Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническият музей в Мюнхен отвори врати (фотогалерия)

18
Снимка: Таня Балабанова

Техническият музей (Deutsches Museum) - един от най-големите в света, разположен на остров в река Изар в Мюнхен, отвори врати в началото на юли. В мащабния ремонт, продължил цели 7 години, са инвестирани колосалните 750 млн. евро. Забележителна колекция от над 125 000 предмета от различни дялове на науката, разгърната на 20 000 кв. метра площ, показва достиженията на човечеството. Там се намира и най-голямата библиотека, специализирана в история на науката и технологиите на Германия. Цялостната реконструкция на пространството ще приключи през 2028 г., когато ще бъдат отбелязани 125 години от основаването му. 
Развитието на високите технологии предизвиква огромния интерес на туристи от цял свят. “Среща” с хуманоида Сая и хуманоиден робот от второ поколение, създаден от швейцарски екип приковава погледите. "Колоездачът" вижда, чува, води разговор и се ориентира на пътя. Сая е разработка на японски учени, способна да изразява емоции - щастие, удивление, печал, страх, яд, отвращение. Може да служи като рецепционист, дори учител. Феноменът “uncanny valley” (от англ. зловеща долина) е също подробно описан. Понятието се свързва с психологическия ефект, който андроидните роботи пораждат заради приликата си с човека. Ново усещане, което тепърва ще навлиза  по-масово в нашето съвремие.

Публиката може да види луноход от мисиите "Аполо" на НАСА.

 Екипът на съветската космическа програма "Восток".

Космически ракети, разработвани от САЩ, ЕС и някогашния СССР.

F13 - първият в света пътнически самолет, конструиран изцяло от метал. При експериментален полет през 1919 г. е достигнал 6700 метра височина. “Въздушната лимузина” осигурява безопасност и комфорт на четиримата пътници, докато двамата пилоти остават изложени на атмосферните условия в отворен кокпит. В музея е поставен експонат, открит в Афганистан през 1968 г.
Кокпит на самолет на Луфтханза и любопитни факти за компанията, включително информация за глайдери (безмоторни самолети), които Германия започва да развива заради наложени рестрикции след ПСВ.
В сферата на медицината и здравето - детайлно сканиране на човешкото тяло, революция в протезирането на долни крайници и др.

Видеостена запознава с любопитни факти, като например - кръвта, която сърцето ни изтласква ежедневно, запълва 39 вани; от край до край кръвоносните ни съдове обикалят земята 3 пъти; ако двама влюбени се гледат в очите в продължение на 3 минути, то сърцата им започват да бият в синхрон!

Науката търси нови източници на възобновяема енергия, които да ползват потенциала на океана и вълните. Островите около Шотландия са идеално място за експериментиране с иновативни концепции, става ясно от информационните табели. Симулация в стъклена вана привлича вниманието на малки и големи.
Ефектна арт инсталация “scrap tornado” напомня за е-отпадъците, чието количество расте експоненциално с всяка изминала година. Боклуците могат да имат поразяваща сила, подобно на торнадо, ако съвременният човек не преосмисли потребителските си навици и не намери решения за справяне с глобалния проблем.

Специално място е отделено и на индустрията с чипове и макети на забележителни мостове от цял свят. Числовата редица на Фибоначи, изразена чрез прословутата задача за размножаване на зайци, махало на Фуко, което се спуска от 60 метра височина, робот, свирещ на китара също привличат вниманието. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Три културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни, съобщават организаторите. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния..

публикувано на 23.05.24 в 13:03
На снимката от ляво надясно: Илиана Искърова, Валентин Глушков - Млад омбудсман на Стара Загора, и Яна Янева

Гласът на младите: Вярваме повече на политиците в Брюксел

В навечерието на избори "две в едно" се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора. Те ще гласуват за първи път. Ентусиазирани са, че могат да упражнят избирателни права и следят отблизо обществено-политическия живот у нас и в страните от ЕС...

публикувано на 23.05.24 в 11:55

Как мечтите се сбъдват с мотивация и труд - приказка за абитуриенти

В навечерието на 24 май, когато младите хора завършват средното си образование, често въпросът за академичното и професионалното им бъдеще буди любопитство у околните. Самите абитуриенти имат отправна точка и яснота как ще продължат напред, но не е изключен..

публикувано на 22.05.24 в 17:44

Ученици от 9 ОУ "Веселин Ханчев" снимат филм за Стара Загора

Ученици от Девето основно училище "Веселин Ханчев" снимат филм за Стара Загора. Децата са възпитаници на групата по актьорско майсторство "В кадър" с ръководител Петя Стефанова. Лентата на младите актьори е озаглавена "Стара Загора - център на..

публикувано на 22.05.24 в 16:33

Пътуват ли старозагорци през празничните дни?

Хората се възползват от всеки празник за пътуване, споделя Дарина Василева, управител на туроператорска агенция. През този уикенд (24-27.05) най-предпочитани са кратките дестинации като Истанбул, Гърция и Охрид, както и спа курорти и..

публикувано на 22.05.24 в 14:12

Когато мечтите стават реалност

Срещаме Ви с двама абитуриенти от Математическата гимназия в Стара Загора. Това са Теодора Добрева и Любен Карбанов, които ще продължат образованието си в Нидерландия тази есен. Теодора ще изучава "Изкуствен интелект" в Грьонинген, а Любен ще следва..

публикувано на 22.05.24 в 09:57

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези..

публикувано на 20.05.24 в 14:50

На път с деца

Навлизаме в това време от годината, в което започваме трескаво да организираме семейната ваканция и дългоочакваните пътувания. Подготовката за тях крие множество подводни камъчета, но ако е правилна, тогава подобно приключение може да бъде и..

публикувано на 20.05.24 в 12:21

За да ги има думите трябват букви, мисъл и смели хора

"За да ги има думите, трябват букви, мисъл и смели хора, които да ги сътворят. Но и да ги отстояват. Такива са били братята Кирил и Методий, такива хора има и до днес, защото и днес използваме българската писменост и реч, за да общуваме помежду си".  Около..

публикувано на 20.05.24 в 09:40

Почитаме името на първата християнка в Европа

Знаете ли коя е първата християнка в Европа? . Според официалните данни името й е Лидия, а днес повод да почерпят имат дамите, които го носят – защото 20 май е денят, в който отдаваме почит на Света мъченица Лидия.   Лидия Филипийска  е търговка..

публикувано на 20.05.24 в 06:05