити билки

6
"Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден"
Снимка: илюстрация на Мария Стоева

Православната църква днес празнува рождението на Йоан Кръстител. Предците ни са предпочели да наричат този ден Еньовден, Драгийка, Райков ден, Летен Ивановден и още Яньовден. Древният празник е тачен от всички славянски народи. И всеки един от тях има своята приказна история, за най-дългият ден и най-късата нощ в годината. Мила Маринова потърси сказанията. Откри някои от тях в ехото на преданията и разказите на Румяна Денчева, един от най-сладкодумните уредници в Музей на открито "Етър".

На 24, 25 и 26 юни музеят е домакин на празници на Слънцето, Билките и Водата. Всички гости ще имат възможност да минат под сплетен от билки венец, да наблюдават възстановка на Еньовденски ритуали, да участват в образователни игри с Радумко, да се научат как се плетат момини китки, как се боядисва прежда с естествени багрила и какви са тайните при приготовлението на натурална козметика. Днес в един от най-магичните дни в годината се състоя и представянето на книгата на д-р Стойка Кайракова „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Рисунките в магичната история са дело на Мария Стоева, магистър „Илюстрация“ в Националната художествена академия. В деня, когато реалното и абстрактното се преплитат Мила Маринова разговаря със Стойка Кайракова за третата й книга, посветена на децата. Първите две са "Пътеводител за деца" и "От вълнената нишка до сукмана и потурите".   

Тази година празникът Еньовден в музей „Етър“ се отбелязва ритуално за 30 път. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов председател през изминалите години е Емил Елмазов, лечител, изследовател на старинни лечения и рецепти, създател на билкова градина „Билкария“ в Балкана. Музеят дълги години е място на Национални срещи на билкарите, на които се разискват теми, вълнуващи участниците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

9 младежи от Казанлък получиха шанс да бъдат ръководители в Общината за ден

Инициативата "Кмет за един ден", е по идея на заместник-кмета по проекти и стратегическо планиране Аксения Тилева. Избраните ученици са кандидатствали за днешните си „позиции“ с есета, в които са описали свои идеи за развитието на Общината.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 16:12

Фердинанд идва в Стара Загора при важни събития

В деня, когато в България пристигат тленните останки на цар Фердинанд Сакскобургготски ще ви разкажем за посещенията му в Стара Загора. Фѐрдинанд I  е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България,..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Проект помага на тийнеджърите да разпознават фалшиви новини

Във века на информационните  технологии е изключително важно да различаваме достоверната от невярната информация. Медийната грамотност обаче се възпитава от  детска възраст, а с това се е захванала "Тийн мрежа  за проверка на факти".  Инициативата..

публикувано на 28.05.24 в 13:58

Яхия от Сирия, който прави живота на бежанците по-лек чрез спорта

30-годишният Яхия Хомси от Халаб, Сирия дава надежда на стотици бежанци от лагера в Харманли чрез спорта. Яхия е нещо като треньор и мениджър на футболен отбор, в който играчите са хора, принудени да избягат от родината си.  „Фокусираме се в..

публикувано на 28.05.24 в 12:27

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той..

публикувано на 27.05.24 в 14:49

Правилното дишане променя съдбата

"Изкуството да живееш" е международна хуманитарна и благотворителна организация . Работата й започва преди повече от 45 години с отварянето на безплатно училище за малки деца в Индия. Днес броят на подобни училища, разположени в бедни райони, по света е..

публикувано на 27.05.24 в 12:45

Хрониките на Стефан Цанев са най-скъпият подарък за пълния отличник на гимназията по строителство

   Живко Желязков завърши Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия с пълно отличие и бе изпратен от своите съученици на крака с бурни ръкопляскания.  В семейството му никой, освен единият му дядо не се занимава със..

обновено на 24.05.24 в 09:57

24 май- празникът, който се е чествал в Стара Загора винаги, независимо от трудното време

Войните, нито бедността и недоимъкът или купонната система не са станали повод в Стара Загора да не бъдат провеждани тържества за Деня на буквите век назад.  Афиш на празничните прояви, подготвени от Общината за 24 май 1917 година се пази в архивите на..

публикувано на 24.05.24 в 09:10

С богата празнична програма Българското училище във Флоренция празнува 24 май

Един от най-красивите градове на Италия – Флоренция от две години си има и българско училище, което е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. Повече от месец учениците се подготвят  24 май  -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Три културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни, съобщават организаторите. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния..

публикувано на 23.05.24 в 13:03