Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор

4
Ивалин Димитров
Снимка: Емил Енчев

В последната неделя от календара на месеца, в който изпратихме Пролетта и приветствахме Лятото, специален гост на предаването "Моята неделя" беше Ивалин Димитров. Трикратният носител на наградата "Стара Загора", който през настоящата седмица беше удостоен и с високото отличие Почетен знак на областния управител на Стара Загора, пристигна рано и видимо развълнуван. Едва ли е по силите на някого, в рамките на едно радиопредаване, да вмести половин век творческо дълголетие на сцената и седем десетилетия емоционален багаж в житейската раница, но с уговорката, че ще тръгнем от коловозите на детството, като спираме на по-важните гари, започнахме разговор.

Навън измитата от небесните сълзи синева бързо се покри със сивите къдри на облаците, крясъкът на гларуси заглуши плахата песен на пойните птици, а в студиото актьорът-режисьор Ивалин Димитров редеше с блага усмивка спомените за родното си място. Оказа се, че то не е град, нито село, а ...гара. Железопътна гара Хитрино, Шуменско. "Това малко селище много се гордееше, че е гара. Беше конгломерат от хора, от цяла България. Едните избягали от румънско, другите от гръцко, а трети от своите. Моите родители и те се озовали в това селище, което беше като градче, с поща, спестовна каса, големи складове,  училище на три етажа, с голям пансион. Там, в едно от първите читалища изградени в страната, през 60-те години съм гледал Ансамбъл "Пирин", гастролите на Шуменския театър, три пъти в седмицата имаше кино, с детски филми", разказа събеседникът, който преди всички останали деца е имал възможността да гледа черно-белите ленти, защото киномашината била отговорност на вуйчо му. "Оживено място, като театрален декор." 

Животът в Шумен сменил Гара Хитрино. Докато учел в прогимназията ученолюбивият Ивалин играел страстно футбол. Тъкмо да премине при младежите на "Волов" и Съдбата го изпратила в драм кръжока на училището. След всяка изиграна пиеса, публиката одобрително отсичала:  "Това момче е родено за артист! Има талант!"  Подобни думи Ивалин Димитров е запомнил и от първото си представление, когато, като дете в детската градина, е трябвало да изиграе убедително ролята на Мързеливия Иванчо. "Спомням си, че публиката беше в салона, а аз плачех, ли плачех, такава ми беше ролята. Завесата падна, но някой  каза, че съм "голям артист."

Димитров разказа още как, през 1970 -а, заедно с приятелка, дъщеря на актьор от Шуменския театър, кандидатства във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Приемат ги в актьорско майсторство в класа на проф. Надежда Сейкова. "И оттогава все това!", А в заключеното мълчание прозират спомените за стотици роли, разпределения, спектакли, срещи с публиката, гастроли, тревоги, афиши, аплодисменти, хиляди прочетени страници с чужди думи, които трябва да изричаш, като свои...

Едно недоразумение е в основата вместо в Драматичен театър - Пловдив Ивалин Димитров да остане в този на Стара Загора. "Дойдох временно, по покана на Димитър Стоянов, за шест месеца, а останах 42 години, в Драматичен театър "Гео Милев". Първата постановка беше "Имат думата аристократите" на Николай Пагодин." Пиесата има добър прием. Представленията се играят при пълна зала. Гастролират в столицата. Публиката в Сатиричния театър е на крака. Няколко месеца по-късно, редовната класация в списание "Театър", определя Ивалин Димитров, в ролята на Костя Капитан, от "Имат думата аристократите", сред десетте най-добри актьорски превъплъщения.

"Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор. Има една тенденция на новото време, да се хвалим сами, но когато зрителите влязат в салона и потърсят голямата реклама, а не намират и прашинка от нея, това се превръща в антиреклама, разсъждава актьорът, който често пъти е заставал на режисьорското място. Старозагорската публика не може да забрави брилянтните му изпълнения като Големанов, Оргон, Сорин, Бай Ганьо, Топузов, Златил, Йордан Герака, режисьорските му постановки на "Тартюф" от Жан-Батист Молиер, "Опак свят" и "Скакалци" от Ст. Л. Костов, "Опечалена фамилия" от Бранислав Нушич, "Без докачение, моля" по разкази на Чудомир, "Заарска завера" от Елена Димитрова,  "Кълбовидна мълния" от Иван Радоев, "Трагедия от грешки" по "Крал Лир" на Уилям Шекспир.
В последните минути на разговора перифразирам заглавието на пиесата на Георги Марков "Да се провреш под дъгата". Тя е последната му режисьорска работа, поставена на сцената на Драматичен театър "Гео Милев". Вместо отговор актьорът  припомни думите на Йордан Радичков, казани при получаването на Почетния знак: "Цял живот копаем с пръсти кладенеца на живота, за да открием накрая, на сухото му дъно една сълза."
Цялото интервю с Ивалин Димитров от предаването "Моята неделя" може да чуете в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложбата “Изкуство в книга - ARS IN LIBRO“ днес гостува в Общинска библиотека „Искра”

По покана на Общинска библиотека „Искра”, гр. Казанлък днес на разположение на посетителите на културната институция е изложбата „ARS IN LIBRO – ИЗКУСТВО В КНИГА“. Тя е реализирана по проект “Ars In Libro – изкуство в книга – от планината Рила през..

публикувано на 07.05.24 в 13:07

Публиката ще оценява най-добрия филм от фестивала "Златната липа"

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни. Те ще се съберат, както..

публикувано на 07.05.24 в 10:56

Чели ли сте най-продаваната книга от деня на раждането си?

Идеята за създаване на тематични витрини в библиотеките e вдъхновена от успешни практики по света се превръща в реалност и в област Стара Загора. Методистът от РБ „Захарий Княжевски" - Емил Гергинов в ефира на Радио Стара Загора сподели за..

публикувано на 04.05.24 в 10:08

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш 7 май – 12 май 2024 г. на Община Стара Загора Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба, иконопис. Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства. 07.05.2024 г.,18.00 ч., камерна зала, Художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 14:13

В училище "Веселин Ханчев" сбъдват детски мечти

Днес, в 18.00 часа, в Културен център - Стара Загора започва благотворителен концерт-спектакъл на възпитаници от Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Мотото на събитието е „Сбъдваме заедно“ . По време на проявата ще бъде представен проект на стая..

публикувано на 30.04.24 в 16:20

Посоки или за техническата страна на рисунките със светлина

Днес , от 17.30 часа, в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства , в Казанлък, 30 студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив представят изложбата "Посоки". В интервю за..

публикувано на 30.04.24 в 14:25

Откриват изложба посветена на казанлъшката гробница

Изложбата "Пазители на паметта" откриват във фоайето на Исторически музей "Искра". Тя е посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката тракийска гробница. В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и..

публикувано на 30.04.24 в 13:18

Актьорското майсторство върши работа и в живота

Фрида Димитрова е на 11 години, от Стара Загора. И  само преди дни спечели специална награда в XXIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия. Фрида впечатли журито с изпълнението на "Криеница в сряда" от Атила Яс ( което ще чуете..

публикувано на 29.04.24 в 15:43

Археологическите находки в Стара Загора се множат

Археологическите  работи на ул. „Цар Иван Асен II“ № 91 продължават, потвърди за Радио Стара Загора Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей.  Обектът е извън крепостните стени на античния град Августа Траяна и е с интересна..

публикувано на 29.04.24 в 14:15